Konoplja
Svet24.si

Konoplja zmore dekontaminirati zemljo, onesnaženo z umetnimi kemikalijami

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c
Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 milijonov evrov, tožbe in ovadbe padle

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Popolnoma ravni zobje so redkost

18. 9. 2016; 12.00
Avtor: Marijana Mandić
uvodna

foto: Thinkstock

Pri večini ljudi je namreč vsaj nekaj zob v nepravilnem položaju.

Tisti, ki se tega preveč zavedamo, se lahko kadar koli, starostne omejitve pri ravnanju zob namreč ni, odločimo za ortodontsko zdravljenje.

Kdaj je pravi čas?


Drži, da je treba ortodontsko zdravljenje včasih začeti že pri mlečnem zobovju, denimo kadar ortodont prepozna težave zaradi enostranskega križnega griza, nepravilnosti griza in odnosa med čeljustnicama. Vendar pa so mnogi starši po nepotrebnem zaskrbljeni že pri sedem- ali osemletnikih. Številne nepravilnosti se med rastjo in razvojem rešijo same po sebi in prezgodnje zdravljenje bi predstavljalo le obremenitev za otroka. Je pa pomembno, da morebitne nejasnosti sproti rešujete z ortodontom.
Aparata ne more nositi vsak
Kdor se odloči za ortodontsko zdravljenje, mora imeti popravljene vse zobe, tudi mlečne, pozdravljeni morajo biti vsi koreninski procesi in v ustih ne sme biti korenin mlečnih zob. Pri odraslih mora biti popolnoma pozdravljena paradontalna bolezen. Drugi, zelo pomemben pogoj pa je brezhibna ustna higiena. Ortodontsko zdravljenje pri pacientu z neustrezno ustno higieno ima namreč škodljive in pogosto nepopravljive posledice, kot so karies, skleninske erozije, obarvanost zob in bolezni obzobnih tkiv. Če pacient ni sposoben vzdrževati odlične ustne higiene, ortodontsko zdravljenje zdravnik odkloni oziroma ga prekine. O prekinitvi zdravljenja ortodont obvesti osebnega zobozdravnika, ki ne sme izdati ponovne napotnice za zdravljenje. Ortodont je prav tako dolžan prekiniti zdravljenje, če pacient krši dogovorjena pravila, ki jih predpiše pred začetkom zdravljenja: če ne nosi aparata po navodilih ortodonta, če ne vzdržuje odlične ustne higiene in če ne prihaja redno na kontrolne preglede. Za prekinitev zdravljenja se šteje, če pacienta ni več kot šest mesecev v ambulanto.
Načrtovanje zdravljenja


Zdravljenje, ki traja eno do dve leti in pol, je odvisno od diagnoze, ki jo ortodont postavi na podlagi vrste analiz študijskih modelov in več vrst slikanj. Glede na diagnozo vam bo zdravnik predlagal možne načine terapije in takrat bo šele določil tudi ceno, ki se v glavnem giblje med 2000 in 3000 evri. Drago ali poceni? Strošek lahko štejete kot dolgoročno življenjsko naložbo, saj si boste s to terapijo lahko prihranili mnogo večje stroške morebitnega poznejšega zdravljenja, denimo nadomeščanja preveč obrabljenih ali okrušenih zob oziroma protetike.
Kdaj pomaga zavarovalnica?
Če želite, da stroške zdravljenja za vašega otroka krije Zdravstvena zavarovalnica Republike Slovenije, morate prvi pregled pri ortodontu opraviti pred šestnajstim rojstnim dnem, zdravljenje pa se mora začeti pred osemnajstim rojstnim dnem. Poleg tega zavarovalnica plača le zdravljenje srednjih, hudih in zelo hudih nepravilnosti, za zdravljenje lažjih nepravilnosti pa ste samoplačniki. Stopnjo nepravilnosti bo izmeril ortodont z meritvami modela in s kliničnim pregledom.


prejšnji članek
Če boste to storili, bodo vaše noge osupljive!
Moda&Lepota
Če boste to storili, bodo vaše noge osupljive!
naslednji članek
Znana slovenska voditeljica povedala tisto, kar si drugi le mislijo
Domače
Znana slovenska voditeljica povedala tisto, kar si drugi le mislijo
#nasazenazenska
nasazenazenska