stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Zdrava in pametna zamenjava za tradicionalne testenine

2. 5. 2021; 03.00
Avtor: A.K.
Soba rezanci

Soba rezanci foto: profimedia

Ko ljudje razmišljamo o testeninah, ponavadi pomislimo na tradicionalne italijanske testenine iz pšenice. Rezanci in testenine iz pšenične moke pa so ena od tistih jedi, ki se ji je bolje izogniti, če vas skrbita zdravje in postava.

Tako kot moka se lahko tudi testenine izdelujejo iz različnih zrn, korenin, stročnic in gomoljev. Njihovi okusi so tako dobri, da boste pozabili na testenine iz bele moke.

So odlična alternativa za ljudi, ki so alergični na pšenico ali gluten. Te testenine imajo tudi svoje lastne prehranske pluse, so bogate z beljakovinami in imajo manj kalorij. Vsaka vrsta ponuja svoje prehranske in kulinarične posebnosti.

Predstavljamo vam 11 pametnih in zdravih alternativ.

Testenine iz rdeče leče  

Testenine iz rdeče leče veljajo za zelo hranljivo in zdravo živilo, so bogat vir številnih pomembnih vitaminov in mineralov.

Testenine iz rdeče leče foto: profimedia

Testenine iz čičerike 

Testenine iz čičerike so bogat vir beljakovin, vlaknin, koristnih maščob, vitaminov in mineralov, kar lahko pripomore k nadzoru telesne teže in pomaga izboljšati delovanje črevesja, uravnava raven holesterola in krvnega sladkorja.

Rezanci iz fižola mungo 

Rezanci, narejeni iz mungove moke, so prehransko izjemno bogato živilo. Vsebujejo veliko kakovostnih beljakovin, vlaknin, vitaminov, mineralov in vse potrebne esencialne aminokisline. Odlikujejo se z lahko prebavljivostjo.

Testenine iz rjavega riža 

Testenine iz rjavega riža so dober vir vlaknin, mineralov in antioksidantov, ki lahko izboljšajo zdravje in preprečijo kronične bolezni. Zaradi blagega okusa in žvečljive teksture so odličen nadomestek za večino tradicionalnih vrst testenin.

Azijski riževi rezanci

Glavne sestavine so riževa moka in voda. Včasih dodajajo sestavine, kot sta tapioka ali koruzni škrob, da bi povečali želatinasto in žvečljivo teksturo rezancev.

Azijski riževi rezanci. foto: profimedia

Rezanci širataki

Širataki so tanki, prosojni in želatinasti tradicionalni japonski rezanci, narejeni iz gomolja rastline konjac. Beseda širataki pomeni beli slap, ki se nanaša na videz teh rezancev. Vsebujejo veliko beljakovin in nič ogljikovih hidratov. Sestavlja jih glukomanan, vrsta vlaknin, ki ne vsebujejo kalorij in lahko pripomorejo k izgubi teže, znižanju ravni holesterola, uravnavanju krvnega sladkorja in lajšanju zaprtja.

Testenine iz kvinoje

Narejene so iz kvinoje in drugih zrn, kot so koruza in riž. So dober vir beljakovin, vlaknin in mikrohranil ter so lahko koristne za zdravo prebavo, za nadzor sladkorja v krvi in pripomorejo k vzdrževanju teže.

Rezanci soba

Narejeni so iz ajdove moke in so lahko aromatizirani z morskimi algami ali zelenim čajem. So odlični tako v toplih kot v hladnih jedeh. Previdno morate prebrati sestavine na embalaži, saj številne blagovne znamke rezancem dodajajo pšenico, da so cenejši. Poiščite tiste, ki so izdelani stoodstotno iz ajde. Poleg tega vsebujejo veliko različnih vitaminov in mineralov. So nizko kalorični izdelek, ki pomaga pri zgorevanju maščob. Rezanci soba so odlični v kombinaciji z avokadom in mangom, rezanci z zelenim čajem pa se odlično podajo k pečeni zelenjavi.

Testenine iz sladkega krompirja

Odlični stekleni rezanci iz sladkega krompirja se odlično podajo k jedem iz voka, juham ali kot zamenjava za običajne testenine.

Rezanci iz alg kelp

Rezanci iz rjavih morskih alg kelp so bistri, hrustljavi in brez vonja. Lahko se jedo v surovi - neobdelani obliki ali v kuhanih jedeh, tako kot stekleni rezanci v azijskih jedeh. Vsebujejo jod in minerale, zato so hranljiva izbira, še posebej priporočljiva za vegansko prehrano. 

Zelenjavni rezanci

S poljubno zelenjavo lahko izdelate lastne rezance. Zelenjavni rezanci ali zelenjavne palčke so zelenjava, narezana na tanke rezance oziroma palčke, podobne vžigalicam. Dolgi so približno 30, široki pa 1 do 2 milimetra. Tako najpogosteje režemo jušno zelenjavo, por, repo, kumare in papriko. To lahko naredimo, kadar želimo pripraviti lažji obrok.

Z rezanci in testeninami brez pšenice lahko ustvarimo veliko zanimivih, predvsem pa zdravih jedi, z manj kalorijami in brez glutena. Poleg tega je zabavno pripraviti lastne rezance iz zelenjave za edinstvene, pisane jedi.

Rezanci iz ajdove moke

Rezanci iz ajdove moke foto: profimedia

Rezanci in zelenjava

Rezanci in zelenjava foto: profimedia

Shirataki rezanci

Shirataki rezanci foto: profimedia

Testenine in razlicna zita

Testenine in razlicna zita foto: profimedia

prejšnji članek
Kako izbrati pravi parket
Življenjski slog
Kako izbrati pravi parket
naslednji članek
Princesa Charlotte praznuje šesti rojstni dan
Zdravje
Princesa Charlotte praznuje šesti rojstni dan