GJtPNFnW4AAxeMl
Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se tresla vse do Innsbrucka, Ljubljane in Pulja

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Babičini triki za zdravo zagorelo polt

28. 7. 2019; 02.00
Avtor: Helena Primic /Bodi zdrava
sončenje
Izogibanje soncu je iz več razlogov zdravju škodljivo, zato svojo kožo raje dobro pripravite na sončne žarke. Za vas smo izbrskali nekaj lepotnih trikov, ki so jih poznale že naše babice.

Poletno olje

Žametna, sijoča in zmerno zagorela polt – o takšni polti skrivoma ali na glas sanja skoraj vsaka ženska. Pa vendar se zanjo ni treba 'pražiti' na soncu ali v solariju ter uporabljati zaščitnih in samoporjavitvenih krem z obilo kemičnih dodatkov, ki zagotovo ne koristijo ne koži ne zdravju. Letos si raje izdelajte poletno olje, ki je bogato z vitamini in antioksidanti ter ima naravni faktor zaščite med 3 in 4 (faktor SPF). Poletno olje je idealna naravna zaščita za sprehode in kavice na spomladanskem sončku ter poletno sončenje v rahli senci (ne v najbolj vročih urah!). Na morju je seveda smiselno, da ga uporabljate pogosteje (zjutraj, pred vsakim sončenjem in obvezno zvečer po zadnjem prhanju). Ker je poletno olje mastno, hranljivo in vlažilno hkrati, bo vaša koža v dobri kondiciji tudi v tem sončnem, za kožo stresnem obdobju leta. Eterično olje sivke bo pomagalo pri hitrejšem celjenju morebitnih mikropoškodb kože (olajšalo bo tudi bolečine pri blagih opeklinah), eterično olje rožmarina pa bo sprostilo mišice, pospešilo izločanje vode in razstrupljanje limfnega sistema ('stranski učinek' poletnega olja je zato tudi manj celulita) ter vas osvežilo in poživilo.

Sestavine:

- 250 gramov ekstra deviškega kokosovega olja
- 250 gramov mandljevega olja
- 200 gramov karitejevega masla
- 100 gramov kakavovega masla
- 100 gramov olivnega olja
- 50 gramov eteričnega olja sivke
- 5 gramov eteričnega olja rožmarina

Priprava, uporaba in shramba:

Priprava poletnega olja je zelo preprosta – sestavine vlijte v stekleno ali porcelanasto posodo s pokrovom in poletno olje je pripravljeno. Olje hranite v hladilniku. Če ga ne boste uspeli porabiti v tekoči sezoni, vas bo počakalo do naslednje, saj so olja, ki so v poletnem olju, zelo stabilna in imajo dolgi rok uporabe – tudi do pet let, če jih hranite v hladilniku.

Ko koža zapeče

Aloja. Pri sončnih opeklinah je preprečevanje vedno boljše kot zdravljenje, pa vendar se kaj hitro zgodi, da nas začne koža peči, ne da bi vedeli, kdaj in kako smo 'ujeli' sončne opekline. Narava ponuja veliko rešitev za od sonca pregreto ali opečeno kožo. Najpreprostejši recept za pomiritev in ohladitev kože, ki pomaga tudi pri opeklinah, je skrit v listih aloe vere. Potrebujete le list aloe vere, ki ga prerežete na polovico in z njim počasi zdrsnete čez prizadeto območje. Če nimate žive rastline, je odlična zamenjava stoodstotni gel iz aloe vere, ki ga lahko uporabljate brez omejitev.

Jogurt. Pri začetnih opeklinah je odličen tudi jogurt (uporabite polnomastnega in ekološkega), ki poskrbi, da opekline prenehajo peči, znova vzpostavi pravo ravnovesje pH-vrednosti kože in tako pospeši njeno celjenje ter kožo tudi prijetno (o)hladi. Jogurt pustite na koži toliko časa, da se ogreje, nato ga izperite z mlačno vodo in ga ponovno nanesite.

Jagode. Sončne opekline lahko ohladite tudi z jagodami. Jagode pretlačite in jih nanesite na opečeno kožo ter jih pustite delovati kakšnih pet minut, da koži odvzamejo vročino. Odlična rešitev za opečeno kožo na obrazu je tudi kombinacija jagod in jogurta – eno jedilno žlico jogurta zmešajte z dvema pretlačenima jagodama, nato pa mešanico namažite na obraz. Računate lahko na takojšnje olajšanje.

Leska, kumare ali kis. Če želite pregreto kožo le pomiriti, v 225 mililitrov vode dodajte eno jedilno žlico severnoameriške leske, soka kumare ali jabolčnega kisa, nato pa ta pomirjevalni tonik razpršite po razdraženi koži.

Črni čaj in meta. Še posebno v poletnih mesecih vam bo zagotovo prišel prav pripravek iz črnega čaja in mete, ki vročino sončnih opeklin odpravi v nekaj minutah. Čreslova kislina v črnem čaju izvleče vročino iz opekline in koži povrne njeno ravnotežje kislin, medtem ko ima meta takojšen hladilni učinek. 'Čaj za opekline' pripravite tako, da vrelo vodo zlijete čez 110 gramov svežih metinih listov in 3–4 čajne vrečke črnega čaja, čaj pokrijete in pustite stati deset minut, nato pa ga precedite in ohlajenega prelijete v steklen kozarec ter ga shranite v hladilnik, kjer zdrži nekaj tednov. Ohlajen čaj na opečeno kožo nanašajte z blazinicami vate.

prejšnji članek
Astro znaki: Kako se obnašajo, ko se zaljubijo?
Horoskop
Astro znaki: Kako se obnašajo, ko se zaljubijo?
naslednji članek
Naredite sami: Osvežilna in zdravilna zobna pasta
Zdravje
Naredite sami: Osvežilna in zdravilna zobna pasta
#nasazenazenska
nasazenazenska