profimedia-0808999589
Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

870457_151-vatikan
Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v Vatikan

njena.si
njena.si njena.si
Kultura
 

Bilo je nekoč ... v Hollywoodu zmagovalec zlatih globusov

6. 1. 2020; 05.00
Avtor: K.M.
Tom Hanks

Tom Hanks je na odru potočil tudi kakšno solzo. foto: Profimedia

Zmagovalec 77. podelitve filmskih in televizijskih nagrad zlati globusi je Tarantinov Bilo je nekoč...v Hollywoodu s tremi prejetimi nagradami. Posebni nagradi sta letos prejela Tom Hanks in Ellen DeGeneres. Rdeča nit prireditve je bila sicer tako ali drugače skrb za naš planet, kar je bilo moč občutiti v številnih zahvalnih govorih, kot tudi pikrih pripombah voditelja Rickyja Gervaisa, ki je med drugim izjavil, da naj nagrajenci ne solijo pameti z političnimi govori, saj nimajo pojma o realnem svetu, večina pa tako nima narejene niti toliko šole kot okoljska aktivistka Greta Thunberg.

Bilo je nekoč...v Hollywoodu je bil razglašen za najboljši celovečerni film v kategoriji muzikalov ali komedij, Tarantino je dobil zlati globus za scenarij, Brad Pitt pa ga je dobil za najboljšo moško stransko vlogo v muzikalu ali komediji, pri čemer je ugnal konkurenco velikanov, kot so Anthony Hopkins (Dva papeža), Al Pacino in Joe Pesci (Irec) ter Tom Hanks (A Beautiful Day in the Neighborhood), ki je na podelitvi sicer prejel nagrado za življenjsko delo Cecil B. DeMille. Povsem praznih rok pa je ostal Martin Scorsese s filmom Irec.

Ellen DeGeneres se je v zabavnem zahvalnem govoru zahvalila tudi svojemu možu Marku, brez katerega ji ne bi uspelo. Mark seveda ne obstaja, saj je Ellen srečna v zakonu Portio de Rossi. foto: Profimedia

Zgodba z bojišča prve svetovne vojne z naslovom 1917 je dobila zlati globus za najboljši celovečerni dramski film. Britanec Sam Mendes je za isti film prejel režiserski zlati globus, ob prejemu nagrade pa je snel kapo Scorseseju, ki je bil nominiran za Irca v isti kategoriji, z besedami, da je največji režiser med vsemi nominiranci. Joaquin Phoenix je po pričakovanju osvojil zlati globus za najboljšo moško vlogo v dramskem celovečercu Joker. Renee Zellwegger je premagala konkurenco v kategoriji najboljših glavnih ženskih vlog v dramskem filmu (Judy), kar je njen prvi zlati globus po 16 letih, skupaj pa že četrti. Laura Dern pa je slavila v isti kategoriji med nominirankami za najboljšo stransko žensko vlogo (Marriage Story), kar je njen že peti zlati globus, vendar prvi za film.

Brad Pitt je bolj kot z osvojeno nagrado požel pozornost zaradi odnosa z nekdanjo ženo Jennifer Aniston. foto: Profimedia

Zmaga Černobila

Tudi letos so nagrajevali televizijsko produkcijo. V kategoriji mini serije ali filma je slavila serija Černobil, nagrado za najboljšega stranskega igralca v isti kategoriji pa je domov odnesel tudi igralec Stellan Skarsgård, ki je v seriji Černobil upodobil sovjetskega politika Borisa Shcherbina. Za najboljšo komično serijo je bila nagrajena Fleabag, za najboljšo dramsko pa je bila razglašena serija Nasledstvo. 

Posebni nagradi

Že drugič so podelili tudi nagrado za življenjsko delo na področju televizije, nagrado Carol Burnett, ki je šle tokrat v roke voditeljice in komičarke Ellen DeGeneres. Nagrada Cecil B. DeMille za neverjeten doprinos v svet zabavne industrije, ki jo prejmejo tisti ustvarjalci, ki so v svetu filmske industrije pustili močan pečat, pa je šla letos v roke Toma Hanksa. Ta se je v govoru zahvalil predvsem svoji družini, ženi in petim otrokom ter poudaril, da so morali veliko pretrpeti. "Hvala ljubeči skupini ljudi, ki so morali živeti s tem, da sem odsoten mesece in mesece." Ob tem pa ni mogel zadrževati svojih čustev, čeprav je krivdo prevalil na prehlad. 

Michelle Williams se je prireditve prvič udeležila v družbi zaročenca, režiserja Thomasa Kaila. foto: Profimedia

FILMI

Najboljša drama: 1917
Najboljša komedija ali muzikal: Bilo je nekoč ... v Hollywoodu
Igralec v drami: Joaquin Phoenix (Joker)
Igralka v drami: Renée Zellweger (Judy)
Igralec v komediji: Taron Egerton (Rocketman )
Igralka v komediji: Awkwafina (The Farewell)
Stranski igralec: Brad Pitt (Bilo je nekoč ... v Hollywoodu)
Stranska igralka: Laura Dern (Marriage Story)
Najboljši režiser: Sam Mendes (1917)
Najboljša risanka: Gospod Link
Tujejezični film: Parazit
Najboljši scenarij: Bilo je nekoč ... v Hollywoodu
Najboljša glasba: Joker 
Najboljša pesem: (I'm Gonna) Love Me Again Elton John, Bernie Taupin (Rocketman)

SERIJE

Najboljša dramska serija: Nasledstvo 
Najboljša komična serija: Fleabag
Igralec v dramski seriji: Brian Cox (Nasledstvo )
Igralka v dramski seriji: Olivia Colman (Krona)
Igralec v komični seriji: Ramy Youssef (Ramy)
Igralka v komični seriji: Phoebe Waller-Bridge (Fleabag)
Miniserija ali TV-film: Černobil
Igralec v miniseriji ali TV-filmu: Russell Crowe (Najglasnejši glas)
Igralka v miniseriji ali TV-filmu: Michelle Williams (Fosse/Verdon)
Stranski igralec: Stellan Skarsgård (Černobil)
Stranska igralka: Patricia Arquette (Zločin)

prejšnji članek
Brad Pitt končno spregovoril o odnosu z bivšo ženo Jennifer Aniston
Svet slavnih
Brad Pitt končno spregovoril o odnosu z bivšo ženo Jennifer Aniston
naslednji članek
7 nasvetov, kako si lahko pomagate, če ste ves čas lačni
Kulinarika
7 nasvetov, kako si lahko pomagate, če ste ves čas lačni