franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Poznate razliko med mineralnimi, naravnimi in organskimi ličili?

26. 6. 2016; 12.33
Avtor: Mateja Bevk
nevesta avto ogledalo make up
Če sklepamo po videzu in teksturi, med navadno in organsko kozmetiko skoraj ni razlike.

A verjemite, da obstaja. Da se boste v prihodnje laže odločili, kaj kupiti za svojo kožo, smo pripravili pregled značilnosti posameznih vrst kozmetičnih izdelkov.

Mineralna ličila

Mineralna ličila so narejena iz mineralov, zmletih v fin prah. V nasprotju z navadno kozmetiko ne vsebujejo nikakršnih strupenih snovi ali cenenih polnil, kot so smukec, sintetična barvila, paraben, in dražil, kot je bizmutov oksiklorid. Dermatologi mineralna ličila priporočajo za uporabo na občutljivi koži, prav tako jih je varno uporabljati po operacijskih posegih, mikrodermabraziji, posegih z laserskimi žarki in drugih lepotnih popravkih. Mineralna ličila zagotavljajo popolno prekritje, a brez zamašenih por, zato so primerna za kožo, ki je nagnjena k nastanku aken, rosacee in ekcemov. Titanov dioksid in cink, glavni sestavini mineralnih ličil, imata celo protivnetne lastnosti, kar pripomore k umirjanju občutljive kože.

Naravna ličila

Da bi razumeli, kaj je organska kozmetika, moramo najprej poznati naravno kozmetiko, saj obe pogosto mešamo. Naravna ličila so narejena iz čistih, nerazredčenih rastlinskih derivatov in ne vsebujejo nikakršnih dodatkov, kot so živo srebro, alkohol, polietilen glikol, izopropil, konzervansi.

Izdelki naravne kozmetike vsebujejo naravne sestavine rastlin, ki niso nujno ekološko pridelane. Dovoljena je uporaba sestavin, ki jih pridobijo iz naravnih surovin, kot so maščobe, olja, voski, lecitini, lanolin, mono-, oligo- in polisaharidi, proteini in lipoproteini, niso pa dovoljene sintetične dišave in barvila, parafini, silikoni ter drugi naftni derivati.

Izdelki morajo biti mikrobiološko varni, zato lahko vsebujejo nekatere konzervanse, ki so identični tistim v naravi. To so benzojska kislina, salicilna kislina, sorbinska kislina in benzilni alkohol. Njihova uporaba mora biti jasno označena na deklaraciji izdelka.

Organska ličila

Organska ličila pa so naravna, narejena iz vsaj 95 % rastlin ekološkega izvora ali nadziranega nabiranja v naravi. Če je kozmetika certificirana kot organska (označena z oznakami Ecocert, USDA, BDIH, Natrue ali drugimi), mora izpolnjevati stroge standarde pri sestavinah in procesu izdelave. Ne sme vsebovati nekaterih sestavin, ki jih najdemo v naravni kozmetiki, na primer smukca, sintetičnih snovi, petrokemikalij, parabenov, gensko spremenjenih snovi, ne sme biti testirana na živalih. Le redki izdelki dosegajo standard organske kozmetike, saj je na podlagi trenutnega strokovnega znanja za proizvajalce to že pravi izziv.

prejšnji članek
Japonke raje vržite v smeti
Zdravje
Japonke raje vržite v smeti
naslednji članek
To so astrološka znamenja, ki skupaj ne bodo srečna!
Horoskop
To so astrološka znamenja, ki skupaj ne bodo srečna!