pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

TEST: Boj proti gubami

29. 10. 2016; 04.00
Avtor: ud
masaža 2

Ker starostne gube lahko segajo v globlje plasti kože, je izdatna nega nujna. foto: Profimedia

Strokovnjaki z vseh koncev sveta vztrajno iščejo čudežne pripravke, ki bi nam pomagali ohraniti mladost še dolgo v zrela leta.

In nekaj so jih prav zares našli. Pravijo, da so v resnici tehnike pomlajevanja prav preproste, že zdrava hrana in izogibanje stresu sta učinkovita.

Testirajte se, h kateri vrsti staranja kože ste nagnjeni in kako lahko proti temu ukrepate. Obkrožite tiste izmed spodnjih izjav, s katerimi se strinjate. Nato preberite rezultat pod črko, ki ste jo največkrat obkrožili. 

Ali ste vedeli?

Gubice med obrvmi lahko ustavite tudi tako, da kazalec in sredinec leve roke položite na predel med obrvmi in pritiskajte na kožo v majhnih krožnih gibih. Naredite vsaj pet krogov. 

A. Popijem manj kot dva litra vode na dan. 
B. Moje gubice so vidne, kadar se ne smejim. 
C. Imam več kot 45 let. 

A. Po umivanju me koža na obrazu zateguje. 
B. Največ gubic imam okoli oči, nosa in ust. 
C. Kadar s prstom pritisnem na lica in nato popustim pritisk, koža ne »skoči« takoj nazaj. 

A. Če s prstom potegnem po koži, se mi zdi, kot bi se nabrazdala. 
B. Pogosto gubam čelo. 
C. Imam občutek, da je moj podbradek ohlapen. 

Od 30. leta naprej koža začne vidneje dozorevati. Pojavijo se gubice, najprej okoli oči, nosa, ust in na čelu, pozneje tudi na licih. foto: Profimedia

A. Gubice zaradi suhe kože 

Pomaga voda 

Po podatkih britanskih strokovnjakov se pri 50 odstotkih žensk gube začnejo pojavljati zaradi suhe kože. Ta jih po umivanju zateguje, se lušči, je brez leska in nagnjena k rdečici. Posledica je tudi bolj postaran videz.

Vzrok: poleg genetskih razlogov je najbrž za takšno stanje kriva tudi nepravilna nega. Prepogosto umivanje izpije z obraza vlago, koža se začne vse bolj pogrezati sama vase, pojavijo se gubice.

Kaj pomaga: ker je staranje vidno samo na površini kože, ga lahko odpravite brez večjih težav, koži morate le vrniti vlago. Uporabljajte izdelke z veliko vode in hialuronske kisline, ki pomaga v koži zadrževati vlago. Podobno učinkujejo tudi urea, olivno olje in olje iz grozdnih pečk. 

Skutna maska iz domače kuhinje: skuta vrača koži vlago, pospeši prekrvitev in pomirja. Tri jedilne žlice pasirane skute zmešajte s stepenim beljakom in sokom pol limone. Mešanico nanesite na obraz in vrat za 30 minut. Sperite z mlačno vodo. 

Masaža, ki ustavi leta 
Za utrujene oči 
Za »prebujen« pogled si morate okrepiti očesne mišice. Odprite oči, kolikor je le mogoče. S pogledom poskušajte krožiti v levo ali desno stran, pri tem počasi štejte do pet. 

Na čelu 
Položite desno roko na sredino čela in z njo izvajajte nežne gibe v smeri gor in dol vsaj dve minuti. Malo si odpočijte roko, zatem vajo ponovite še dvakrat. 

B. Gube zaradi mimike 

Hitra sprostitev 

Izrazne gube se pokažejo tam, kjer se zaradi smeha, razmišljanja, stresa in mežikanja mišice pogosto krčijo. Največkrat jih opazimo na čelu, okoli oči, nosa in ust. 

Vzrok: naše mišice na obrazu se premaknejo kar 600-krat na sekundo. Pri tem se napenjajo in sproščajo elastična vlakna v veznem tkivu, kar se sčasoma opazi kot brazda. Tudi jeza in preobilno nastavljanje sončnim žarkom lahko zmanjšata elastičnost kože. 

Kaj pomaga: pomaga vse, kar sprošča. Kreme s sestavinami, podobnimi botoksu, omogočajo krčenje mišic, ne da bi se pri tem stiskala tudi koža. Prav tako učinkoviti so mineralni prehranski dodatki, kot sta magnezij in kalcij.

Sproščanje po azijsko: na azijski celini dajejo velik poudarek meditaciji in prav zares se zdi, da tamkajšnje ženske nimajo toliko težav s prezgodnjim staranjem kot Evropejke. Poleg meditativnih vaj priporočamo tudi pitje zelenega čaja, v prehrano pa vključite še pomlajevalno sojo, ginseng in riževo olje. 

Na azijski celini dajejo velik poudarek meditaciji in prav zares se zdi, da tamkajšnje ženske nimajo toliko težav s prezgodnjim staranjem kot Evropejke. foto: Profimedia

C. Starostne gube 

Glajenje s sojo 

Od sredine 30. let naprej koža začne vidneje dozorevati. Pojavijo se gubice, najprej okoli oči, nosa, ust in na čelu, pozneje tudi na licih. Pore se razširijo, polt postaja bleda in medla, konture pa niso več tako čvrste. 

Vzrok: obnavljanje kožnih celic in izločanje hormonov se upočasni. Za kožo to pomeni, da je manj bogata z maščobo, postaja tanjša in izgublja podporna kolagenska vlakna. 

Kaj pomaga: ker starostne gube lahko segajo v globlje plasti kože, je izdatna nega nujna. Kreme z antioksidanti (na primer ginkom) ščitijo pred škodljivimi molekulami in ponovno zgradijo zaščitni film na koži. Snovi, kot sta slad ali kvas, pospešijo nastajanje kolagena ter izboljšajo povezavo med povrhnjico in veznim tkivom. Rezultat: gube so zglajene. 

Prehranski nasvet: študije kažejo, da imajo ljudje, ki redno uživajo ribe, zelenjavo, stročnice in posnete mlečne izdelke, manj gub, kajti v telo vnesejo dovolj kalcija, cinka, vitamina C, magnezija, fosforja in železa. Idealna kombinacija za kosilo: losos z grahom, peteršiljem in krompirjem.

prejšnji članek
Objemi se, kot bi te mama
Zdravje
Objemi se, kot bi te mama
naslednji članek
Ena najdražjih jedi na svetu - polžji kaviar
Kulinarika
Ena najdražjih jedi na svetu - polžji kaviar