Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Prigrizki brez slabe vesti

18. 4. 2021; 01.00
Avtor: Bodi Zdrava
ŠPARGLJI Z JAJCEM NA OKO

ŠPARGLJI Z JAJCEM NA OKO foto: dreamstime

. Prigrizki, o katerih pravimo, da kurijo maščobo, so prigrizki, ki vsebujejo malo kalorij, so pa kljub temu bogati s hranili in vlakninami, kar pripomore h gradnji mišične mase in pospešenemu kurjenju kalorij, izboljšani presnovi in uravnavanju sladkorja v krvi. Vse to bo dolgoročno pripomoglo k hujšanju, zato govorimo, da gre za prigrizke, ki topijo maščobo.

Avokado in skuta

Za avokado velja, da je bogat vir telesu prijaznih maščob, ker je sadje, pa se ponaša tudi z vsemi prednostmi sadja. Če vzamete polovico izkoščičenega avokada in prostor, kjer je bila koščica, napolnite z manj mastno skuto, dobite beljakovinsko, vlakninsko in maščobno bogat prigrizek z največ dvesto kilokalorijami.

Šparglji in jajca

Spet gre za klasično kombinacijo vlaknin in beljakovin, le da tokrat nastopajo v nekoliko bolj prefinjeni različici. Šparglji niso le zelena zelenjava, bogata z vlakninami, temveč veljajo tudi za razstrupljevalno živilo, jajce – zlasti trdo kuhano – pa že od nekdaj velja za eno najbolj hranljivih živil.

Rženi kisli kruh s prekajenim lososom

Za sladokusce in posebne priložnosti je tu še nekoliko bolj posebna različica prigrizka, ki bo prav tako poskrbela za zadosten vnos vlaknin, beljakovin, maščobnih kislin omega-3 in preostalih vitaminov. Polnozrnati rženi kisli kruh premažite s hrenovim namazom in čezenj položite rezine prekajenega lososa. Po želji lahko kruhke obložite še s poljubno zelenjavo.

Smuti iz gozdnih sadežev.jpg foto: profimedia

Smuti iz jagodičevja

Jagodičevje že tako velja za super sadje, saj je bogato z antioksidanti. Če mu dodamo še malo medu in grški jogurt, dobimo beljakovinski prigrizek, ki je antioksidantna bomba, vse skupaj pa odtehta manj kot dvesto kilokalorij.

prejšnji članek
Spoznajte pravo moč nedolžne bele koprive
Zdravje
Spoznajte pravo moč nedolžne bele koprive
naslednji članek
Kaj Tanja najbolj ceni pri Mikiju?
Svet slavnih
Kaj Tanja najbolj ceni pri Mikiju?