Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar
Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Šibeniška pašticada

30. 8. 2023; 03.00
Avtor: K.M.
Pašticada

Pašticada foto: Maja Danica/Croatia.hr

Šibeniška kuhinja slovi po tradicionalnih dalmatinskih jedeh, ki jih pripravljajo iz svežih lokalnih sestavin.

Med najbolj znanimi domačimi jedmi pa je pašticada, mesna omaka s sladko noto, pripravljena iz mariniranega govejega mesa. Pijača, ki se največkrat ponudi ob hrani, je lokalno rdeče vino, ki se prideluje na območju Šibenika in okoliških vinogradov.

Sestavine:

1 kg govejega mesa (najbolje vrat ali ramstek)


2 čebuli
4 stroki česna
2 korenčka
2 lovorova lista
2 žlici paradižnikove mezge
1 žlica moke
2 dl rdečega vina
1 dl oljčnega olja
2 žlici kisa
1 žlička sladkorja
sol in poper po okusu

Priprava:

  • Meso narežite na manjše kose, jih posolite in poprajte.
  • Na oljčnem olju prepražite sesekljano čebulo, česen in korenček.
  • Dodajte meso in lovorov list ter prepražite do zlatorjave barve.
  • Potresite z moko in premešajte.
  • Nato dodajte paradižnikovo mezgo, vino, kis in sladkor ter vse skupaj dobro premešajte.
  • Zalijte s toliko vode, da meso skoraj pokrije, in kuhajte na zmernem ognju približno dve uri, dokler se meso ne zmehča.
  • Po potrebi dodajte vodo, da dobite gosto omako.
  • Postrezite s prilogo po želji, na primer z njoki, fuži ali krompirjem.

Obožujejo sladko

  • V Šibeniku na svoj račun pridete tudi ljubitelji sladic. Med najbolj znanimi in priljubljenimi so:
  • Rožata – tradicionalna dalmatinska sladica, ki spominja na puding in je narejena iz jajc, mleka, sladkorja, vanilje in ruma.
  • Fritule – majhne ocvrte, krofom podobne kroglice, ki so narejene iz moke, jajc, mleka, sladkorja, rozin in ruma.
  • Krhki flancati (kroštule).
  • Mandljev kolač – sladica, narejena iz mletih mandljev, sladkorja, masla in jajc ter obložena z mandljevimi lističi.
  • Figova torta – narejena iz mešanice posušenih in zmletih fig ter oreščkov, medu, cimeta in drugih začimb.
prejšnji članek
10 minut na dan za lepše noge
Zdravje
10 minut na dan za lepše noge
naslednji članek
Kako izračunati osnovno porabo kalorij?
Zdravje
Kako izračunati osnovno porabo kalorij?