Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar
Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Že veste, kaj najbolj škoduje vašim lasem?!

30. 3. 2016; 03.30
Avtor: Marijana Mandić/revija Maja
Lasje
Bujni lasje pomladijo in skrijejo marsikatero pomanjkljivost obraza. O njihovi gostoti in kakovosti odločajo najbolj genetski dejavnosti, vendar lahko tudi s pravilno nego in prehrano vplivamo na to, kakšna pričeska nas krasi.

O lasišču

Koža lasišča se od kože drugod po telesu razlikuje, je čvrstejša ter se veže na spodaj ležečo mišično plast, ki sega od obrvi čez teme do tilnika. Ta mišična plast je na lobanjo pritrjena le narahlo, tako da lahko zelo hitro pride do odtrganja dela lasišča, na primer ob nesrečah, pri katerih se lasje zapletejo v stroj. Ker je lasišče dobro prekrvljeno, rane ob njem močno krvavijo. Drži pa tudi to, da lahko prekvitev pospešimo z rahlo masažo lasišča in tako spodbujamo rast las.

Bolezni lasišča

Lasišče lahko prizadene vrsta kožnih in bolezni las. Najpogostejše so prhljaj, izpadanje las, zlasti pri moških, lojne ciste, luskavica, glivične infekcije in okužbe z zajedalci, na primer z ušmi. Pri dojenčkih je pogosta nenevarna oblika seboroičnega dermatitisa, ki jo spremljajo ploskave lojnate skorje na lasišču in ki povečini mine sam od sebe. Tudi temenice so oblika dermatitisa, ki predstavlja le kozmetični problem in se ga zlahka rešimo z gostim glavnikom.

Hrana za zdrave lase

Lasem odlično dene vse, kar je na splošno zdravo za organizem; veliko sadja in zelenjave, nezačinjena hrana, izogibanje sladkarijam in mastni hrani. Še posebej dobrodošlo za hitrejšo rast je železo, ki ga je veliko v jajcih, rdečem mesu in zeleni zelenjavi. Če opazimo redčenje las ali plešanje, prosimo zdravnika za krvno sliko. Ta pokaže, katerih elementov in mineralov nam manjka. Šele potem je jemanje prehranskih dodatkov za bujnejše lase smiselno.

Zoper prhljaj

Dermatologi sicer vidijo v prhljaju normalen proces obnavljanja vrhnjice, ki hitreje raste in poroženeva, vendar je v hujših primerih treba pomisliti tudi na možnost seboroičnega dermatitisa. Če torej težav po treh mesecih ne rešimo sami, stopimo do strokovnjaka.
Prhljaj večkrat spremljajo akne in dokazano je, da nanje ravno tako vpliva stresno življenje ter prehranjevalne navade. Če sumite na seboroični dermatitis, na katerega pogosto opozorijo frizerji, je najbolje obiskati dermatologa. Le strokovnjak bo lahko podal natančno oceno lasišča in predpisal primerno, tako imenovano topikalno terapijo.

Šampon proti prhljaju

V primeru prhljaja so se namenski šamponi izkazali za posebno učinkovite. Z njihovo pomočjo bi  morala biti vaša ramena v nekaj tednih spet čista. Natančno upoštevajte navodila, kajti različni izdelki imajo različne sestavine za zdravljenje. Vsebujejo lahko cinkov piriton, selenov sulfid, ketokonazol ali premogov katran in salicilno kislino.


Tudi ob plešanju pojdimo k zdravniku

Z leti postajajo lasje vse tanjši, zato je videti, kakor da jih imamo vse manj, redčiti pa se ne bi smeli. Več kot 200 las na dan nam, ne glede na leta, ne bi smelo izpasti. Če jih na krtači ostane več, je dermatolog najboljši naslov, še posebej če poleg izpadanja las opazimo tudi spremembe na lasišču, bodisi rdečino, vnetje, gnoj, če je plešanje  oziroma redčenje las lokalizirano in opazimo okroglasta ali nepravilno oblikovana področja pleše  različne velikosti, od nekaj mm do več cenitmetrov.  Žal je treba zapisati, da po naravni poti izpadel las ni več mogoče nadomestiti, zato je plešanje čim prej treba zaustaviti.

Novost pri zdravljenju plešavosti

Nekatera zdravila dermatologi aplicirajo direkno na lasišče, spet druge vrste terapije so v obliki tablet, razmeroma mlada in zelo uspešna metoda zdravljenja  pa je PRP. 
Pri metodi  pacientu  strokovnjak odvzame kri oziroma koncentrat  celic, ki imajo ogromno rastnih dejavnikov, in jih  vbrizga neposredno na lasišče. Na ta način se skuša spodbuditi  lasne mesišče k ponovnemu delovanju.
Tranplantacija las pride v poštev le pri nekaterih oblikah plešanja, najpogosteje pri “klasičnem” moškem plešanju. A je smiselno prej začeti z drugimi metodami. Pri mnogih oblikah plešanja pa ni uspešna.  Transplantacija je torej le zadnja možnost zdravljenja.

Ali izdelki iz lekarne pomagajo?

Tudi nekateri šamponi naj bi pospeševali rast las, vendar bi morali že v treh mesecih opaziti razliko v kakovosti ali gostoti. Če je ne, raje ne zapravljajmo več! Je pa fino vedeti, da po hormonskih spremembah, denimo po porodu ali hudem stresu, ko lahko lasje odpadajo v šopih,  le ti znova začnejo rasti po treh mesecih po naravni poti. Od tod zmoten občutek, da so morda pomagali zgolj izdelki iz lekarne.

Pozorno z likalniki!

Poškodba lasu zaradi barvanje je odvisna od tega, ali gre za prelive, semipermanentno ali permanentno barvanje. Zadnji dve  las  poškodujeta, prva ne bistveno. Barvanje ne povzroča plešanja, je pa lahko zanj krivo nenehno vlečenje las oziroma njihovo zategovanie ali puljenje. Še posebej nevarno zaradi trajne izgube las je njihovo ravnanje pri visokih temepraturah.

Pogosto krtačenje škodi

Lasje bodo močnejši, če bomo z njimi ravnali kar se da nežno; če jih ne bomo kar naprej krtačili  in jih bomo s šamponom, naj je še tako nežen, umili kvečjemu dvakrat tedensko. Po telesni vadbi lase zgolj sperimo z vodo. Tudi zategovanja v konjski rep iz dneva v dan lasje ne marajo, prav tako ne močnih sončnih žarkov. Poleti nosimo klobuk s kar se da širokimi krajci, predvsem pa se umikajmo v senco.


Zakaj ne morem imeti dolgih las?

Vsak mešiček proizvaja las v ciklih. Na lasišču las neprekinjeno raste od 3 do 5 let, pri nekaterih ljudeh je ta faza občutno krajša, zaradi česa nikoli ne morejo imeti zares dolgih las. Nato se rast zaustavi, las pa po treh do štirih mesecih odpade. Po naslednjih treh mesecih, torej po fazi mirovanja, iz istega mešička požene nov las, ki zraste približno en centimeter na mesec. Če las na silo oziroma nehote izpulimo, pa bo lahko zrastel šele čez tri leta, kolikor potrebuje lasni mešiček, da si opomore. In če las potem znova izpulimo, je verjetnost, da bo mešiček spet našel moči, kar nekajkrat manjša. Zato se izogibajmo tudi tesnim gumicam!

prejšnji članek
Telo potrebuje kolagen
Moda&Lepota
Telo potrebuje kolagen
naslednji članek
Kako se lahko izognete smrčanju?
Zdravje
Kako se lahko izognete smrčanju?