nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Kultura
 

Slovenski film navdušuje v tujini

15. 3. 2021; 10.00
Avtor: K.M.
05-filmoteka-vsi-proti-vsem

Vsi proti vsem, Vlado, Novak, Iva Kranjc Bagola foto: Kolosej

Celovečerni film Vsi proti vsem režiserja Andreja Košaka beleži številne uspehe na svoji poti po mednarodnih filmskih festivalih. V zadnjem mesecu je osvojil kar pet nagrad – za najboljši film (3x), za najboljšo fotografijo (Jason Mann) ter najboljši plakat (Igor Barišić). Organizatorji enega od največjih filmskih festivalov v Indiji - Pune International Film Festival pa so povabili režiserja Andreja Košaka med člane žirije za tekmovalni program (World Competition) v letu 2021.

Na festivalih India World Film Festival, Festival Internacional De Cine De Bayamon, Puerto Rico ter Findecoin Short and Feature Film Festival, Venezuela, je Košakov film Vsi proti vsem osvojil nagrado za najboljši film. Noida International film festival (Indija) je filmu podelil nagrado za najboljšo fotografijo (Jason Mann), kolekcijo nagrad pa zaokroži nagrada za najboljši plakat (Igor Barišić) na Anatolia International Film Festivalu.

Vsi proti vsem premiera foto: Željko Stevanič

Andrej Košak bo na indijskem mednarodnem festivalu Pune International Film Festival član žirije za tekmovalni program. Gre za enega največjih filmskih festivalov v Indiji, ki bo potekal med 18. in 23. marcem. Na festival se je prijavilo 1611 filmov iz 93 držav, v različnih programih jih bo prikazano 180, za glavno nagrado pa se bo potegovalo 14 filmov. Festival bo zaradi pandemije COVID-19 potekal na on-line platformi, tako kot večina festivalov po svetu v današnjih časih.

»Mednarodne nagrade so še en dokaz, da smo dobro delali. Poleg tega potrjujejo, da je sporočilo filma univerzalno in da enako funkcionira na različnih zemljepisnih širinah in dolžinah,« je o nagradah povedal Andrej Košak.

Črna komedija Vsi proti vsem, v kateri ima glavno vlogo Vlado Novak, nastavlja ogledalo demokraciji, v kateri živimo. foto: Željko Stevanić

V filmu Vsi proti vsem, ki ga je slovenska javnost videla v začetku leta 2020, režiser Andrej Košak nastavlja ogledalo demokraciji, v kateri živimo. Glavni lik je župan Franta, ki izgublja volitve v majhnem slovenskem mestu Rovte, in je prisiljen sodelovati s kriminalci. Vsi proti vsem na lokalni ravni kaže, da živimo v globalnem svetu ponarejenih novic, političnih spinov in korupcije, kjer sta morala in etika izgubili pomen. V glavni vlogi nastopa Vlado Novak, dobitnik nagrade Bert za življenjsko delo, družbo pa mu delajo Iva Krajnc Bagola, Silva Čušin, Aleksandra Balmazović, Valter Dragan, Peter Musevski, Rok Vihar, Jernej Kuntner, Jure Ivanušič, Uroš Potočnik, Blagoj Veselinov in drugi.

Film Vsi proti vsem z Vladom Novakom v glavni vlogi nastavlja ogledalo pohlepni slovenski družbi. foto: Željko Stevanić

Producent filma, je Zoran Dževerdanović (BladeProduction), koproducenti filma pa so RTV Slovenija, Mind Production, Motion, Studio Ritem in Daiga. Projekt so sofinancirali Slovenski filmski center, HAVC ter Filmska agencija Severne Makedonije. Tehnične storitve je ponudil Viba film, distributer pa je Fivia.

Poleg režiserja in scenarista Andreja Košaka so svoj ustvarjalni prispevek dali še Jason Mann (direktor fotografije), Kristian Sensini (avtor glasbe), Martin Ivanov (motaža), Sanja Vatić (scenografija), Ines Atman in Suzana Tkalčec (kostumografija) Borut Berden (oblikovalec zvoka), Lija Ivančič (maskerka), Igor Barišić (avtor plakata) ter mnogi drugi.

prejšnji članek
Horoskop: Vzemite si čas za razmislek
Horoskop
Horoskop: Vzemite si čas za razmislek
naslednji članek
Aleksander Jež po 19-ih letih posnel novo pesem
Svet slavnih
Aleksander Jež po 19-ih letih posnel novo pesem