Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Recept: Tribarvni njoki s kraško panceto in šparglji

5. 5. 2021; 11.39
Avtor: PR
Sparglji-166b-RF.jpg

Gostilna Štirna, Jurij in Jasmina Golob - Tribarvni njoki s kraško panceto in šparglji foto: Miha Bratina

Destinacija Miren Kras, znana tudi po tradicionalnem festivalu špargljev, ki ponavadi poteka ravno v teh čudovitih pomladnih mesecih, vas s kampanijo Zgodbe iz lonca letos vabi, da odlične jedi iz špargljev takoj po odprtju vrat gostilen preizkusite pri kuharskih mojstrih, ki so svoje veščine in znanje za pripravo vrhunskih špargljevih krožnikov združili v knjigi receptov Šparglji-Beluši.

Po ponovnem odprtju vrat in do pozne pomladi bodo gojene in divje šparglje kot predjedi, glavne jedi in celo sladice, v svojih lokalih za vas pripravljali : Tomaž Kavčič - Restavracija z Michelinovo zvezdico Dvorec Zemono, Katjuša Batistič - Gostilna Bric, Darja Makorič Špiljak - Gostilna Makorič, Jurij Golob - Gostilna Štirna, Adrejka Harej in Karla ter Tomaž Kogoj - Gostilna Kogoj.

Vabijo vas, da jih v obiščete in poskusite njihove odlične špargljeve krožnike in seveda tudi druge izvrstne jedi iz svežih lokalnih sestavih. Najboljši beli šparglji, ki jim pravijo beluši, uspevajo na sipinah Vipave, na Kmetiji Ušajevih v Orehovljah, kjer poleg belih, gojijo tudi zelene in vijolične. Na potepanju po obronkih Vipavske doline in Krasa pa lahko v pomladnih mesecih naberete divje šparglje.

Tako gojeni kot divji so polni antioksidantov in zdravilno očistijo telo.

Šparglji foto: Promocijski material

Gostilna Štirna, Jurij in Jasmina Golob
Tribarvni njoki s kraško panceto in šparglji

Za 4 osebe, čas kuhanja: 1 ura 30 min

Sestavine: pest divjih špargljev, 4 zeleni šparglji, 400 g krompirja, 4 jajca, 100 g moke, 50g spasirane kuhane špinače, 50g kuhane in pretlačene rdeče pese, 20 dag kraške pancete, maslo, pest parmezana, sol, poper

Priprava: V večjem loncu v slani vreli vodi skuhamo krompir. Kuhanega olupimo in pretlačimo, dodamo moko, jajca in posolimo po okusu. Maso razdelimo na tri enake dele. En del pustimo tak kot je, v drugi del vmešamo špinačo, v tretji pa rdečo peso. Iz vsake mase naredimo njoke. V slani vreli vodi jih kuhamo, dokler ne priplavajo na površje.

Špargljem odlomimo glavice in jih damo na stran. Stebelca narežemo na koščke in jih damo v vrelo vodo. Kuhane poberemo iz kropa in z mešalnikom zmešamo v gladko kremo. Po potrebi jo posolimo in ji dodamo malo vode, v kateri so se kuhali šparglji. V ponvi na maslu popražimo na trakce narezano panceto in na koncu dodamo glavice špargljev, posolimo, popopramo ter zalijemo z malo vode, v kateri so se kuhali njoki. V to omako damo kuhane njoke in dobro premešamo.

Postavitev: Na krožnik najprej damo žlico kremne špargljeve omake, nanjo pa njoke v omaki iz pancete s špargljevimi glavicami in potresemo s parmezanom.

Virtualno razvajanje & kuhanje & nagradna igra

V teh pomladnih mesecih vas bodo čez čarobno obdobje rasti, nabiranja in uporabe zdravilnih špargljev v kulinariki, chefi iz navedenih restavracij popeljali tudi preko virtualne izkušnje, v katero so združili kuharsko znanje, poučne vsebine in veliko zabave. Vabijo vas, da sledite Zgodbam iz lonca od 26. aprila do 31. maja 2021.

Vsak ponedeljek bodo najavili kuharski izziv, v katerem bo gostinec do petka pripravil krožnik za posebnega gosta. Kdo bo preizkušal njegove kuharske spretnosti boste lahko ugibali v nagradni igri Ugani kdo pride k meni na večerjo?.

Izmed pravilnih odgovorov, oddanih preko Facebook profila Miren Kras in Instagram profila mirenkras, bodo izžrebali tedenskega nagrajenca, ki bo prejel BON za kosilo ali večerjo za 2 osebi v gostujoči gostilni in knjigo receptov Šparglji-beluši.


Vse o nagradni igri si lahko preberete v Splošnih pogojih sodelovanja.

Pridružite se strastno igrivi kuhariji, ki poučuje, zabava in nagrajuje!

Če radi kuhate doma

Ljubitelji kuhe lahko zbirko receptov špargljevih jedi po namigih kuharskih mojstrov iz Vipavske doline, Krasa in Brd, naročite na info@mirenkras.si ali se osebno oglasite med sredo in nedeljo, od 10. do 18. ure, v trgovini z lokalnimi izdelki - Cerjanki v Pomniku miru na Cerju. Cena 8 EUR + stroški poštnine, plačilo po povzetju.

Naj vas spomnimo: na sanjavi strani Slovenije, v eni od najbolj trajnostnih destinacij na svetu, vas po razvajanju brbončič pri njihovih vrhunskih kuharskih chefih, vabijo tudi na AKTIVNA in KULTURNA potepanja ter vznemirljiva DOŽIVETJA.

Mesec špargljevih jedi je čudovita priložnost za pomladno razstrupitev telesa. Naredite nekaj lepega zase in se hkrati zabavajte, kuhajte šparglje, obiščite gostince, ki jih znajo najbolje pripraviti ter spremljajte nagradno igro na socialnih omrežjih destinacije Miren Kras.

prejšnji članek
Nives Orešnik pozirala s sestro dvojčico
Svet slavnih
Nives Orešnik pozirala s sestro dvojčico
naslednji članek
Saša in Miha se že pripravljata na poroko
Svet slavnih
Saša in Miha se že pripravljata na poroko