pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Uporabljate naravno kozmetiko? Pozor!

10. 4. 2016; 04.00
Avtor: Eva Markovič/Bodi zdrava
naravna kozmetika

Naravni izdelki pogosto vsebujejo eterična olja, ki so lahko bolj alergena od sintetičnih sestavin. foto: Profimedia

A tudi pri izboru naravnih, bio ali eko izdelkov za nego telesa je treba biti pozoren na dejstva, ki nam jih proizvajalci radi zamolčijo. Poleg oznak na embalaži, ki velikokrat obljubljajo preveč, smo zbrali še nekaj dejstev, na katera je treba biti pozoren pri nakupu naravne kozmetike.

 1. Naravna kozmetika ne vsebuje sintetičnih konzervansov, kar je dobra novica, saj parabeni, ki se jih običajno uporablja, v večjih količinah dokazano povzročajo hormonske motnje, alergijske reakcije in poškodbe DNK. A v praksi izdelki brez konzervansov kar vabijo mikroorganizme k razmnoževanju. Tudi če je pravkar kupljena krema za obraz neoporečna, že po nekaj dneh nanašanja z rokami postane leglo klic. Zato je priporočljivo uporabljati naravne kreme v tubi namesto v lončku, saj tako zmanjšamo neposreden stik kreme s kožo. Pred uporabo si je treba vedno umiti roke, za nanašanje pa lahko uporabljamo tudi čiste kozmetične palčke ali lopatice.

 2. Naravni izdelki pogosto vsebujejo eterična olja, ki so lahko bolj alergena od sintetičnih sestavin. Pri uporabi je treba biti zato še posebej pozoren. Če opazimo, da koža izdelka ne prenaša dobro, ga moramo nehati uporabljati kljub vsem naravnim sestavinam, ki koži sicer koristijo.

 3. Z naravnimi izdelki je treba ravnati veliko previdneje kot z običajnimi. Priporočljivo jih je shranjevati v temnem prostoru pri temperaturi od 15 do 20 °C. Kopalnica za to seveda ni najprimernejši prostor, kar oteži uporabo. Kdo bo zjutraj hodil po kremo v shrambo? Še bolj previdni moramo biti z doma narejenimi kremami, ki jih je treba hraniti v hladilniku.

 4. Pozorni moramo biti tudi na zavajajoče oznake na izdelkih. Če je kozmetika 'naravna', lahko vsebuje zanemarljivo majhno količino naravnih sestavin (na primer le 5 %), hkrati pa so njene sestavine še vedno pridelane z uporabo sintetičnih gnojil in pesticidov. Če želimo biti resnično prijazni do okolja in telesa, moramo biti pozorni na oznako o izključno ekoloških sestavinah. In seveda na stroge mednarodne certifikate, kot so BDIH, Ecocert, Natrue in drugi.

prejšnji članek
Strani na klik za naše sončke
Zdravje
Strani na klik za naše sončke
naslednji članek
Ste lačni ali samo zdolgočaseni? 10 stvari o lažnem apetitu
Zdravje
Ste lačni ali samo zdolgočaseni? 10 stvari o lažnem apetitu
#nasazenazenska
nasazenazenska