Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Manca kriči in ga čuti, on pa ne ve točno, kaj dela

18. 8. 2016; 08.07
Avtor: Saša Mesarič/Vklop
manca košir

Manca Košir foto: Polona Krevatin

Koliko Koširjev poznate? V slovenski javnosti jih je kar nekaj prepoznavnih, uspešnih osebnosti.

Družinske vezi smo preverili pri publicistki, voditeljici in profesorici Manci in enem najboljših deskarjev na snegu na svetu, Žanu. Vprašali pa smo ju tudi o poznanstvu z Juretom Koširjem.

MANCA

Gotovo so vas kdaj sorodstveno povezovali s športniki Koširji, morda celo z Juretom bolj kot z mlajšim Žanom. Konec koncev vas ni malo Koširjev v Sloveniji.


Koširjev nas je v Sloveniji veliko, ena veja živi na Gorenjskem, druga na Dolenjskem. Večkrat me vprašajo, ali sem kaj v sorodu z Juretom Koširjem, pred kratkim sem ga to še sama spraševala, ko sva sedela drug ob drugem v šovu Na žaru Jana Plestenjaka. Tam sem bila ob Juretovem sproščenem nastopu kar ponosna nanj, čeprav nisva sorodnika. Oj, z Žanom bi šla pa takoj na kavo, lep, zanimiv fant, poznavalec svojega telesa in njegove govorice, kar ga je naučila huda poškodba. O tem bi mi znal veliko povedati, jaz pa morda njemu o tem, kaj mu prek telesa sporoča njegova duša …

Ste tudi zaradi enakega priimka bolj spremljali športno kariero teh dveh fantov?
Priznam, priznam, ne spremljam športa, ampak takale fanta, kot sta Žan in Jure, posijeta v naša življenja. Živimo skupaj in smo povezani, zato čutimo energijo veselja in zmagoslavja, ki veje v našem okolju. Ko Koširja zmagujeta in o tem poročajo vsi mediji, kajpada zakličem še sama: »Hura!«

Kaj pravite na disciplino, napore in predanost v življenju profesionalnih športnikov? Bi jih povabili na svoje »javne« klepete? 
Občudujem njuno vztrajnost in zbranost in disciplino in predanost, če bi imela oddajo Čas za Manco Košir o teh temah, bi ju z veseljem povabila na pogovor. Ne vem pa, koliko bereta, in če bereta, kaj bereta. Saj veste, jaz sem predvsem promotorka branja in največ gostov posadim za svojo mizo v knjigarni Konzorcij na Čajanki z Manco Košir pa zdaj še v istem prostoru na naših Hospickafejih, kjer detabuiziramo umiranje, starost in smrt tudi s pomočjo knjig o teh tematikah. 

Bi jima predlagali knjige za poletno branje?


Knjige upam predlagati ljudem, ki jih poznam. Žanu bi zaradi okrevanja po hudi poškodbi hrbtenice gotovo priporočala imenitno knjigo dr. Lisse Rankin Z umom nad medicino pa zagotovo tudi dragoceno delo terapevta Izidorja Gašperlina Čutim, torej sem. Za Jureta pa kaj bolj avanturističnega, napetega, adrenalinskega. Pa, denimo, knjige, ki govorijo o pomembnosti očetovstva tudi po ločitvi. Biti dober oče je Juretova ključna odgovornost in knjig o tem je dandanes k sreči že kar veliko.

Žan Košir

ŽAN

Pogosto srečujete Koširje, glede na to, da vaš priimek ni ravno redek v Sloveniji? So vas že sorodstveno povezovali z Manco Košir in Juretom Koširjem?


Kot otrok sem se sigurno poistovetil z medijsko izpostavljenimi Koširji, ki so dajali občutek, da imamo vsi ostali lažjo pot do uspeha oziroma prepoznavnosti. Se pa sam zelo redko srečam z njimi, prav tako lahko na prste preštejem sorodnike z enakim priimkom. Večkrat me sprašujejo, ali imam z omenjenimi kakšne sorodstvene vezi, česar še danes ne vem natančno in po navadi odgovarjam: Ne, da bi vedel.

Je kakšna anekdota povezana s priimkom?
Nekoč sem se peljal domov s tekme v Bad Gasteinu skupaj s pomočnikom Dejanom. Bila je že pozna ura, jaz pa utrujen, da bi se najraje kar preslikal v svojo posteljo, zato sem vozil nekoliko prehitro. Ustavil me je policist in vprašal, od kod prihajam, sem rekel, da peljem s tekme svetovnega pokala. Spremenil je ton glasu, prosil za dokumente in povedal, da je ujel televizijske posnetke tekme. Ko je zagledal moj priimek, pa sva začela debatirati o tekmi in zanimalo ga je, ali je Jure Košir moj oče. Da le ne bi dobil kakšne kazni, sem mu kar pritrdil. Zaželel mi je srečno pot in vrnil dokumente.

Si radi vzamete čas za dobre knjige in ali spremljate oddajo Mance Košir?
V zadnjem času ne gledam veliko televizije, tako da priznam, ne vem točno, katero oddajo vodi gospa Manca, so pa knjige sigurno prva asociacija v povezavi z njo. Berem vse več in ugotavljam, da bi bile knjige lahko dobro nadomestilo športu, saj sem navajen, da se mi ves čas nekaj dogaja, drugače mi je dolgčas. Trenutno imam bolj poletno gradivo, berem Protokol Sigma 2 in me prav zanima epilog te knjige.

Kakšne počitnice trenutno preživljate, kdaj so idealne?


Pri meni je težko določiti mejo med počitnicami in delom, saj sem vedno na lokacijah, kjer drugi počitnikujejo, jaz pa treniram, sem pa trenutno dovolj južno, da me vsak dan spremlja sonce, in lahko rečem, da je vsak dan idealen.

prejšnji članek
Prednosti in slabosti lasnih podaljškov
Moda&Lepota
Prednosti in slabosti lasnih podaljškov
naslednji članek
Zdaj Gorski zdravnik, kmalu tudi vinarji iz Istre
Svet slavnih
Zdaj Gorski zdravnik, kmalu tudi vinarji iz Istre