Naj blok stoji na Pavšičevi ulici
Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Posledice korone: Hrana se bo še naprej dražila

10. 8. 2021; 12.03
Avtor: Naša Žena/Ženska
Hrana, tržnica

Zakaj prihaja do podražitev? foto: Shutterstock

Se vam zdi, da je vaša denarnica po vsakem obisku trgovine bolj prazna, ker za enake količine hrane zapravite vedno več? Da se vse draži, je zdaj jasno že vsem.

Je kriva epidemija? Delno seveda tudi, zaradi povečanega povpraševanja in kopičenja zalog ter zaradi pričakovane hitre gospodarske rasti po okrevanju, se je pa inflacija napovedovala tudi že prej. Vedno dražje so namreč cene energentov, osnovnih surovin in transporta.

Zadnje mesece se veliko govori o še nadaljnjih podražitvah, potem ko so bile v juniju cene življenjskih potrebščin v povprečju 0,6 % višje kot maja letos in 1,4 % višje kot v juniju lani. Od januarja do konca junija 2021 so se cene življenjskih potrebščin zvišale za kar 2,8 %, kaže indeks cen življenjskih potrebščin Statističnega urada republike Slovenije. In inflacija se bo po epidemiji menda še nadaljevala, pravijo strokovnjaki.

Globalna ekonomska rast

Zakaj se po epidemiji napovedujejo podražitve, smo vprašali dr. Luko Juvančiča, agrarnega ekonomista z ljubljanske Biotehniške fakultete ter predsednika Društva agrarnih ekonomistov Slovenije, ki nam je pojasnil, da so podražitve maloprodajnih cen hrane v veliki meri odraz podražitev na surovinskih trgih, predvsem dviga cen fosilnih energentov.

Celoten pogovor o tem, zakaj prihaja do draženja surovin, kako je na to vplivala epidemija in ali lahko pričakujemo tudi znižanja pa si preberite v aktualni številki revije Naša Žena/Ženska, ki jo že lahko najdete pri vseh prodajalcih revij in časopisov. Najdete pa jo lahko tudi TUKAJ >>KLIKNITE<<

V aktualni številki revije Naša žena/Ženska preberite še: Spomini na otroštvo Elde Viler, Najlepše slovenske gorske poti, Telovadba za zdravo telo in številne druge zanimive ter aktualne teme. 

prejšnji članek
Zvezdnici Družine za umret po raku diagnosticirali še multiplo sklerozo
Zdravje
Zvezdnici Družine za umret po raku diagnosticirali še multiplo sklerozo
naslednji članek
Peter Poles in Nika Veger ponosna na starejšo hči
Kultura
Peter Poles in Nika Veger ponosna na starejšo hči
#nasazenazenska
nasazenazenska