Kultura
 

Umrl producent filmov Titanik in Avatar

8. 7. 2024; 10.51
Avtor: STA
Jon Landau

Jon Landau foto: Profimedia

Umrl je Jon Landau, z oskarjem nagrajeni producent nekaterih najbolj dobičkonosnih filmov vseh časov, vključno s Titanikom in Avatarjem. 63-letni Landau je vrsto let sodeloval s filmskim ustvarjalcem Jamesom Cameronom. Umrl naj bi v petek, potem ko je pred več kot letom dni zbolel za rakom, na spletni strani poroča britanski BBC.

Landauva sestra Tina je njegovo smrt potrdila na enem od družbenih omrežij in ga ob tem označila za najboljšega brata, ki si ga lahko želi vsaka sestra.

Landau je bil sin hollywoodskih producentov Elyja in Edie Landau in je bil nekaj časa izvršni direktor v filmski produkcijski hiši 20th Century Fox, kjer je sodeloval pri filmih, kot sta Poslednji Mohihanec in Umri pokončno 2.

Leta 1997 je s Cameronom ustvaril uspešnico Titanik, prvi film, ki je presegel mejo milijarde ameriških dolarjev v kinematografskih blagajnah. Filma Avatar in njegovo nadaljevanje Avatar: Pot vode, ki sta v kinematografe prišla leta 2009 oziroma 2022, sta kasneje presegla Titanikov rekord.

Landau je bil tudi koproducent drugih filmskih uspešnic, kot sta Draga, pomanjšal sem otroke in Dick Tracy. Zasedal je tudi enega od vodilnih položajev v Cameronovi produkcijski družbi Lightstorm Entertainment.

Cameron je po novici o Landaujevi smrti za The Hollywood Reporter med drugim povedal, da je umrl velik producent in velik človek.

prejšnji članek
Cher: Poljubljava se kot najstnika
Svet slavnih
Cher: Poljubljava se kot najstnika
naslednji članek
Botri: Druga plat življenja Anđele Akrap'
Svet slavnih
Botri: Druga plat življenja Anđele Akrap'

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.