Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Potep po vinorodni cesti

9. 9. 2021; 11.00
Avtor: Oglasno sporočilo
VinaKoper

foto: Mercator

Edinstvena vinska doživetja, ki jih ponuja Slovenija.

Slovenija ima tradicijo vinske kulture in kulinarike s prečudovitimi vinotekami in vinskimi kletmi. Poleg okušanja edinstvenih vin, omogoča tudi pristen izlet v naravo. Lepe ceste in vasi vabijo na sprehod in raziskovanje, kjer občutite tradicijo in lokalnost. V Sloveniji imamo kar 14 vinorodnih okolišev z vinskimi griči na najkakovostnejših legah. Dobra kapljica vina in edinstven razgled na zelene terase vam bodo vzbudili občutke zadovoljstva.

Ker Slovenci zares častimo našo vinorodno državo in pridelek poln arom, praznujemo kar nekaj dogodkov in festivalov posvečenemu vinu, ki pa nas vabijo, da preživimo večer v vinski kleti. Najbolj vznemirljiv čas praznovanja in okušanja vin je v času jeseni. Trgatev in martinovo sta najbolj tradicionalna praznika, ki ga mora vsak vsaj enkrat doživeti. Martinovo poteka po celi Sloveniji in naznanja, da se iz mošta rodi mlado vino. V jesenskem času so dogodki namenjeni predvsem k pokušini nove letine in vpogled v stare običaje. Največji vinski festival v Sloveniji pa se odvija v Beli krajni in se imenuje Vinska vigred. Ne smemo pozabiti na tradicionalen in edinstven Praznik Refoška v Slovenski Istri, ki poteka meseca maja.

V osrednjem delu starega mestnega jedra na Lentu pred Hišo Stare trte imamo najstarejšo trto na svetu. Poimenovali so jo Žametka, saj ima že 400 let in še danes rodi žlahtne sadove. Poleg tega, pa imamo največjo klet Vinakoper v okolišu Slovenske Istre, kjer pridelujejo lokalne sorte Refoška in Malvazije. In prav Refošk, ki so ga v kleti Vinakoper napolnili v posebno retro izdajo, praznuje 50. obletnico.

Ob tej enkratni priložnosti je Mercator v sodelovanju z družbo Vinakoper v sklopu projekta »Moje znamke«, predstavil omejeno retro edicijo Koprskega Refoška. Refošk Vinakoper v retro ediciji predstavlja slovensko kakovost, avtohtonost in lokalno povezanost, s katerim bomo lahko obujali lepe spomine preteklih 50 let in se spominjali na našo vinorodno pokrajino.

Na policah Mercatorja lahko najdete omejeno edicijo Koprskega Refoška, ki si jo lahko doma postrežete v pravem stilu. Predlagamo vam, da pri najboljšem sosedu poiščete še sestavine za pripravo okusnega narezka, zlasti pa vam bo zraven Refoška teknil slovenski pršut z okrasitvijo zelenih oliv. Povabite prijatelje, družino, nalijte kozarček edinstvenega vina in ob tem postrezite obloženo mizo z narezkom, ki bo vzbudila trenutek sreče in sprostitve.

Več na mercator.si.

prejšnji članek
Tomi (Siddharta) prijatelje obvestil, da je okužen in v karanteni
Svet slavnih
Tomi (Siddharta) prijatelje obvestil, da je okužen in v karanteni
naslednji članek
Hči Jakova Faka po očetovih stopinjah
Svet slavnih
Hči Jakova Faka po očetovih stopinjah