državna meja
Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s Slovenijo

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj
Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. Kdo je kriv za to?

njena.si
njena.si njena.si
Kultura
 

Eric Clapton nekoč in danes

30. 3. 2020; 09.00
Avtor: STA
Eric Clapton je očitno zelo strog ocenjevalec. Madonna ga pusti popolnoma ravnodušnega

Eric Clapton - marec 2020 foto: Profimedia

Britanski kitarist Eric Clapton danes praznuje 75 let.

Eric Clapton je v karieri izdal več kot 20 solo albumov in se zapisal v zgodovino glasbe z uspešnicami, kot so Layla, Wonderful Tonight, Cocaine in Tears in Heaven. Je tudi edini glasbenik s tremi vpisi v dvorano slavnih rock'n'rolla - kot solo izvajalec ter član skupin The Yardbirds in Cream.

Eric Patrick Clapton se je rodil 30. marca 1945 v angleškem mestu Ripley kot nezakonski sin kanadskemu vojaku Edwardu Walterju Fryerju in Angležinji Patricii Molly Clapton. Vzgajala sta ga babica Rose Clapton in njen drugi mož Jack Clapp.

Najprej je igral v glasbeni skupini The Yardbirds, skupaj z Jimmyjem Pageom in Jeffom Beckom. Izvorno je skupina igrala blues, a je nato svoj repertoar razširila in začrtala smernice psihedeličnega in hard rocka. Skupino je Clapton zapustil in se pridružil Johnu Mayallu & The Bluesbreakers, s katerimi je tudi zaslovel.

A se je tudi tega sodelovanja zasitil in kasneje z bobnarjem Gingerjem Bakerjem ter basistom Jackom Bruceom ustanovil skupino Cream. V tem obdobju je z zanj značilnimi dolgimi kitarskimi improvizacijami in novimi prijemi pomembno vplival na razvoj rock glasbe. Pozneje se je za nekaj let umaknil s scene zaradi težav z drogo, leta 1970 pa je izdal po sebi poimenovani album in stopil na samostojno ustvarjalno pot.

Odtlej je v karieri izdal več kot 20 solo studijskih albumov. Nazadnje je pred dvema letoma presenetil z album izbranih prazničnih skladb, naslovljenim Happy Xmas. Nanj je uvrstil svojo skladbo For Love On Christmas Day, sicer pa album vključuje božično-novoletne klasike, kot je Jingle Bells, in manj znane praznične pesmi, vse v novi blues preobleki.

Za svoje delo je Clapton prejel več nagrad. Poleg treh vpisov v dvorano slavnih rock'n'rolla se lahko med drugim pohvali z 18 grammyji ter britom za izjemen doprinos h glasbi. Po svetu so prodali več kot 100 milijonov njegovih albumov.

prejšnji članek
Horoskop: Kaj vam zvezde napovedujejo za torek?
Horoskop
Horoskop: Kaj vam zvezde napovedujejo za torek?
naslednji članek
Jasna Kuljaj je na to čakala 15 let
Svet slavnih
Jasna Kuljaj je na to čakala 15 let