Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar
Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Preprečevanje potenja je škodljivo

30. 3. 2016; 07.30
Avtor: Lucija Šušteršič Grah
Preprečevanje potenja je škodljivo
Prav vsako bitje ima svoj vonj. Za zaznavanje vonja imamo tudi čut – voh. Naš nos zaznava tako prijetne kot neprijetne vonjave. In tako z večjim pomenom higiene skozi zgodovino tudi osebnemu vonju kreiramo trende.

Ker s prijetnim vonjem ustvarjamo tudi lastno podobo in počutje, se veča industrija dezodorantov in antiperspirantov. Ti imajo številne funkcije. Ne samo, da prekrivajo neprijeten vonj in ga maskirajo s parfumi, s svojim delovanjem tudi preprečujejo potenje. Sprva se to sliši kot olajšanje, vendar ste kdaj pomislili, da je preprečevanje potenja za 24, 48 ali več ur sploh zdravo? Sploh pa, kak pomen ima to, saj se vendar vsakodnevno umivamo, prhamo?

S potenjem telo izloča toksine in uravnava telesno temperaturo. Z uporabo antiperspiranta torej grobo posežemo v delovanje telesa. Pa je kompromis med zdravjem in lepoto sploh mogoč? Seveda. Znanstvenik Jerry Rosenblatt je med potovanjem po Franciji leta 1984 raziskoval minerale, s katerimi bi bilo možno prečistiti in razkužiti vodo. S sestavo mineralnih soli je prišel do formule, ki je pomagala pri ustvarjanju pitne vode. Solni kristal ima namreč protibakterijski učinek. Kristal pa se je kmalu izkazal uporaben tudi za druge namene.

Solni kristal

Če solni kristal nanesemo na čisto kožo, preprečuje razkroj potu na koži. Svež pot namreč nima neprijetnega vonja, ko začne razpadati na nečisti koži, pa dobi zelo neprijeten vonj. Plast solnega kristala na čisti koži pa prepreči razkroj potu z bakterijami in posledično prepreči neprijeten vonj. Jerry Rosenblatt je odkritje patentiral in ustvaril znamko dezodorantov Crystal.

Dezodoranti

Sprva so bili dezodoranti za pest veliki kristali različnih oblik, prodajali pa so jih v drogeriji v New Yorku. Zanimiva oblika in učinkovitost sta bili zagotovilo za uspeh. Priljubljenost dezodoranta se je stopnjevala in tako so razvili še druge oblike. Kristal, raztopljen v prečiščeni vodi, je uporaben tudi kot rollon ali pršilo. S kristalnim dezodorantom preprečujemo zgolj neprijeten vonj, torej ohranjamo nevtralen telesni vonj. Da bi dodali vonju tudi osebno noto, so tekočim oblikam dezodoranta dodali tudi eterična olja. Tako lahko ves dan brezskrbno uživate v vonjih sivke, kamilice in granatnega jabolka.

Antiperspiranti

Pri uporabi antiperspirantov previdnost ni odveč, saj vsebujejo aluminijev klorohidrat, parabene, ftalate, alkohol in druge telesu neprijazne snovi. Aluminijev klorohidrat povezujejo tudi z rakom na dojkah. Dezodoranti, ki so prijazni telesu, vsebujejo zgolj alum. Aluminij je kovina. Številne molekule aluminija se lahko absorbirajo skozi kožo. Aluminijev klorohidrat je nevrotoksin, ki skozi kožo prehaja v krvni obtok in lahko povzroča tudi alergijske reakcije. Alum pa je zmes naravnih mineralnih soli. Molekule ne prehajajo skozi kožo v krvni obtok in svojo funkcijo opravijo že na površini.

Recept: Bodite prijazni do svojega telesa in uporabljajte naravne dezodorante. Povsem preprosto ga lahko sami ustvarite kar v kuhinji.

Potrebujete žlico jedilne sode bikarbone in žlico kokosovega olja, za dodaten vonj pa še kapljico priljubljenega eteričnega olja. V raztopljeno ali mazavo kokosovo olje vmešajte sodo bikarbono, da se enakomerno raztopi. Dodajte kapljico eteričnega olja, premešajte in shranite v posodico, da se strdi. Dezodorant dnevno nanesite na podpazduhe in uživajte v svežini na povsem naraven način. Dezodoranti iz mineralnih soli v topni obliki so tudi čudovito razkužilo za preprečevanje glivic na nogah (atletsko stopalo) in osvežitev obutve.

Bodite prijazni do svojega telesa in ga ne obremenjujte z umetnimi snovmi. Uporaba naravnih dezodorantov je še zlasti pomembna za nosečnice, doječe matere, bolnike z rakom in alergike.

prejšnji članek
Ne boste verjeli, kje je največ umazanije!
Zdravje
Ne boste verjeli, kje je največ umazanije!
naslednji članek
BB: Tamara z Erikom, njen fant pa ...
Svet slavnih
BB: Tamara z Erikom, njen fant pa ...