mrtvašnica, krsta
Svet24.si

Zakonca se z adrenalinskih počitnic vračata v krsti

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj
Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. Kdo je kriv za to?

njena.si
njena.si njena.si
Kultura
 

Filma Barbika in Oppenheimer podirata rekorde

25. 7. 2023; 12.48
Avtor: K.M.
Margot Robbie in Ryan Gosling

Margot Robbie in Ryan Gosling na premieri v Londonu foto: Profimedia

Trenutno najbolj vroča filma v ameriških kinodvoranah sta Barbie in Oppenheimer, ki podirata rekorde, filmski ljubitelji pa so ju poimenovali kar Barbenheimer.

Predvsem film Barbika v režiji Grete Gerwig dobiva dodaten zagon zaradi poplave kritik konservativnih komentatorjev, ki jih moti domnevna propaganda za Kitajsko, poveličevanje LGBTQ in poniževanje koncepta moškosti. Komična zgodba o Barbiki je prve dni predvajanja v ameriških kinodvoranah konec minulega tedna prinesla 155 milijonov dolarjev, kar je rekord za film, ki ga je režirala ženska.

Dosedanji rekord sta imela filma režiserke Patty Jenkins Čudežna ženska, ki je leta 2017 prvi konec tedna predvajanj pobral 103 milijone dolarjev in sorežiserke Anne Boden Stotnica Marvel, ki je zaslužil 153 milijonov. Film režiserja Christopherja Nolana o znanstveniku, ki je bil ključen za razvoj ameriške jedrske bombe J. Robertu Oppenheimerju, pa je doslej zaslužil 80,5 milijona dolarjev.

Fenomen Barbenheimerja je potrdil prepričanje, da je v v kinodvoranah še vedno dovolj prostora za dve veliki premieri v istem koncu tedna. Vročica Barbenheimerja je postala globalna, saj je Barbika po vsem svetu zaslužil že 337 milijonov dolarjev ob proračunu 145 milijonov dolarjev. Oppenheimer pa je po vsem svetu zaslužil 174 milijonov dolarjev ob proračunu 100 milijonov dolarjev.

prejšnji članek
Recept: Limetina krema z meliso
Kulinarika
Recept: Limetina krema z meliso
naslednji članek
Obvestilo o ovirah v železniškem prometu zaradi posledic neurij
Moda&Lepota
Obvestilo o ovirah v železniškem prometu zaradi posledic neurij