Natasha Diddee
Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, zdaj je umrla

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Napitki iz hmelja, primerni tudi za otroke

7. 11. 2019; 04.00
Avtor: T.P.
Anita Lozar in Miha Bratina

Anita Lozar in Miha Bratina z jesenskimi novosti foto: Marko Vavpotič, M24.si

Pivovarna Pelicon je v legendarnem Sir William's Pubu v Ljubljani predstavila šopek jesenskih novosti, s katerimi bodo zaključili resnično pestro in uspešno leto.

Nova brezalkoholna sodavica Hoppy Collins bo samostojno ali v koktajlih popestrila predpraznične zabave, kozarec ne preveč ohlajenega trgatvenega piva Harvest Moon pa bo popoln spremljevalec jesensko obarvane pojedine. India Pale Lager, ki so ga ajdovski pivovarji zvarili z berlinsko pivovarno Motel, bo priklical sonce v še tako čemeren dan, ob vsako leto težko pričakovanem pivu Winter z zimskimi začimbami bo crkljanje na kavču še slajše, buteljčno pivo Time 2018 pa bo obeležilo slavnostne trenutke in hkrati olajšalo iskanje daril tistim, ki si življenje delijo z ljubitelji in poznavalci resnično kakovostnega slovenskega piva.



Kot je povedala Anita Lozar, soustanoviteljica Pivovarne Pelicon, je linija brezalkoholnih naravnih slovenskih sodavic, ki so jo začeli letos spomladi s Hoppy Tonicom, presegla vsa pričakovanja. »Limonada Hoppy Collins, ki je na voljo šele dobra dva tedna, je dobila svoje življenje in prva polnitev, s katero smo želeli preveriti temperaturo na trgu, je že skoraj pošla.« Linijo Hoppy v Pivovarni Pelicon razvijajo skupaj z destilarno Bratinov, kjer nastaja eden najboljših slovenskih džinov. In prav s slednjim se Hoppy Collins zmeša v odličen klasičen koktajl Tom Collins. »Limonado smo razvili iz naravnih sestavin, poleg gazirane vode vsebuje kar 20 % iztisnjenega pravega limoninega soka in invertni sladkor, ki ga je le 10 gramov, kar je bistveno manj od sorodnih izdelkov na trgu. Ker Peliconom hmelj vedno pada iz žepov, se ga je nekaj znašlo tudi v Hoppy Collinsu, njegova rahla grenčica pa se odlično ujema s citrusnimi notami našega džina,« je opisal Miha Bratina, avtor džina Bratinov no.3.  

Predlogi za serviranje
1. Hoppy Collins limonado lahko pijete samo, ohlajeno na 8˚C.
2. Naš najljubši koktajl je Hoppy Collins z džinom Bratinov #3. Miksu dodajte še rezino neškropljene limone ter več kock ledu. Ena steklenička Hoppy Collinsa zadostuje za dva kozarca koktajla.
3. Odlična mešanica je tudi radler, za katerega zmešamo 2,5 dcl piva The 3rd Pill in celo stekleničko Hoppy Collinsa.

V kozarcih se je včeraj zaiskril tudi Harvest Moon, trgatveno pivo s svežim savinjskim hmeljem in norveškimi kvasovkami kveik. »To pivo je res posebno, saj ga v takšni kombinaciji verjetno ne bi mogli zvariti nikjer drugje na svetu. Svež, še moker hmelj je treba namreč v pivovarno spraviti hitro, sicer začne gniti. In v Sloveniji so razdalje kratke, zato imamo to možnost,« je pojasnila Anita Lozar in dodala, da je Harvest Moon najboljši neohlajen, saj tako v njem lahko okusimo globlje note čarovnije, ki jo ustvarijo hmelja Cardinal in Wolf ter magični skupek norveških kvasovk kveik, ki zadnje čase močno buri domišljijo številnih pivovarjev.  

Anita Lozar s steklenico trgatvenega piva Harvest Moon foto: Jan Čermelj



Tudi poslovno gledano se v ajdovski pivovarni približujejo zaključku izjemnega leta in trenutno polnijo 40.000 steklenic za enega od velikih naročniških sistemov v Veliki Britaniji, ki bo prihodnjo pošiljko piva svojim naročnikom posvetil prav slovenskemu pivu. Hkrati v Pivovarni Pelicon ohranjajo pravi kraftarski duh in so zato zagnali še NovemBEER, pobudo, s katero želijo ljubitelje in začetnike v svetu butičnega piva od Ajdovščine do Maribora spodbuditi, da poskusijo nekaj novega ter spoznajo zgodbe za zanimivimi stili piva, ki jih na pipah ne srečamo pogosto.

»Zdi se nam, da v poplavi široke in odlične ponudbe različnih zvarkov pogosto zmanjka časa ravno za pogovor o vsebini v kozarcu in da pivci prevečkrat rutinsko posežemo po tistem, kar poznamo ali kar nas vizualno pritegne. Zato smo k sodelovanju povabili šest lokalov (Bar Hiša Mladih v Ajdovščini in Isabella food&wine v Mariboru ter Sir William's pub, Dobro potezo, Patrick's Irish Pub in Pop's Place v Ljubljani), ki bodo novembra točili sedem različnih zvarkov,« je povedala Anita Lozar. Med zvarki bosta tudi Harvest Moon in India Pale Lager, s katerim se pobuda NovemBEER tudi pričenja in ob katerem na lager nihče več ne bo gledal na enak način, kot doslej. Plod sodelovanja Pivovarne Pelicon in berlinske ekipe Motel Beer & Coffee bo s svojo svežino in polnostjo okusa namreč prepričal tudi tiste pivce, ki so se temu klasičnemu stilu piva zaradi bogastva drugih možnosti, ki jih ponuja butično pivovarstvo, izogibali.

Miha Bratina med pripravo koktajla Tom Collins foto: Jan Čermelj

prejšnji članek
VIDEO: Predsednik Pahor bo Deželaku podelil Jabolko navdiha
Svet slavnih
VIDEO: Predsednik Pahor bo Deželaku podelil Jabolko navdiha
naslednji članek
Kateri del možganov je aktiven v času duhovne izkušnje?
Zdravje
Kateri del možganov je aktiven v času duhovne izkušnje?