Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490
Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih žuriral: "Nosil sem lasulje, da me ne bi prepoznali"

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ali prisluškujejo Hajdinjaku

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Mehka koža, bleščeči nohti

22. 4. 2016; 11.01
Avtor: Mateja Bevk
nohti

foto: Vir: Pixabay

Ker so roke tako kot oči ogledalo človeka, je prav, da jih negujemo.

Roke so del telesa, ki je zelo na očeh, vendar ga pogosto zanemarjamo. Če ne prej, se to pokaže v jesenskih in zimskih dneh, ko nižje temperature pustijo za posledico suho, hrapavo, razpokano kožo ter krhke, lomljive in plasteče se nohte. Ker so roke tako kot oči ogledalo človeka, je prav, da jih spravimo v red. Za to potrebujemo le dobrih 15 minut.

Roke

Roke so naše glavno orodje za komuniciranje s svetom. Uporabljamo jih pri delu, pri jedi, stalno so na očeh in tudi zato naj bodo negovane. Pomembno je predvsem dvoje:

Prvič: Roke naj bodo čiste. Umivajte jih tako pogosto, kot je potrebno in tudi glede na delo, ki ga opravljate. Pri tem lahko namesto vode in mila uporabite dezinfekcijski gel - ne toliko zaradi infekcij ali virusov, ampak predvsem zato, ker je ta izdelek nadvse priročen in z dlani odpravlja tudi neprijeten vonj.

Drugič: Čim pogosteje uporabljajte losjon ali kremo za roke. Čez dan po vsakem umivanju, pa tudi zvečer jih bogato namažite. Zatem si nataknite bombažne rokavice in jih pustite na rokah čez noč. Ko jih boste zjutraj odstranili, bo koža na rokah nežna, mehka in prerojena. Sledi razpokane kože bodo izginile.   

foto: Vir: Pixabay

Nohti

Nohti so sestavljeni iz beljakovine keratin. Če jih pogledate od bliže, boste takoj prepoznali njihovo zgradbo. Beli rob, ki sega čez blazinico prsta, se imenuje konica nohta. Največji del sestavlja nohtna plošča, ob spodnjem delu kutikule (kožici, ki varuje pred vdorom umazanije pod nohtno ploščo) pa prepoznate tudi lunico ali krajček.

Tako za moške kot za ženske je osnovna nega nohtov enaka. Ohranjajte jih čiste, pristrižene tako, da vas oblika ne ovira pri vsakdanjih opravilih - nekateri imajo radi daljše, drugi pa bolj praktične krajše, celo toliko, da so brez bele konice.
V drogerijah je na voljo veliko izdelkov, s katerimi si lahko nohte negujete doma. V resnici potrebujete le nekaj preprostih orodij in željo po urejenosti.

Pripomočki

Ščipalnik: ščipalniki za nohte niso dragi, zato si privoščite najboljšega, kar ga najdete. Zanj boste odšteli manj kot deset evrov, uporabljali pa ga boste lahko vse življenje. Pri dobrem ščipalniku ne boste potrebovali veliko moči, ko ga boste stiskali skupaj.

Pilica: še en nepogrešljiv pripomoček je pilica. Uporablja se za oblikovanje nohtov in brušenje robov po striženju. Lahko je kovinska, kristalna ali steklena. Steklene pilice so obojestranske, ščitijo nohte pred lomljenjem in cepljenjem, krepijo nohte že med samim piljenjem, se čistijo z vodo, so dolgo obstojne, ne rjavijo in so primerne tudi za  mokro piljenje umetnih nohtov. 

Ščetka: majhna ščetka za čiščenje nohtov pomaga pri odstranjevanju umazanije, ki zaide pod noht ter v reže med nohtom in kožico.

Lopatka za potiskanje obnohtne kožice: to je orodje, s katerim lahko nežno potisnete razraščeno obnohtno kožico z nohtne ploskve. Praktična je takšna iz nerjavečega jekla, ki ima na drugi strani tudi rezilo. Lahko pa si omislite tudi leseno. Pred potiskanjem kožico navlažite, da bo mehka in da uporaba lopatke ne bo boleča. 

Po želji lak za nohte (vključno s podlakom in nadlakom): z njim daste nohtom sijaj ali jih obarvate v modne odtenke.

Osnovna  domača manikira

Prvi korak: temeljito si umijte roke in jih osušite. Nohte si pristrizite na želeno velikost, ki naj bo na obeh rokah usklajena, torej naj bodo nohti na vseh prstih približno enako dolgi. Vedno začnite pri mezincu in nadaljujte proti palcu.

Drugi korak: Nohte spilite, da odstranite ostre robove, in jih oblikujte po želji. Obstajajo štiri osnovne oblike nohtov: okrogli, ovalni, šilasti oziroma koničasti ter oglati. Okrogla oblika sledi obliki prsta in praviloma ne sega čez konico. Ovalna je nekoliko daljša, sega malo čez rob prsta in je najbolj priljubljena. Zlasti dolge nohte lahko oblikujete tudi v zašiljeno konico (stiletto) ali pa jih spilite naravnost in dobite oglat noht, na katerega se lepo poda francoska manikira. 

Tretji korak: Ko so vaši nohti oblikovani, se posvetite obnohtni kožici. Če je zrasla prek nohtne ploskve, jo nežno potisnite nazaj. Pred tem jo zmehčajte z uporabo losjona, ki ga nežno vmasirajte v prste. Obnohtne kožice nikar ne strizite, saj se bo potem samo še bolj razbohotila.  

Četrti korak: Po želji lahko na nohte nanesete brezbarvni podlak, ki jim da lesk, ali pa jih popestrite z barvnim lakom, nalepkami ali še čim.

Trendi

Če prisegate na najbolj vroče in modne trende, si boste gotovo privoščili  manikiro kaviar. Naredite si jo tako, da na sveže nalakirane nohte potresete mini biserčke v črni, beli ali pisani različici. Če so vam všeč, jih lahko za približno 22 evrov naročite po spletu.

Veliko preprostejše za uporabo in tudi cenovno ugodnejše pa so nalepke za nohte, ki vam bodo prihranile krašenje nohtov z lakom. Nalepke zagotavljajo manikiro v samo nekaj sekundah. So prožne in se raztegnejo tako, da se prilegajo nohtu. 

Za piko na i pa vam predstavljamo še manikiro po navdihu oblikovalca čevljev z rdečimi podplati Christiana Louboutina. Zanjo potrebujete rdeč in črn lak za nohte. Rdečo barvo si nanesete na spodnji del konice nohta, ki raste čez blazinico, črno pa na vso zgornjo površino nohta. Zaključite z nadlakom, ki ga nanesete tako na črni kot na rdeči lak.

prejšnji članek
Skrušena Mariah Carey: Vedno mi je stal ob strani
Svet slavnih
Skrušena Mariah Carey: Vedno mi je stal ob strani
naslednji članek
Vaša koža (še) ni pripravljena na poletje!
Zdravje
Vaša koža (še) ni pripravljena na poletje!