Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

10 super nasvetov za zdrave in sijoče lase

14. 7. 2016; 08.30
Avtor: Alenka Birk/revija Bodi zdrava
ženska, črnolaska, roža, rdeča,črna, lasje
Lepi lasje so simbol lepote. Da bi jih ohranili v dobri kondiciji, sta zanje potrebni primerna nega in skrb. Na mesec zrastejo od 1 do 1,5 centimetra, da nam zrastejo do pasu, v povprečju traja sedem let.

V tem času se z njimi lahko zgodi marsikaj. Vsak dan nam izpade od 50 do 100 las. Veliko vlogo pri dolžini ima genetika, strokovnjaki zatrjujejo, da sta ne samo struktura in barva, temveč tudi dolžina gensko pogojeni. Na lep naglavni okras vplivajo tudi prehrana, stres, hormonsko neravnovesje, bolezni in zdravila, ki ste jih morda zaužili. Ne glede na vse pa so najpomembnejše vsakdanje lasne navade, ki naj preidejo v lastne.

1. IZBERITE PRIMERNI ŠAMPON

Ključna je izbira primernega šampona in balzama. Če imate barvane lase, izberite izdelke, ki so ustvarjeni posebej za barvan tip lasu. Pozorni bodite na sestavine, zato ne kupujte najcenejših izdelkov. Na preparate, ki ne ustrezajo, se lasje hitro odzovejo, lahko postanejo premastni, presuhi, delujejo neukrotljivi ali mrtvi ali pa začnejo izpadati. Če boste pri umivanju uporabili veliko šampona, še ne pomeni, da bodo lasje bolj čisti. Šampon vedno nanašamo na povsem mokre lase za preprečitev nepotrebnega lomljenja las. Pomembno je tudi, da ga nanesemo le na lasišče, ker se tam nabirata maščoba in umazanija, ki ju moramo izprati. Pri miljenju in izpiranju se šampon v vsakem primeru prenese na celotno dolžino. Nasprotno pa nanesite balzam (obvezna uporaba po vsakem šamponiranju) samo na konice las, ker le tam potrebujejo nego, lasje ob lasišču že dobivajo potrebno naravno hrano.

2. PRILAGODITE TEMPERATURO VODE

Vročina je odlična za čiščenje, zato šampon izperite z najbolj vročo vodo, ki jo še lahko prenesete. S tem se odstranijo maščoba in umazanija. Ker pa visoka temperatura naredi lase bolj ranljive, je pomembno, da balzam izperete s hladno vodo. Potem ko ste lase posušili s sušilnikom, jih vedno popihajte z mrzlim zrakom, da zaprete povrhnjico. Najnovejši sušilniki za lase omogočajo celo mešanje hladnega in toplega zraka, kar je odlično za lase.

3. PREVIDNO Z MOKRIMI LASMI 

Lahko se zlomijo, kadar so mokri, zato pred česanjem, še posebno kadar so lasje zavozlani, na konice nanesite kapljico olja. Česanja se vedno lotite na spodnjem delu las, ne tik ob lasišču. Uporabljajte tudi kakovostne krtače, ki bodo ohranjale zdrave lase. Za česanje mokrih las uporabljajte glavnik s široko razporejenimi zobmi, pri suhih pa krtačo. Ta naj bo ali iz naravnih ščetin ali pa izberite najnovejši izum angleških plastičnih krtač za nežno česanje, ki jo lahko uporabite na mokrih ali suhih laseh.

4. NE DRGNITE JIH

Nikar po umivanju z brisačo ne drgnite po lasišču, saj povzročite poškodbe las in razpoke na povrhnjici. Namesto tega raje nežno popivnajte lase z brisačo. Namesto grobe brisače lahko uporabite tudi bombažno majico.

5. POSUŠITE JIH NA ZRAKU

Najbolje bi bilo, če bi si vaši toplotni pripomočki čim večkrat vzeli dopust in bi si posušili lase na zraku. Medtem lahko oblikujete pričesko tako, da lase pripnete s sponkami za lase po vzoru svoje pričeske. Udrtine od sponk pa boste preprečili, če med lase in sponko pripnete igralno karto.

6. ZAŠČITITE JIH PRED TOPLOTO

Mokri lasje so nemočni proti vročim frizerskim pripomočkom. Pred oblikovanjem lase dobro posušite, le tako jih lahko najbolje zavarujete pred visoko temperaturo. Vedno nanesite tudi preparat za zaščito pred toplotno obdelavo. Če med oblikovanjem (z likalnikom ali kodralnikom) zaslišite cvrčanje, takoj prenehajte.

7. SAMI NAD RAZCEPLJENE KONICE

Razcepljene konice lahko sami uredite, za to ne potrebujete frizerja. Obdelajte konice tako, da ločite majhne pramene, jih zvijete in odrežete tik nad razcepljenim delom. Pomaga tudi tedenska maska.

8. PRED BARVANJEM NANESITE SOL

Obožujete svetlo obarvane lase in svetla pramena? Če ste prikimali, potem veste, kaj naredijo lasišču – postane občutljivo in srbeče. Imamo rešitev: vsaj 15 minut pred barvanjem nanesite na lasišče mešanico soli in vode ali pa naj vam strokovnjaki v salonu takoj po izpiranju barve nanesejo na lasišče primeren preparat proti srbečici. Enako storite tudi, kadar ste v domačem kopalniškem salonu.

9. SPREMINJAJTE PRIČESKO

Nikar ne nosite čopa vedno na istem mestu! Če imate vedno enako obliko, se vam utegne zgodi, da se bodo lasje na mestu, kjer jih spenjate, zlomili. Za preprečitev spreminjajte položaj čopa, lase pa spnite z mehkimi gumicami. Tistim, ki nosite prečo vedno na istem mestu, se utegne zgoditi, da se bo preča razširila. Leta nošenja las na isti strani pomenijo, da jih nenehno pulite in s tem zredčite lase ob preči. To bo preprečila večkratna menjava preče z ene strani na drugo.

10. MED PLAVANJEM NOSITE KAPO

V bazenu je zaradi vpliva klora nujno potrebna zaščita las. Pred plavanjem lase zmočite in operite. Nadenite si tesno plavalno čepico, uporabite pa poseben šampon za plavalce in globinski balzam za nadomestek izgube vlage.

prejšnji članek
Belo zlato, ki ga morate spoznati!
Zdravje
Belo zlato, ki ga morate spoznati!
naslednji članek
Brusnice - kraljice jagodičevja
Zdravje
Brusnice - kraljice jagodičevja