Progasti goz foto Davorin Tome
Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je nenevarna, a zelo koristna na naših vrtovih

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c
Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 milijonov evrov, tožbe in ovadbe padle

njena.si
njena.si njena.si
Kultura
 

Igralka slovenskih korenin del pričakovanega filma Barbie

18. 7. 2023; 07.00
Avtor: K.M.
Margot Robbie in Ryan Gosling

Margot Robbie in Ryan Gosling na premieri v Londonu foto: Profimedia

Za mlado Ljubljančanko Alyo Elouissi, ki se je pred dnevi s pesmijo Valovim predstavila na slovenskem festivalu Melodije morja in sonca, je neprecenljiva izkušnja.

Alya Elouissi je namreč v težko pričakovanem filmu Barbie, ki v slovenske kinematografe prihaja že jutri, sodelovala kot 'stand-in' igralke Sharon Rooney, ki v filmu igra eno od Barbik. "Stand-in je igralec, ki prevzame mesto glavnega igralca, ko snemalna ekipa nastavlja luči, kamere, zvok in vse ostalo potrebno za snemanje neke scene v filmu. Stand-in je zelo pomemben del ekipe in je ponavadi enake višine, barve in telesnega tipa glavnega igralca, saj je to pomembno za pravilno nastavitev luči in kamer, pogosto pa se mora tudi naučiti besedilo svojega igralca, če je to na snemanju zaradi okoliščin potrebno," je povedala Ljubljančanka slovensko-alžirskih korenin.

To je Alya Elouiss. Njena kreditacija pri filmu Barbie je vidna tudi na filmskem portalu IMDb, seveda pa se bo premiere filma udeležila v Ljubljani. foto: Blitz Film

Hollywoodska produkcija

Kako pa so potekala snemanja na filmu s tako velikim proračunom? "Snemanje je potekalo v studijih Warner Bros. v Londonu. Vstajanje ob petih zjutraj, prihod v studio, prevzem svojega voki-tokija in scenarija za tisti dan, obilen angleški zajtrk, obisk pri kostumografinji in vizažistki, čakanje. Ko so me asistenti režije poklicali po voki-tokiju, sem morala priti na snemalno ploščad, gledati vajo igralk, si zapomniti vsa njihova gibanja, prve in zadnje točke v neki določeni sceni, njihove besede in dialog. Igralke so potem odšle dokončati svoje kostume, makeup ... Za snemanje, njihove stand-in igralke pa smo se takoj morale postaviti na njihove položaje, ponoviti njihovo vajo skupaj z besedilom, gibanjem itd., da je nato snemalna ekipa okrog nas uredila čisto vse podrobnosti za snemanje. To je lahko trajalo tudi nekaj ur, dokler ni bilo vse pripravljeno za snemanje. Nato so prišle igralke, se zamenjale z nami na točki, kjer smo stale in sceno so nekajkrat posneli. Ko so sceno uspešno posneli, je sledila postavitev nove scene in podoben postopek, seveda z vključenimi odmori za kosilo itd. Vsak dan na snemanju je zahteval ogromno potrpežljivosti, zbranosti, profesionalnosti in dobre volje," je še pojasnila.

Spoznala Margot Robbie in Ryana Goslinga 

Alya je imela tudi edinstveno priložnost sodelovanja z glavnimi igralkami filma. Sharon Rooney je morala snemanje namreč predčasno zapustiti, tako je namesto nje na snemanju, ko so bile kamere usmerjene v druge igralke, tam stala ravno ona. "Najbolj mi bodo ostale v spominu scene okrog avta, ko Barbie odhaja in se poslavlja od svojih prijateljic, saj sem se v teh scenah še posebej povezala z igralsko ekipo: Margot Robbie, Alexandro Shipp, Emmo Mackey, Ano Cruz Kayne. Snemanje je potekalo izjemno profesionalno in sproščeno, z vsemi omenjenimi igralkami pa smo res dobro delale skupaj, se vmes pogovarjale in se lepo ujele. Vse so bile zelo prijazne do mene, se mi še čisto na začetku predstavile in rokovale z menoj, vključno z režiserko Greto Gerwig." Kaj pa si bo za vedno zapomnila? "Nikoli ne bom tudi pozabila, ko sem na snemanju prvič zagledala Ryana Goslinga v kostumu Kena s popolnoma blond lasmi (smeh)."

Odgovori so povzeti po pogovoru, ki ga je Alya opravila za distributerja filma v Sloveniji Blitz Film.
prejšnji članek
Slovenska pevka že 14 let dopustuje na isti lokaciji
Svet slavnih
Slovenska pevka že 14 let dopustuje na isti lokaciji
naslednji članek
Žalostna zgodba v jok spravila Anjo Ramšak in Roberta Roškarja
Svet slavnih
Žalostna zgodba v jok spravila Anjo Ramšak in Roberta Roškarja