Zdravje
 

Spoznajte pravo moč nedolžne bele koprive

18. 4. 2021; 14.00
Avtor: Z.F.
bela kopriva, cvet

bela kopriva, cvet foto: dreamstime

Ob cestnih nasipih ali gozdnih robovih poleg pravih kopriv pogosto opazimo tudi mrtve koprive. Med njimi se največkrat pojavi bela kopriva, ki ne peče in velja za zelo razširjen plevel, a je tudi zelo koristna, saj vsebuje številne protivnetne učinkovine.

Drži, prav ste prebrali, tokrat pišemo predvsem o plevelu, ki se precej hitro pojavi na zapuščenih vrtovih, skalnjakih, ob robovih cest in med živimi mejami. Belo koprivo prepoznamo po listih, ki sicer spominjajo na pravo koprivo, a nas ne opečejo, in po belih dlakastih cvetovih, ki prijetno medeno dišijo. Beli koprivi pripisujejo protivnetne lastnosti, pomagala naj bi pri številnih zunanjih in notranjih težavah telesa. Med drugim imajo belo koprivo zelo radi čebele, čmrlji in metulji, privabi jih s svojim medenim vonjem, zato je s svojih gredic nikar ne odstranite prehitro.

Koristni so cvetovi

Če si ogledamo sestavo bele koprive, vidimo, da vsebuje fenilpropanoidne estre, iridoide, čreslovine, sluzi, saponine, organske kisline, triterpenoide, in še kaj bi našli. V zdravilne namene lahko uporabljamo predvsem cvetove, ki bodo, ko se bo umaknil sneg, pojavili v začetku maja in vztrajali vse do julija. Nabiramo jih skupaj z vršički in jih hitro posušimo, da ohranijo barvo. Vsebujejo tudi precej sluzi, zato je potrebno temeljito sušenje. Posušene cvetove hranimo v zaprtih, temnih posodah, da se ne ovlažijo in ne porjavijo. Dobro presušeni cvetovi imajo vonj po medu, če jih položite v usta, pa postanejo sluzasti. Iz njih nato pripravljamo zdravilne poparke, tinkture in praške. Prav tako lahko celotno zel, s koreninami vred, uporabimo za pripravo sproščujočih in poživljajočih kopeli.

bela kopriva foto: Dreamstime

Uporabna tudi v kuhinji

Belo koprivo lahko koristno uporabimo tudi v kulinarične namene. Zeliščarji in vegani jo prav posebno cenijo in uporabljajo za pripravo prikuh ali juh. Največkrat jo priporočajo v mešanici z drugimi divjimi zelišči. Zelo mlade liste (starejši dobijo precej grenak okus) lahko dodajate spomladanskim solatam ali pa jih pomešate med špinačo ali blitvo. V njih je veliko vitamina A in rudnin. Cvetovi imajo zelo sladkast in meden okus, zato so posebno dobrodošla dekoracija na tortah, sadnih kupah, pecivu ...

čaj iz bele koprive, bela kopriva foto: dreamstime

prejšnji članek
Kako se izogniti hemoroidom?
Zdravje
Kako se izogniti hemoroidom?
naslednji članek
Prigrizki brez slabe vesti
Kulinarika
Prigrizki brez slabe vesti

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.