Kulinarika
 

Cvetača - idealna za hujšanje, ima pa tudi številne koristi za zdravje

2. 4. 2024; 12.30
Avtor: A.K.
Cvetaca 1

Cvetaca 1 foto: profimedia

Ste jo že vnesli v svojo prehrano?

Cvetača je izjemno zdrava zelenjava, vsebuje zelo malo kalorij, a ima visoko vsebnost vitaminov in mineralov. Vsebuje tudi edinstvene rastlinske spojine, ki lahko zmanjšajo tveganje za številne bolezni, vključno s srčnimi obolenji in rakom. Poleg tega je cvetača idealna izbira pri vseh shujševalnih dietah in jo je neverjetno enostavno dodati vaši prehrani. Še več, cvetača vsebuje veliko količino vitamina C, ki deluje kot antioksidant. Znana je po svojih protivnetnih učinkih, ki lahko izboljšajo imunsko zdravje.

Upočasni tudi prebavo in spodbuja občutek sitosti. Ima malo kalorij, vendar je bogata z vlakninami in vodo - vse lastnosti, ki lahko pomagajo pri izgubi teže. Lahko nadomešča žita in stročnice v številnih receptih, kar je odličen način za uživanje več zelenjave ali za diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov. Cvetača je bogata s sulforafanom, rastlinsko spojino z mnogimi koristnimi učinki, kot je zmanjšano tveganje za raka, bolezni srca in sladkorno bolezen. Raziskave kažejo, da lahko sulforafan tudi pomaga znižati visok krvni tlak. Že majhno znižanje krvnega tlaka lahko zmanjša verjetnost srčne kapi za 20 odstotkov.

Cvetaca2 foto: profimedia

Študije kažejo, da lahko sulforafan igra tudi vlogo pri preprečevanju sladkorne bolezni in zmanjšuje tveganje za zaplete, povezane z diabetesom, kot je bolezen ledvic. Cvetača vsebuje veliko količino vlaknin, ki so pomembne za zdravje prebavil in lahko zmanjšajo tveganje za več kroničnih bolezni. V cvetači je tudi veliko holina - hranilne snovi, ki je mnogim ljudem primanjkuje. Holin ima v našem telesu zelo pomembno vlogo. Vključen je v številne procese, med drugim za ohranjanje strukture celičnih membran in normalno delovanje presnove.

Kremna juha iz cvetače

Kremna juha iz cvetače foto: profimedia

Na porcijo: 90 kalorij.

SESTAVINE:

1 žlica masla

1 žlica moke 

2 srednje veliki sesekljani cvetači

3 pori

šopek peteršilja

4 skodelice piščančje juhe (vegetarijanci lahko uporabljajo zelenjavno juho)
1 žlička kisle smetane

sol in poper po okusu

PRIPRAVA:

V kozici segrejemo maslo na šibkem ognju. Dodamo moko in mešamo dve minuti. 

Cvetačo očistimo, razdelimo na cvetove in stresemo v kozico. Prilijemo juho in zavremo.

Kuhamo pet minut, medtem pa operemo in na kolesca narežemo por. Stresemo ga k cvetači, pokrijemo in na šibkem ognju kuhamo še približno deset minut. 

Odstavimo in dodamo nasekljan peteršilj in smetano. Juho zmiksamo s paličnim mešalnikom in začinimo s soljo in poprom.

prejšnji članek
Mesečni horoskop: aprila je pomembno, da dnevno ohranjate zbranost
Horoskop
Mesečni horoskop: aprila je pomembno, da dnevno ohranjate zbranost
naslednji članek
Skakalno družino Prevc sprejeli v domačem kraju
Svet slavnih
Skakalno družino Prevc sprejeli v domačem kraju

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.