Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Banane so naravni botoks!

2. 10. 2021; 03.00
Avtor: Mateja Bevk /Bodi zdrava
Ženska
Banane so na voljo vse leto in jih lahko dobite tudi v najmanjši lokalni trgovini. Pa še zelo vsestransko uporabne so! Za lepotne namene odlično učinkujejo bananine sestavine, kot so železo, vitamina B in C ter triptofan, ki pomaga revitalizirati suho kožo in lase, varuje pred prostimi radikali in upočasnjuje staranje. In ne zavrzite olupka, saj tudi tega lahko uporabite v domači kopalnici.

Maske
V kombinaciji z drugimi naravnimi sestavinami lahko zmešate blagodejne bananine maske, ki učinkujejo proti najrazličnejšim kožnim tegobam, od celjenja mozoljev do radiranja gub in posvetlitve kože. Poskusite naslednje:
1. Pretlačena banana: Z vilicami zmečkajte meso zrele banane in ga nanesite na obraz za 15 minut. Sperite z mrzlo vodo. Po takšni oblogi bo koža zasijala, predeli suhe kože pa bodo zmehčani.
2. Maska za posvetlitev polti: Učinkovito odstranjuje pigmente lise, izenačuje polt in jo posvetli. V skledi do gladkega z vilicami zmečkajte banano, žlico medu in žlico limoninega soka. Maso vtrite v očiščen obraz, pustite učinkovati 10 minut, nato sperite z mlačno vodo. Med deluje protibakterijsko, limona pa s citronsko kislino razbarva temne madeže na koži.
3. Proti gubam: Nekateri pravijo bananam tudi neboleč, poceni in naravni botoks. In še kako prav imajo! Banane vsebujejo sestavine, ki gladijo gube in pomlajujejo kožo. V skledi do gladkega zmešajte eno zrelo banano, žlico čvrstega jogurta in žlico pomarančnega soka. Vtrite v umit obraz in po 10 minutah sperite z mrzlo vodo. Jogurt oži pore, pomarančni sok, poln vitamina C, pa revitalizira kožne celice.
Nasvet: Če tej maski dodate še žlico olivnega olja, vam po spiranju ni treba na kožo nanašati kreme.



Vlažilni balzam za lase
Ne samo za kožo, banana je super lepotilo tudi za lase, saj navlaži lasišče in pomaga lasem, da se znova zasvetijo. V skledi zmešajte do gladkega pol banane, pol zrelega avokada, dve žlici jogurta in eno žlico olivnega olja. Mešanico vmasirajte v umite lase in s širokim glavnikom maso razporedite po vsej dolžini las. Zatem zavijte lase v figo in si nadenite kapo za prhanje. Pustite učinkovati 25 minut. Sperite in lase še enkrat umijte s šamponom.

Luščilo za telo
Namesto s kupljenim pilingom lahko telo globinsko očistite kar z banano. V skledi zmešajte eno zrelo banano, štiri velike jagode, dve žlici olivnega olja in pol skodelice rjavega sladkorja. Pod prho nanesite to mešanico v krožnih gibih na suho telo in pustite učinkovati 3 minute. Splaknite s toplo vodo in nežno osušite telo z brisačo. Nego nadaljujte z mlekom za telo.

Tudi olupek polepša


Lepotnih koristi nima le bananino meso, ampak tudi njen olupek. Tam, kjer banane pridelujejo ekološko, veliko ljubiteljev banan olupek celo zaužije, saj vsebuje vlaknine, železo, antioksidante in še kup drugih hranljivih sestavin. Takole pa ga uporabite za lepotičenje:

Belilo zob - Odrežite košček olupka in z notranjo stranjo nežno podrgnite po zobeh. Splaknite. Ponovite dvakrat dnevno za bolj bele zobe.


Zoper gube ali akne - Z notranjo stranjo olupka podrgnite po gubah ali aknah. Pustite učinkovati 30 minut (na gubah) in 3 minute (pri aknah), zatem sperite.
Proti oteklim očem - Rezine kumar so najbolj znana obloga pri oteklih očeh. Vendar bananin olupek učinkuje enako intenzivno. Odrežite dva kosa olupka in ju položite na zaprte veke za svež in osvežen pogled.

Prezrele banane pa tudi drugo sadje lahko uporabite za pripravo sadnih smutijev. Sadje stresite v mešalnik, dodajte nekaj mleka, medu in cimeta ter zmeljite. Navdušeni bodo tudi otroci. foto: Profimedia

prejšnji članek
Zvezdnikov grozljivi ples covidom-19
Svet slavnih
Zvezdnikov grozljivi ples covidom-19
naslednji članek
Petra Majdič in posli z nepremičninami
Svet slavnih
Petra Majdič in posli z nepremičninami
#nasazenazenska
nasazenazenska