Naj blok stoji na Pavšičevi ulici
Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Pozor: Nekatere sestavine v lakih so rakotvorne!

25. 4. 2016; 09.31
Avtor: L. J.
Lepi, zdravi in modni nohti
Urejeni in lepo lakirani nohti dajo piko na i našemu videzu. Žal pa nam lahko nekateri laki s svojimi sestavinami prej škodijo kot koristijo.

Da bomo hkrati poskrbele tako za svoje zdravje kot lepoto, pametno izbirajmo izdelke za nohte. Naj njihove barve zasijejo v trendu letošnje pomladi.

Še preden začnemo nohte lakirati, moramo zanje ustrezno poskrbeti. Najprej se izogibamo tistemu, kar slabo vpliva nanje, in uživamo živila, ki jim koristijo. Nohti so pokazatelj pomanjkanja nekaterih vitaminov in mineralov (nakazujejo lahko recimo pomanjkanje cinka, kalcija in železa) ali zdravstvenih težav. Nanje zelo slabo vplivajo tudi nekateri zunanji dejavniki, kot so agresivna čistila ali odstranjevalci laka, pa tudi pogosta uporaba neprimernih lakov. To so predvsem tisti, ki vsebujejo sestavine, škodljive ne le za naše nohte, temveč tudi naše zdravje.

foto: Vir: Pixabay

Nekatere sestavine v lakih so karcinogene!
Torej je še kako pomembno, kakšen lak izberemo. Bodite pozorni na njegove sestavine: dibutil ftalat (dibutyl phthalate) draži oči in zgornje dihalne poti, zaradi vdihavanja pa lahko povzroči glavobole, slabost, bruhanje, vrtoglavice, drisko, občutljivost za svetlobo ter probleme z delovanjem ledvic; toluen (toluene) je nevrotoksičen in prav tako draži oči in zgornje dihalne poti; škodljiv je tudi sintetični kamfor (synthetic camphor). Pogosta sestavina lakov za nohte je tudi formaldehid (formaldehyde), ki ga je leta 2004 IARC (International agency for research on cancer) razglasil za karcinogenega za ljudi. Kemična spojina ksilen (xylene) pri daljšem izpostavljanju ali stiku z njo razmasti kožo, povzroča rdečico, luščenje in razpoke na koži.

Nohte si okrepimo s siliko

Ko enkrat poskrbimo za to, da so izdelki za nohte neškodljivi in da pri gospodinjskih delih uporabljamo rokavice, sledi naslednji korak, pri katerem je pomembno, da nohte predvsem okrepimo. To lahko med drugimi storimo s siliko, ki bo poskrbela za močne in zdrave nohte ter njihovo hitrejšo rast. Silika je sestavina vezivnega tkiva v človeškem telesu ter pomaga pri sintezi kolagena in elastina. Njena glavna značilnost je, da omogoča telesu učinkovito absorpcijo vitaminov in mineralov, kar ni koristno le za nohte, temveč tudi za kožo, saj ji vrača prožnost. A se njena proizvodnja, podobno kot proizvodnja kolagena, z leti precej zmanjša. Na srečo jo najdemo tudi v naravi, med bolj znanimi je bambusova silika, ki jo zaradi njenih koristnih učinkov dodajajo v nekatere kozmetične izdelke. V še dodatno pomoč nam je lahko olivno, mandljevo ali jojobino olje, ki ga nanesemo na nohte in obnohtno kožico. Z vsakodnevnim nanosom omenjenih olj boste tudi preprečili cepljenje in lomljenje nohtov.

Bodite v trendu
Zdravi in urejeni nohti so lepi že sami po sebi. Kljub temu barve naredijo svoje. Kako izbrati kakovosten lak in kakšni so letošnji trendi, smo povprašali Ido Horvat Lebar, poznavalko ter ljubiteljico kozmetike. Povedala nam je, da so laki, ki ne vsebujejo škodljivih sestavin (te jim običajno dodajajo za daljšo obstojnost na nohtih, boljšo viskoznost, hitro sušenje ali daljšo obstojnost samega izdelka), običajno bolj gosti in manj viskozni za nanašanje. »To pomeni, da ga je pred uporabo treba pretresti, s čopiča pa pred nanosom odstraniti   lak, kolikor ga je preveč. Takšni laki se tudi malenkost dlje sušijo, so pa običajno obstojni, zdržijo vsaj en teden, če v tem času ne opravljamo kakšnega ekstremnega gospodinjskega dela, ki je običajno sovražnik številka 1 za lake. Nasploh za boljšo obstojnost in intenzivno barvo priporočajo dva nanosa izbranega laka ter uporaba nadlaka.«

Ko smo jo povprašali po modnih smernicah, nam je kaj hitro odgovorila, da je privrženka osebnega stila, ne glede na trenutno modo. A kljub temu nam je zaupala hite tega poletja. »Modne so različne kombinacije, kakršna je kombinacija močne roza barve (fuksija) s črno ali rdeča s črno ali rumeno, bela se kombinira z modro ali nevtralnim odtenkom, v trendu pa sta tudi bela lunica in ostanek nohta v nevtralni barvi ali nasprotno, črte, ki potekajo po sredini nohta, ob strani ali diagonalno ter pisani vzorci.

Zagotovo ne boste zgrešili niti z nežnimi roza odtenki, pudrastimi matiranimi barvami, zeleno, oranžno, rdečo, rumeno, modro (kovinsko ali turkizno), belo ter pastelnimi barvami.« Če imate radi ekstravaganco, si jo lahko v letošnji sezoni obilno privoščite: zelo moderna je namreč (morda za koga nekoliko nenavadna) oblika nohtov »stiletto«, za katero so značilne nekoliko ostre (zašiljene) konice nohtov.

prejšnji članek
Znani par pokazal svoj zaklad
Svet slavnih
Znani par pokazal svoj zaklad
naslednji članek
Seks med nosečnostjo – da ali ne?
Odnosi
Seks med nosečnostjo – da ali ne?