petelin, Glööckler
Svet24.si

Gasilci kokota Glööcklerja rešili pred loncem

borut petek
Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil luksuzno vilo v Poreču

njena.si
njena.si njena.si
Kultura
 

Slovenska slaščičarska umetnica osupnila svet

5. 10. 2020; 08.00
Avtor: Vesna Meško
eva-klinc

Eva je postala zmagovalka natečaja oblikovalcev tort. foto: Osebni arhiv

Eva Klinc je ime, ki te dni odzvanja v svetu oblikovalcev tort. Slovenska slaščičarska umetnica je postala zmagovalka britanskega natečaja, na katerem je svetovno javnost osupnila z mojstrovino, ob kateri boste tudi vi zajeli sapo …

'Tole je torta?!' smo se ob pogledu na podobi Daenerys in lika iz filma Avatar zagotovo vprašali čisto vsi. Eva Klinc je namreč ustvarila mojstrovini, ki bi ju prej pripisali kiparski mojstrici, kot pa slaščičarki. A ko strast pokuka izven okvirjev tistega, kar nam je znano in domače, se nemara rojevajo najbolj osupljive ideje. In o tem, kako seči po zvezdah in uresničiti najbolj nemogoče sanje, ve veliko povedati ravno Eva, zato prijazno vabljeni k branju navdihujočega klepeta ...

Kdo je torej nadarjena Eva, ki je s prepletanjem številnih oblik umetnosti pritegnila pozornost tudi izven meja podalpske dežele?

Sem nekdo, ki verjame, da je vse mogoče. Poslušala sem svoj notranji glas, premagala svoje navidezne omejitve in se podala na avanturistično pot svojih sanj. Našla sem svoje poslanstvo in ko živiš za nekaj večjega od samega sebe, ti to vliva neverjetno moč in pogum. »Če bi bilo vse mogoče, kaj bi počel v življenju?« je vprašanje, ki ga zastavljam vsem okoli sebe. Ugotavljam, da se malokdo to sploh vpraša, tudi jaz sem se šele pred petimi leti. Verjamem, da nikoli ni prepozno sinhronizirati se s svojo notranjo zvezdo severnico in zaživeti življenje, ki ti je namenjeno.

Slaščičarsko ustvarjanje Eve Klinc foto: Blayo San – YINEPU Photography

Prihajate iz slaščičarskih vrst ali ste svoj talent razvili tekom ljubiteljskega preizkušanja novih idej?

Sem samouk z NPK-jem iz slaščičarstva, a v današnji dobi interneta so vse informacije samo en klik stran. Če si po naravi radoveden, vztrajen in te ni strah pridno delati, lahko dosežeš vse. Eno leto sem bila celo učiteljica praktičnega pouka slaščičarstva na Biotehniškem izobraževalnem centru v Ljubljani.

Kako se vam je porodila ideja o tem, da bi torto oblikovali v realistično umetnino? Najbrž za slednje ni potrebna le umetniška roka, pač pa tudi dobro poznavanje fizike in kemije?

Torte v obliki doprsnih kipov so v svetu trend. Slaščičarstvo je postalo veja umetnosti in meje mogočega se vedno premikajo. Vsekakor je prednost, če imaš umetniško žilico, veliko pa se je mogoče priučiti. Vztrajnost vedno premaga nadarjenost. Pri kiparjenju pride prav predvsem poznavanje anatomije. Osnove fizike so pomembne pri izdelavi stabilne strukture in da, tudi malo poznavanja kemije, ko pride do reakcij različnih jedilnih materialov in barv.

Vaš trud in talent nista ostala neopažena. Postali ste namreč zmagovalka britanskega natečaja oblikovalcev tort, kjer ste si za torto lika Neytiri iz filma Avatar prislužili največ glasov javnosti. Kako se ob tem počutite?

Predvsem hvaležno. Hvaležna sem za to izjemno podporo. Glasovi so prihajali z vsega sveta, a predvsem sem navdušena nad podporo sodržavljanov. Velika večina me sploh ne pozna, a so si vzeli čas in glasovali zame ter zasuli splet s krasnimi komentarji. Ti še danes prihajajo. Slovenija ima veliko srce. Hvala vam!

Eva Klinc foto: Sarah Panich, Photo editing: Polona Kopač, Makeup & Hair: Azra Alibegić

Tudi na slovenskih tleh torej nastajajo umetnine, kakršne lahko občudujemo v tujih oddajah. Ste z napredkom v vseh plasteh oblikovanja presegli svoja pričakovanja izpred let?

Pomemben je napredek in to me žene. Nikoli ne nameravam zaspati na lovorikah dosežkov. Vse je mogoče in toliko se še moram naučiti in ustvariti.

Kje se vidite v prihodnosti, kaj so vaše sanje?

Moja misija je navdihovati ljudi, da najdejo svojo zvezdo severnico in začnejo verjeti, da je vse mogoče. Osebe, ki čutijo srečo in izpopolnjenost, so boljše mame, boljši očetje, prijatelji, sodelavci. Moje neuresničljive sanje so, da bi bil ta svet srečen prostor za vse nas. To najraje počnem skozi svojo strast do ustvarjanja sladkih umetnin in predajanja znanja ljubiteljskim in profesionalnim ustvarjalcem tort. In to je moj majhen prispevek k temu velikemu cilju.

Eva Klinc je samouk. foto: Sarah Panich, Photo editing: Polona Kopač, Makeup & Hair: Azra Alibegić

Torta Daenerys iz serije Igra prestolov. foto: Blayo San – YINEPU Photography

Slaščičarsko ustvarjanje Eve Klinc foto: Blayo San – YINEPU Photography

Neytiri iz filma Avatar foto: Osebni arhiv

Eva je ustvarila torto v obliki lika Neytiri iz filma Avatar.

Eva je ustvarila torto v obliki lika Neytiri iz filma Avatar. foto: Osebni arhiv

prejšnji članek
Peter Prevc po dolgem času sam z ženo
Svet slavnih
Peter Prevc po dolgem času sam z ženo
naslednji članek
Kakšna je danes Nikolina Cvek?
Svet slavnih
Kakšna je danes Nikolina Cvek?