stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Kateri je torej pravi deodorant za vas?

21. 6. 2016; 06.30
Avtor: Sendi Lešnjak, mag. inž. prehrane/Bodi zdrava
deodorant
Ženske smo ponavadi zelo zahtevne pri izbiri deodoranta – odločilna lastnost za nakup je garancija svežine in takoj za tem vonj deodoranta.

Temu sledijo še praktične lastnosti: ne pušča madežev na obleki, ni lepljive teksture, priročnost embalaže, kompatibilnost s parfumi… Torej prepričajo nas predvsem prednosti, ki jih preberemo na prednji strani izdelka. Kaj pa skrb za vaše zdravje? Ste vedeli, da vam deodorant lahko dobesedno zleze pod kožo, preide v kri in vpliva na živčni sistem?

Potenje je povsem naraven proces

Potenje in neprijeten vonj sta nevščenosti, ki nas ne spremljata le poleti ob višjih temperaturah, ampak čez celo leto, saj sta ključna sprožilca stres in telesna aktivnost. Tako so postali deodoranti del vsakodnevne higiene. Na voljo imamo ogromno izdelkov, ki obljubljajo svežino tudi do 72 ur. Daljša kot je svežina, bolj agresivne so sestavine. Glede na naš bioritem, pa bi potrebovali deodorant z največ 16-urnim delovanjem. Torej je nakup deodoranta, ki učinkuje več kot 24 ur popolnoma nesmiseln, saj se običajno vsakodnevno v ritualu osebne higiene tudi oprhamo.

Ni vsak deodorant deodorant.

Nekateri deodoranti so antiperspiranti, ki vsebujejo agresivne kemične elemente (aluminijev klorohidrat, parabene, alkohol in druge telesu neprijazne snovi), ki grobo posežejo v delovanje žlez znojnic, vstopijo v naš krvni obtok in slabo vplivajo na naše zdravje. Vzrok za to je v sposobnosti različnih oblik aluminija (aluminjevega klorohidrata, klorida, hidroksibromida ali cirkonija), da ob absorbciji skozi vrhnjo plast kože tvorijo neke vrste čep, s čimer preprečijo izločanje potu na površino kože in posledično ovirajo normalno delovanje žlez znojnic. Prav tako delujejo kot nevrotoksin, saj lahko prečkajo krvno-možgansko bariero ter lahko povzročajo nevrološke motnje kot je npr. Alzheimerjeva bolezen.

Alternativna naravna izbira

Naravni deodoranti ne vsebujejo aluminijevega klorohidrata, aluminijevega cirkonija, alkohola, parabenov, alergenov in agresivnih kemičnih elementov, ki bi vplivali na spremenjeno delovanje znojnic. Zdravju prijazni deodoranti CRYSTAL® vsebujejo alum (potassium alum), zmes naravnih mineralnih soli, ki so sicer prisotne v vodi, ki jo pijemo, v skoraj vsej hrani in tudi v zraku, ki ga dihamo.

Alum je pravzaprav tretji najpogostejši element v naravi, ki zaradi velikosti in visoke molekularne teže, ne more prodirati skozi kožo. Na površini kože deluje antibakterijsko, preprečuje le nastanek neprijetnega vonja in tako ne posega v delovanje žlez znojnic. Tanka plast mineralnih soli preprečuje razvoj bakterij in razkrajanje potu, kar ne ovira delovanje znojnic, preprečuje le neprijeten vonj. In še odločilna prednost za nakup – zagotavlja celodnevno svežino, ne pušča mastnih madežev ali belih lis na oblačilih. Zaradi svoje 100 % naravne sestave so primerni za odrasle in otroke.

Odločajte se za izdelke, ki podpirajo vaše zdravje. Izbor deodorantov je zelo pomemben v času nosečnosti, dojenja in pravzaprav za vsakogar zaradi preobremenjenosti s toksini in različnimi umetnimi snovmi. Potenje je naraven fiziološki proces, s katerem se telo razbremeni tudi toksinov. Ne motite ga z agresivnimi sredstvi. Izberite naravno svežino, ki traja.

prejšnji članek
Ločitev jo je uničila: Lepotica še nikoli ni izgledala tako slabo!
Svet slavnih
Ločitev jo je uničila: Lepotica še nikoli ni izgledala tako slabo!
naslednji članek
Ena žlahtna štorija: Kdo se izživlja nad igralci?
Svet slavnih
Ena žlahtna štorija: Kdo se izživlja nad igralci?