Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Shujševalna skrivnost zmešančkov

2. 4. 2018; 04.00
Avtor: Marijana Mandić/Revija Maja
dreamstime_xxl_56634878

foto: Dreamstime

Zjutraj zmešajte poljubno zelenjavo in sadje, nekaj oreščkov ali semen ter merico beljakovinskega praška, potem pa čez dan uživati v svojih najljubših jedeh.

Zmešančki za dobro jutro in vitek pas

Kajpak še zdaleč ni nujno, da napitek spijete zjutraj, privoščite si ga lahko kadarkoli čez dan, namesto kateregakoli obroka. Drugi obroki in prigrizki pa naj bodo po vaši izbiri. Tortica še zdaleč ni prepovedana, pica še manj! A poglejmo najprej, kakšne so koristi zelenih napitkov:

  • Zeleni smutiji, kakor jim pravi avtorica diete, Jadah Sellner, nas naravnajo na manj predelanih ogljikovih hidratov in hitre hrane brez posebnega truda. V enem kozarcu je namreč več vitaminov in mineralov, kot bi nam jih uspelo pojesti v celem dnevu. Špinača vas denimo oskrbi s folno kislino, ki pomaga pri izgorevanju maščobe; brstični ohrovt, brokoli in cvetača vas obogatijo s kalcijem. Več hranil pa pomeni lažje uravnavanje krvnega sladkorja, boljše hormonsko ravnovesje, več energije, boljše razpoloženje.
  • Še ena dobra stvar so zmešančki za tiste, ki se ne morejo znebiti trebušne debelosti. V zeleni pijači namreč plava ogromno sestavin, ki spodbujajo izločanje hormona adinopektina, ta pa pošilja mišicam in jetrom sporočilo, naj stopijo še več maščobe. Zakaj se potemtakem najbolj topi ravno maščoba na trebuhu, ni povsem jasno, so pa strokovnjaki dognali, da shujševalne hormone najbolj aktivirajo vlaknine. Istočasno boste po grlu spravili tudi velike količine antioksidantov, ki izločanje hormona še bolj spodbudijo, največ pa jih je v mangu in ananasu. »Ob takšnem napitku hujšate tudi, če si tega sploh ne želite in se potem čez dan dobesedno bašete s hrano,« je napol v šali, napol zares dejala Jadah Sellner.
  • Kokosovo olje iz napitka ima pomirjujoč učinek na sleherno celico v telesu, omogoči jim namreč, da prejmejo kar do 60 odstotkov več adinopektina.

Mešajte!

Vsako jutro zaužijte en shujševalni smuti, potem pa vam čez dan pripadata še dva velika obroka in en prigrizek. In kakšen je recept za osnovni smuti, s katerim se lahko po mili volji poigravate in mu dodate svoje najljubše začimbe?

V električnem mešalniku zmiksajte dve skodelici listnate zelenjave, tri skodelice druge poljubne zelenjave ali sadja, četrt skodelice proteinskega praška in nekaj dobrih maščob - od oreščkov, semen do kokosovega olja. Dolijte še dve skodelici navadne vode.

Najlažje je, da imate sestavine zamrznjene, pripravljene po vrečkah.

Lahko pa pripravite smuti tudi en večer prej, ga prelijete v steklen kozarec s pokrovom, denete v hladilnik in zjutraj le dobro premešate.

Za boljši okus lahko zamrznete le eno sestavino smutija. Če so vse sestavine sveže, dodajte nekaj kock ledu.

Če boste količino vode zmanjšali za pol skodelice, bo napitek gost in kremast, da ga boste lahko pojedli kar z žlico, namesto prigrizka.

Nekaj receptov za super shujševalne smutije (za dve porciji)

Za še hitrejše hujšanje:

V električnem mešalniku zmešajte dve skodelici špinače, dve skodelici vode, skodelico manga, skodelico na kocke narezanega ananasa, dve narezani banani, četrt skodelice proteinskega praška in dve žlici kokosovega olja.

Za še več energije:

V električnem mešalniku zmešajte dve skodelici špinače, skodelico in pol zelenega čaja in pol skodelice vode, dodajte dve skodelici manga, pol skodelice na kocke narezanega ananasa, en olupljen kivi, pol sveže ingverjeve korenine, četrt skodelice proteinskega praška, dve žlici kokosovega olja.

Za boljši imunski sistem:

V električnem mešalniku zmešajte dve skodelici zelja, skodelico vode, dve olupljeni pomaranči, potem pa počasi dodajajte še dve skodelici ananasa, četrt skodelice mlete, prekuhane in ohlajene puste govedine, sok ene limone, četrt skodelice beljakovinskega praška, dve žlici lanenih semen ali kokosovega olja.

Za bolj sijočo kožo:

V električnem mešalniku zmešajte dve skodelici poljubne brstične zelenjave, skodelico vode in pol skodelice korenčka. Potem dodajte še dve skodelici manga, pol skodelice ananasa, četrt skodelice beljakovinskega praška in dve žlici mandljevega masla. Ponovno zmiksajte.

Privoščite si banana split:

V električnem mešalniku zamešajte skodelico špinače, dve skodelici nesladkanega mandljevega mleka, dodajte še dve banani, skodelico zamrznjenih češenj, dve žlici kakava, dve žlici sesekljanih mandljev in ponovno zmešajte. Brez slabe vesti okrasite z žlico kokosove kreme.

prejšnji članek
Marko Potrč zaradi hčerke na urgenci
Kronika
Marko Potrč zaradi hčerke na urgenci
naslednji članek
Maskara  -  zlata pravila, ki delajo čudeže
Moda&Lepota
Maskara - zlata pravila, ki delajo čudeže