Robert Golob
Svet24.si

Robert Golob o priznanju Palestine: »Grozote so nedopustne in se morajo končati«

borut petek
Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil luksuzno vilo v Poreču

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Letos s celulitom ali brez?

4. 3. 2016; 04.45
Avtor: Alenka Birk, Mateja Špiranec/revija Bodi zdrava
Letos s celulitom ali brez?

Celulit ni bolezen ali zdravstveno stanje, ampak povsem estetski problem. foto: Arhiv Bodi zdrava

Vsako pomlad znova govorimo o njem. O celulitu, seveda. Preverite, ali boste letos o njem izvedeli še kaj novega.

Še enkrat: kako nastane celulit?

Žensko telo je prekrito z maščobnim tkivom, ki je naravno debelejše na stegnih in bokih. Gre za zalogo, ki zagotavlja zdravo nosečnost. Adipociti, celice, ki skladiščijo te maščobe, so združeni skupaj v tako imenovane lobule, navpično strnjene žepke, ločene med seboj z neprožnimi vlaknenimi stenami. Kadar gre za čezmerno skladiščenje maščob, se volumen in lobule povečajo. Neprožne vlaknene stene kožo 'vlečejo', medtem ko deformirane lobule pritiskajo nanjo. To povzroči spužvasti oziroma 'pomarančasti' videz kože na površju, kar je značilno za celulit.

Vzroki za nastanek celulita

Obstajalo naj bi več različnih vzrokov, od hormonskih in genetskih dejavnikov ter predispozicije do dejavnikov življenjskega sloga. Z vidika nege kože je najpomembnejši dejavnik šibko tkivo. S to težavo se še posebno spoprijemajo ženske, saj je njihovo tkivo postavljeno vzporedno – to omogoča, da se koža med nosečnostjo razširi, vendar se zaradi tega lahko tudi maščobne celice širijo brez omejitev. Po drugi strani pa imajo moški prečno razporeditev tkiva, kar ne dovoljuje širjenja. Poleg tega je zgornja plast kože pri ženskah tanjša kot pri moških, zato so jamice bolj opazne. Drugi vzroki za celulit so lahko stres, premalo gibanja in nezdrava prehrana.

Na genetiko, hormonske spremembe v nosečnosti in staranje žal ne morete vplivati, lahko pa vplivate na druge dejavnike tveganja. 

Kreme proti celulitu: ali delujejo?

Večina od nas se še vedno sprašuje, ali kreme proti celulitu v resnici delujejo. Odgovor ni preprost. Predvsem ne pričakujte, da bo krema proti celulitu delovala takoj. Mnoge kreme zagotavljajo dobre rezultate v manj kot dveh tednih, vendar se bodo pravi rezultati pokazali šele v dveh do štirih tednih. Najprej se je treba zavedati, da krema celulita ne bo v celoti izničila. Vsekakor pa bodo kreme proti celulitu omogočile, da bodo območja kože, ki jih je celulit prizadel, videti bolj napeta. Kako hitro bo krema učinkovita, je odvisno pravzaprav od več dejavnikov, hkrati pa se je treba zavedati, da je vsaka koža različna. Kreme, ki vsebujejo aminofilin in kofein, običajno učinkujejo hitreje, saj ti sredstvi neposredno vplivata na zategovanje kože in njeno viskoznost. Če vam krema proti celulitu ob redni uporabi v šestih tednih ne prinese nobenih rezultatov, potem je čas, da jo zamenjate.

Kaj pa nezaželeni učinki krem?

Večina krem proti celulitu je hipoalergenih, kar pomeni, da ne povzročajo nobenih alergijskih reakcij, če pa jih, so te zelo blage. Če ste alergični na kakšno določeno sestavino v kremi, se lahko pojavijo določeni stranski učinki. Nekateri od neželenih učinkov lahko vključujejo mravljinčenje ali suho kožo, ki jo je mogoče zlahka odpraviti s kakšnim gelom z alojo vero, ki pomirja draženje kože.

Dobro je vedeti: pred nakupom kreme

Trg je zasičen z različnimi kremami, ki nudijo odpravo celulita, vendar morate vedeti, da so določeni izdelki veliko bolj učinkoviti kot drugi. Najboljša krema proti celulitu je tista, ki vam lahko pomaga zajeziti celulit na vseh vaših problematičnih področjih in hkrati deluje proti kopičenju maščob, slabi prekrvitvi in slabi tvorbi kolagena. Kreme se lahko razlikujejo tudi glede na tip kože.

Kaj lahko naredite z nego v boju proti celulitu sami?

IZDELAJTE SI ETERIČNO MASAŽNO OLJE
Zmešajte 3 kapljice eteričnega olja cedre, 3 kapljice pomarančnega, 2 kapljici rožmarinovega in še 2 kapljici pelargonijinega eteričnega olja. Uporabite prava kakovostna eterična olja, ki jih ne izpostavljate svetlobi in hranite v dobro zaprtih stekleničkah v temnem prostoru. Mešanico vtirajte lokalno na problematične dele telesa, lahko jo uporabite tudi za kopel ali oblogo. V kadi uživajte 15–20 minut, oblogo pa pustite učinkovati vsaj 2 uri (mešanico namočite v brisačo in jo namestite na problematičen del).

OLJE CEDRE
Spodbuja pretok limfe, deluje razkuževalno, razgrajuje maščobe, izboljšuje prekrvitev in pospešuje izločanje škodljivih snovi iz telesa.

S PESTMI NAD CELULIT
Dobesedno. To je vaja, ki izžene celulit, predvsem pa izboljša prekrvitev nog. Postavite se v razkorak in se vzravnajte. Napnite mišice nog, dlani stisnite v pest in začnite tolči po telesu. Najprej od zadnjice proti gležnjem po zunanjem delu nog, nato po celotni notranji strani nog navzgor. Udarci naj bodo močni, tako da ob tem občutite rahlo bolečino. Udarjanje ponovite večkrat, več zaporednih krogov od zunanje strani do notranje.


prejšnji članek
Nova refleksološka tehnika
Zdravje
Nova refleksološka tehnika
naslednji članek
Kopriva razvaja kožo in lase
Moda&Lepota
Kopriva razvaja kožo in lase