profimedia-0808999589
Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

870457_151-vatikan
Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v Vatikan

njena.si
njena.si njena.si
Kultura
 

Čas za knjigo: Ideje za branje

6. 1. 2023; 03.00
Avtor: Mateja Špiranec / revija Bodi zdrava
branje knjige

branje foto: Profimedia

Imate radi knjige in ste tako vedno pozorni na čtivo, ki ga je vredno prebrati? Za vas imamo šest idej, ki vam bodo služile kot odlična popestritev zimskih uric.

Gigi Griffis: Cesarica

Medtem ko lahko na televiziji spremljate serijo, je na voljo tudi tiskana zgodba o izjemno priljubljeni cesarici Sisi, ki se je iz ljubezni poročila s cesarjem Francem Jožefom, potem pa spoznala, da je njena vloga precej bolj zapletena, kot se je sprva zdelo. Kajti ko lepa mladenka prispe na dvor, jo uničujejo togi dvorni protokoli in omejitve. Pod hudimi pritiski se znajde tudi njen bodoči mož, cesar Franc Jožef. Avstriji grozi vojna, kuha se revolucija …

Daniel Silva: Črna vdova

Nova kriminalka izpod peresa nagrajenega pisatelja uspešnic bo gotovo spet navdušila njegove privržence. Tokrat je legendarni vohun in restavrator slik Gabriel Allon tik pred prevzemom vodenja izraelske tajne obveščevalne službe, ko mora spet v akcijo. Islamska država je v Parizu podtaknila ogromno bombo in francoska vlada hoče, da Gabriel odstrani Saladina, ki stoji za napadom. Toda ta je teroristični genij, zato Gabrielu ne preostane drugega, kot da v najnevarnejšo teroristično skupino doslej podtakne očarljivo mlado agentko.

Daniel Silva: Črna vdova foto: Galarna

Mario Rigoni Stern: Divjerasli arboretum

Eden največjih sodobnih italijanskih pisateljev se z izpiljenim delom gorskega pripovedništva Divjerasli arboretum prvič predstavlja slovenskemu bralstvu. V knjigi je opisal, kako je z leti napol spontano, napol načrtno zasajal drevesa in o njih pozneje začel tudi pisati. V svojih orisih tako strokovno večplastno opiše posamezno drevo (od skupaj dvajsetih) kot tudi zapiše osebna premišljevanja. Z opisom botaničnih in okoljskih značilnosti, zgodovine in vplivov na ljudsko in literarno kulturo nas zanesljivo ne pusti ravnodušnih.

Jessie Inchauspé: Glukozna revolucija

O tem, kako pomembna je raven sladkorja v krvi, se danes veliko govori. Ampak avtorici, po stroki biokemičarki, je v tej knjigi uspelo, da je najsodobnejše znanstvene ugotovitve ubesedila tako razumljivo, da bo vsak bralec lahko močno izboljšal svoje počutje in razpoloženje, saj bo lažje uravnaval sladkor. V knjigi boste namreč izvedeli, v kakšnem zaporedju je treba uživati hrano, da brez truda izgubite kilograme, kaj morate spremeniti pri svojih obrokih, da boste zmanjšali apetit, in podobno.

tadej golob foto: Mediaspeed

Tadej Golob: Koma

Novo nadaljevanje naše najuspešnejše kriminalistične serije prinaša še več družbeno-političnega utripa iz naših krajev. Zgodba se začne, ko se Taras zbudi iz kome. Zagotovo je pri pisanju avtorju pomagala tudi lastna izkušnja, saj je imel pred časom sam hudo nesrečo. Vendar pisatelju v nasprotju s svojim likom ni bilo treba skrbeti, ali nemara ni pozabil na kak zločin – Taras namreč nima samo fizičnih težav, temveč ima po vrnitvi v življenje veliko vrzel v spominu. Čeprav se nekaterim na policijski postaji zdi, da zaradi zaprtja javnega življenja (zgodba se dogaja med epidemijo covida) počivajo tudi kriminalci, žal ni tako.

Alojz Ihan: Karantena foto: Baletrina

Alojz Ihan: Karantena

Med epidemijo covida 19 smo pogosto prisluhnili tudi mnenju uglednega zdravnika mikrobiologa in imunologa, pa tudi pesnika, pisatelja in esejista. Zato ni nič nenavadnega, da njegov novi roman prežema tema epidemije. Rentgenolog srednjih let Andrej Kos želi novo jadrnico preizkusiti v družbi brata Petra in kolega Egona, epidemiologa za prehladne viruse. Sprva brezskrbne počitnice med valovi pa se zapletejo, ko na kopnem izbruhne epidemiološka katastrofa. Vsak od prijateljev razmere doživlja drugače, vsi pa se začnejo sčasoma zavedati, kaj je v življenju zares pomembno in kaj nas dela ljudi …

Barbara Habič, Slavko Pregl: Piran, zgodbe in legende

Sedem zanimivih zgodb vas bo popeljalo prav do našega bisera na Obali. Piran je namreč mesto z bogato zgodovino, ki očara tudi s svojo podobo. Terra rica, Jeza svetega Jurija, Pusti, naj govorijo, Pošast v solinah, Plavajoči Kristus, Galjot in lepa Nereida, Strašna pomorska bitka, Vragova muzika, Moja zgodba v Piranu in Raziskovanje za radovedne pa so naslovi poglavij v knjigi, ki vam bo Piran predstavila še malo drugače in vsekakor bolj podrobno.

Foto: Založbe MK, Didakta, Goga, Vida, Hiša knjig, UMco, Beletrina

prejšnji članek
Kaj barva posteljnine pove o vas?
Zdravje
Kaj barva posteljnine pove o vas?
naslednji članek
Voditelj in tekmovalec šova MasterChef delil intimne trenutke poroke
Svet slavnih
Voditelj in tekmovalec šova MasterChef delil intimne trenutke poroke