državna meja
Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s Slovenijo

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj
Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. Kdo je kriv za to?

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Čeprav na prvi pogled ni videti, imate lahko težave z zobmi

30. 3. 2016; 11.36
Avtor: Promocijsko gradivo
1407360781657_wps_10_A_woman_at_a_dental_clini
Tudi vas občasno bolijo zobje in so včasih pretirano občutljivi? Potem najprej spremenite zobno higieno!

Mnogi ljudje se danes soočajo ne le s kariesom in občutljivostjo zob, temveč tudi z neprijetnimi težavami z dlesnimi. Zato je na prvem mestu pravilna higiena in nega vaših zob. 

Kaj pomeni, če so zobje preobčutljivi?
Zobje postanejo občutljivi zaradi različnih dejavnikov. Na primerna toplotne spremembe, na sladko ali kislo hrano, kar večina ljudi občuti kot neprijetno skelenje zob, nekateri pa tudi kot kljuvajočo bolečino.


Kaj se dogaja z vašimi zobmi?
Zobovina je pri zdravih zobeh prekrita z dlesnijo in sklenino. Če pa je zobovina izpostavljena, postane to področje občutljivo. Do izpostavljenosti lahko pride iz več razlogov - izguba sklenine je lahko posledica kislinske erozije in abrazije zaradi ščetkanja zob, zobovina pa lahko postane izpostavljena tudi zaradi umika dlesni. Ker je v zobovini tisoče majhnih kanalčkov, ki vodijo do živčevja, zobje zaradi vdora tekočine in posledično draženja živčnih končičev postanejo preobčutljivi. 


Kaj lahko naredite sami?
Naučite se negovati svoje zobe. Ljudje, ki svoje zobe ščetkajo dlje in močneje, kot bi bilo potrebno, s tem ne dosežejo, da so ti čistejši, temveč lahko povzročijo trajno škodo, kažejo raziskave.
Študija na univerzi v Newcastlu je pokazala, da s podaljšanjem časa, ki ga porabimo za čiščenje zob, ne izboljšamo čistosti le-teh, saj lahko odstranimo le določeno količino bakterij. Ko to točko dosežemo, se le poveča nevarnost za zdravstvene težave, kot sta obraba sklenine in dlesni, pravijo strokovnjaki fakultete za zobno tehniko, ki so izvedli raziskavo.

Kaj pomaga pri negi?
Poleg izbire dobre zobne ščetke vam bo na pomoč priskočila zobnapasta Sensodyne® Repair& Protect je prva dnevna zobna pasta, ki združuje napredno NovaMin® tehnologijo in natrijev fluorid. 
Zobna pasta Sensodyne® Repair&Protect zagotavlja vse koristi običajne zobne paste, ob uporabi dvakrat dnevno pa tudi trajno obnavlja vaše zobe in jih pomaga zaščititi pred bolečino zaradi občutljivosti. 




prejšnji članek
Zakaj je treba otrokom brati pravljice?
Zdravje
Zakaj je treba otrokom brati pravljice?
naslednji članek
Olja, ki popolnoma spremenijo vaš videz
Moda&Lepota
Olja, ki popolnoma spremenijo vaš videz