profimedia-0808999589
Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

1683742182-dsc7277-01-1683742078866
Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne zaslužke. Zakaj jih Klemen Jaklič skriva?

njena.si
njena.si njena.si
Kultura
 

Harry Potter je zaživel pred 25 leti

27. 6. 2022; 12.00
Avtor: K.M.
harry potter

foto: Arhiv

Koliko ste bili stari, ko je izšla prva knjiga o mlademu čarovniku Harryju Potterju?

26. junija 1997 je v Veliki Britaniji izšel prvi del sage o fantu, ki ga je kasneje spoznal ves svet, zadnja knjiga, z naslovom Harry Potter in otrok prekletstva (Harry Potter and the Cursed Child) je izšla 21. julija leta 2007. Kasneje so sledile številne nove različice osnovane na originalni zgodbi, tudi v knjižnih oblikah. 

Danes je Harry Potter z več kot 500 milijoni prodanih knjig (podatek iz leta 2018) v približno 80 jezikih najuspešnejša knjižna serija na svetu. A začetki za avtorico niso bili obetavni. Za svojega Harryja Potterja je sprva od založnikov dvanajstkrat slišala besedico ne. Šele pri založbi Bloomsbury, 13. založbi po vrsti, ki ji je Joanne K. Rowling pred več kot 25 leti posredovala svoj rokopis, so dogodivščine čarovniškega vajenca vzbudile zanimanje. Vodja založbe Nigel Newton je takrat prvo branje prepustil svoji osemletni hčerki Alice. "Znova se je pojavila uro pozneje v nekakšnem transu," je Newton nedavno povedal za britanski The Guardian. In tako se je začela pot Harry Potterja na knjižne police, najprej britanske.

2-harry potter.jpeg foto: Arhiv

Prva izdaja prvega dela Harry Potter in kamen modrosti je izšla v zgolj 500 izvodih, od katerih so številni končali v knjižicah. Danes prva izdaja velja za zaželen zbirateljski predmet, za katerega je potrebno odšteti zajeten kupček denarja. A ko so se prvi bralci potopili v čarobni svet Bradavičarke, šole za čarovništvo, ter spoznali in vzljubili Harryja Potterja ter njegova prijatelja Hermiono in Rona, na veselje avtorice ni bilo potrebno dolgo čakati na pravo Harry Potter manijo. In še danes, ko so dogodivščine Harryja Potterja in njegovih prijateljev že zdavnaj prenesli tudi na veliko platno, se knjige še vedno zelo dobro prodajajo.

prejšnji članek
Tedenski horoskop: razmislite, česa imate dovolj
Horoskop
Tedenski horoskop: razmislite, česa imate dovolj
naslednji članek
Špela Močnik po poroki na divji zabavi
Svet slavnih
Špela Močnik po poroki na divji zabavi