Kulinarika
 

Kdo so najboljši kuharski chefi v Sloveniji

14. 11. 2019; 21.00
Avtor: PR
naj restavracija

Najboljša restavracija je Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono foto: Peter Irman

Znani so najboljši po izboru svetovnega gastronomskega vodnika Gault&Millau!

Chefinja leta 2020 je Ana Roš, najboljša restavracija je Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono, chef tradicije Uroš Štefelin, chef prihodnosti pa Jure Tomič. Med prejemnike posebnih nagrad Gault&Millau Slovenija 2020 se letos zapisujejo še Simon Sitar za najboljšega natakarja, Jakob Pintar za mladega talenta, Ksenija Krajšek Mahorčič za najboljšo slaščičarko, za najboljše pop zbirališče pa je bil izbran Bazilika bistro. Med najbolje ocenjenimi restavracijami pri nas je 6 takih, ki so prejele po 4 kape, 29 pa takih, ki se lahko pohvalijo s tremi.

Razigran večer, ki ga je povezoval vedno izjemni Lado Bizovičar, je podpisal kulinarični sprehod po celi Sloveniji: v celotnem prvem nadstropju hotela Slon se je predstavilo 26 vrhunskih slovenskih restavracij in kar 20 vinarjev, ki so več kot 300-glavo množico navduševali z izjemnimi kulinaričnimi kreacijami. 

Chefinja leta, Ana Roš, Hiša Franko foto: Peter Irman

»Čudovit večer, vseh mogočih presežkov,« je dogajanje pokomentirala Mira Šemić, direktorica Gault&Millau Slovenija, ki je v paru z Ladom Bizovičarjem z odra mnogokrat nasmejala goste večera. »Gault&Millau Slovenija sledi mednarodnim standardom Gault&Millau, imamo inšpektorje, ki jasno sledijo vnaprej določenim kriterijem vrednotenja in svoje ocene definirajo po sklopih, brez vpogleda v končni rezultat ocene. Tako so npr. število doseženih točk oz. kap ter izbira najboljših rezultat nevtralnih ocen več ocenjevalcev,« je pojasnila metodologijo Gault&Millau in poudarila, da »verjamemo tako v kreativnost chefa kot pomembnost njegovega celotnega servisa, zato se aktivno vključujemo tudi v izobraževanja mladih, bodočih natakarjev, sommelierjev, kuharjev …«

Med podeljevalci nagrad na dogodku je bila tudi mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije, sicer glavnega partnerja Gault&Millau Slovenija. »Veseli me, da je Slovenija s podelitvijo priznanj dobila drugo izdajo Gault&Millau, pomembnega mednarodno prepoznavnega vodnika. Slovenska turistična organizacija pri projektu sodeluje že od začetka, saj se zavedamo njegovega velikega pomena na področju promocije in razvoja gastronomije naše dežele. Slovenija je po zaslugi izjemnih kuharskih mojstrov, natakarjev, restavracij in drugih, ki jih odlikuje odličnost, kreativnost ter srčnost, že danes vrhunska gastronomska destinacija,« je dejala.

Jakob Pintar je prejel nagrado za mladega talenta foto: Peter Irman

Nagrajenci 4 kape foto: Peter Irman

Še bolj obsežen vodnik kot prvi izide 22.11. na November Gourmet finale

Inšpektorji Gault&Millau Slovenija so letošnje leto obiskali preko 180 restavracij, nekatere tudi po večkrat ter skladno s standardi ocenjevanja Gault&Millau pozornost namenili celotnemu doživetju gosta. Na osnovi njihovih ocen Gault&Millau Slovenija v letošnjem vodniku predstavlja 157 restavracij, 57 vinarjev in 12 malih pivovarn. Kot novost se v vodnik uvršča tudi več kot 20 kmečkih turizmov in prepoznavne slovenske živilske izdelke. Vodnik pa je obogaten tudi s fotografijami Slovenije in doživetji, ki nosijo znak Slovenia Unique Experiences.


A pozor – gastronomski vodnik Gault&Millau Slovenija 2020 se bo v vsej svoji celoti razkril 22. novembra na dogodku November Gourmet finale, ki ga v Zavodu Big organizira Turizem Ljubljana. »Ja, letos najprej presenečamo z imeni najboljših, nato pa razkrivamo še vse ostale izjemne gostince in vinarje, male pivovarje in kmečke turizme v vodniku. Razlog tiči v tem, da letos premierno predstavljamo tudi Gault&Millau Ljubljana/Ljubljanska kakovost. Gre za ljubljanski vodnik, ki predstavlja vrhunska ljubljanska doživetja, med njimi pa seveda tudi najboljše ljubljanske restavracije po oceni Gault&Millau. Zato je prav, da tudi prejemnike treh in dveh kap, ki zaznamujejo odličnost restavracij, še nekaj dni držimo v napetosti,« je pojasnila Mira Šemić, direktorica Gault&Millau Slovenija.

Na včerajšnji »galami v Slonu«, kot so poimenovali dogodek, so tako razkrili le tista imena, ki smo jih pričakovali z največjim vznemirjenjem: kdo so prejemniki posebnih nagrad Gault&Millau Slovenija 2020 ter katere restavracije so prejele največje število kap.

Chef Kavčič foto: Peter Irman

In kdo so najboljši po Gault&Millau Slovenija 2020?


CHEFINJA LETA Ana Roš, Hiša Franko, Staro selo pri Kobaridu
NAJBOLJŠA RESTAVRACIJA Gostilna pri Lojzetu, Dvorec Zemono
MLADI TALENT Jakob Pintar, TaBar, Ljubljana
CHEF TRADICIJE Uroš Štefelin, Vila Podvin, Mošnje
CHEF PRIHODNOSTI Jure Tomič, Ošterija Debeluh, Brežice
NAJBOLJŠI POP Bazilika bistro, Ljubljana
NAJBOJŠI NATAKAR/SOMMELIER Simon Sitar, Hotel Park, Nova Gorica
NAJBOLJŠA SLAŠČIČARKA Ksenija Krajšek Mahorčič, Gostilna Mahorčič, Rodik

PREJEMNIKI 4 KAP GAULT&MILLAU SLOVENIJA
Hiša Franko, Staro selo pri Kobaridu 17,5/20
Gostilna pri Lojzetu, Dvorec Zemono 17,5/20
Hiša Denk, Zg. Kungota 17/20
Ošterija Debeluh, Brežice 17/20
Restavracija Strelec, Ljubljana 17/20
Restavracija Mak, Maribor 17/20

prejšnji članek
Horoskop: Kaj vam zvezde napovedujejo za petek?
Horoskop
Horoskop: Kaj vam zvezde napovedujejo za petek?
naslednji članek
Michelle Pfeiffer proslavila pomembno obletnico
Svet slavnih
Michelle Pfeiffer proslavila pomembno obletnico

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.