sekolar, mizna krožna žaga
Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, agencija se ne da

robert fico
Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno začne z besedami

njena.si
njena.si njena.si
Kultura
 

Z donacijo bo mladim glasbenikom omogočen razvoj njihovega talenta

22. 11. 2023; 08.30
Avtor: Oglasno sporočilo
shutterstock_156824591_r
Otroke in šolsko mladino zanima cel kup obšolskih dejavnosti, s katerimi si zapolnijo popoldneve. Starši smo lahko na to ponosni, hkrati pa se moramo pogosto prijeti za denarnico oziroma seči malo globlje v žep.

Med takšne dejavnosti sodi glasbena šola oziroma inštrumenti, ki jih otroci nujno potrebujejo za glasbeno izobraževanje. Da bi spodbudili razvoj številnih mladih glasbenih talentov, so v Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) ustanovili sklad Glasbenik sem, s katerim so obogatili svoj socialno-humanitarni program Eno srce. Ta združuje različne sklade, s katerimi namensko pomagajo otrokom in družinam. Prvi razpis so objavili letos avgusta; v šolskem letu 2023/2024 bo sredstva iz sklada prejemalo 12 otrok, in sicer za plačilo glasbene šole ter nakup/najem/vzdrževanje instrumenta. Trenutno je ponovno odprt razpis, s katerim bodo razveselili še več mladih iz ekonomsko manj vzpodbudnih okolij – rok za prijavo vlog je do 24. novembra 2023.

Eno od pisem, ki jih otroci prilagajo prijavam na razpis, se glasi takole: »Stara bom 11 let in obiskujem 5. razred. Hodim tudi v glasbeno šolo, kjer igram klavir že 4 leta. Zanj sem se odločila, ker lepo zveni. Živim z mamico in mlajšim bratcem v najemniškem stanovanju, sobo si delim. Glede na situacijo se imamo lepo. Igranje klavirja me zelo veseli. Spodbujanja pri nastopih mi veliko pomenijo, tako se umirim in nastop lepo izvedem. Pomoč, ki bi jo pridobila, bi zelo pomagala. Zato se vam že vnaprej zahvaljujem. Če je kdo, ki potrebuje pomoč bolj kot jaz, bom pa tudi razumela.«

Odziv na akcijo je precejšen, pravi Darja Groznik, predsednica ZPMS, in dodaja: »Veseli smo, da je med potencialnimi podporniki veliko zanimanja za sklad Glasbenik sem, saj trdno zagovarjamo stališče, da morajo imeti vsi otroci enake možnosti in da slabše finančno stanje družine ne sme biti razlog, da otrok ne bi uresničil svojih glasbenih potencialov. Prav tako je glasba tudi zdravilo, ki nas v stresnih situacijah sprosti; ko smo žalostni, nas razvedri; predvsem pa glasba vedno povezuje, kar je dandanes res pomembno.«

Sklad Glasbenik sem lahko na več načinov podprete tudi sami. Med drugim s tako vsakdanjim opravilom kot je nakup kruha. Eden od podpornikov akcije je namreč tudi Skupina Žito, v kateri se zavedajo pomena spodbujanja glasbenega udejstvovanja za mlade talente, ki so navdih tudi sovrstnikom. Del sredstev od prodaje najbolj priljubljenih vrst Žitovega kruha (Jelen, Hribovc, Ajdov z orehi) bodo zato med 2. in 30. novembrom letos namenili mladim glasbenikom oziroma skladu Glasbenik sem.

prejšnji članek
Kmetija: Se David še stiska k svojemu lepemu dekletu?
Resničnostni šovi
Kmetija: Se David še stiska k svojemu lepemu dekletu?
naslednji članek
Čisto pravi slovenski žigolo: 'Sem gospodar zrelih šišk!'
Svet slavnih
Čisto pravi slovenski žigolo: 'Sem gospodar zrelih šišk!'