901596_f168_dragonja_promet02t
Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še ne bo konec

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj, ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Prednosti in slabosti lasnih podaljškov

18. 8. 2016; 08.21
Avtor: Marijana Mandić
dreamstime_xxl_52173617

foto: Dreamstime

Čudovita pričeska je dana prav vsem. Do nje nas loči le poldrugo uro dolg obisk pri izkušeni frizerki, ki lahko na naše lase pritrdi povsem naravne šopke las.

Najprej umetni, danes naravni lasje

Kakor uvodoma razloži naša sogovornica, so že v 80. letih prejšnjega stoletja začeli eksperimentirati z dodajanjem umetnih las, vendar neuspešno, saj umetni lasje ne prenesejo toplotnih ali kemičnih obdelav. Že umivanje jih hitro uniči. Podaljševanje las z dodajanjem pramenov pravih las v začetku 90. let pa je pokazalo ves svoj potencial. Razvile so se tudi različne metode pritrjevanja, ene bolj, druge manj uspešne; od šivanja las, lepljenja s silikonskimi lepili, voskom, kovinskih obročkov, stisnjenih s kleščami, do bolj naprednega spajanja s keratinom oziroma sintetičnim polimerom, ki se zaradi enake molekularne strukture dobro spaja z lasmi. »Danes so najnaprednejši spoji premazani z nano kristalnim polimerom, ki varuje lase, za pritrjevanje pa se uporabljajo aparati, ki ustvarijo zelo tanke, neopazne, enake spoje in zagotavljajo povsem naraven padec las,« razblini dvome mnogih žensk o tem, da lase uničujejo predvsem spoji, ali po domače »lepila«, ki naj bi lase »scvrli«, pri odstranjevanju podaljškov pa jih celo izruvali.

Podaljševanje las ni škodljivo, če se zaupate strokovnjaku

Pri vseh metodah podaljševanja in zgostitve las je pomembno, da frizer uporablja dober material, da so lasje kakovostni in da nam podaljške namesti strokovnjak. »Če so pritrjeni preblizu lasišča ali če so dodani na premajhno količino las, lahko naredijo veliko škode. Biti morajo tudi na pravem mestu, da lahko s striženjem oblikujete enotno frizuro. Če niso pravilno pritrjeni, se lahko tudi močno zapletajo,« opozarja sobesednica.

Če je vse to upoštevano, podaljški niso škodljivi za lase. Kljub temu pa na povsem zbeljene lase sogovornica ne priporoča nameščanja keratinskih podaljškov, ker se pri odstranjevanju lahko kaj odtrga. Prameni so veliko bolj primerni za tanke, krhke lase. Pod mrežicami pa sploh ni nikakršne bojazni za poslabšanje stanja las, prav nasprotno, lasje si tamkaj velikokrat celo opomorejo, ker »počivajo«, saj za pričesko ni treba las navijati, tupirati in lakirati.

Podaljški torej, če jih zaupamo strokovnjaku, še zdaleč ne povzročajo alopecije. Vzrok zanjo je največkrat v telesu, ne v zunanjih dejavnikih. Lahko pa se po dolgoletni in predvsem nepravilni uporabi podaljškov pojavijo potrgani lasje, celo izruvani, vendar se stanje po prenehanju uporabe povsem popravi. »Je pa res, da se večini uporabnikov zdi, kot da imajo po odstranitvi podaljškov manj svojih las, kar pravzaprav ni presenetljivo, saj se človek hitro navadi na gostejše lase, obratno pa težko sprejmemo, čeprav je las tam prav toliko kot pred namestitvijo podaljškov.«

Kako do pravega strokovnjaka?

Prava priporočila za izbor podaljškov nam bo najbolje predstavil frizer, ki v svojem salonu uporablja več metod, saj vse niso primerne za vsakogar. Tudi več možnosti izbire strukture las, barv in dolžin kaže na frizerja, ki se resno ukvarja s podaljševanjem in zgostitvijo. »Če vam lahko zaupa, koliko strankam na teden namesti podaljške in koliko let se s tem ukvarja, ste pa že verjetno naleteli na pravega,« svetuje naša sobesednica.

Nega podaljškov

Kako dolgo bomo podaljške nosili, je odvisno tudi od tega, kako dosledni smo pri njihovi negi. Ta pa je precej enostavna, sploh če se držimo priporočil proizvajalca in uporabljamo pravi šampon in regenerator. Na splošno velja, da se vsi podaljški hitreje izsušijo kot naravni lasje, saj pač nimajo korenin, da bi se prehranjevali. Zato jim lahko škoduje vse, kar vsebuje alkohol - od laka, pene, želeja do proizvodov za učvrstitev. Slednje lahko uporabimo za posebne priložnosti, potem pa lase čim hitreje umijemo. Škoduje jim tudi vroča obdelava, na primer prevroč fen, kodralnik, likalnik. Zelo pa nam bodo naravno podaljšani lasje hvaležni za vse proizvode, ki jih mehčajo in jim vračajo vlago in s tem elastičnost. Sem spadajo regeneratorji, maske, olja. In, kakor še opozarja Barbara Zupan Novak, je treba paziti, da nobenih proizvodov, razen šampona, ne nanašamo na spoje in da uporabljamo le posebno ščetko za česanje podaljšanih las.

prejšnji članek
Balašević jih je kar petintrideset v slabih štirih urah!
Svet slavnih
Balašević jih je kar petintrideset v slabih štirih urah!
naslednji članek
Manca kriči in ga čuti, on pa ne ve točno, kaj dela
Svet slavnih
Manca kriči in ga čuti, on pa ne ve točno, kaj dela