kranj, prometna-nesreča, avtobus
Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju trčil v kolesarko

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Naravna pomoč za prezgodaj osivele

1. 11. 2016; 12.00
Avtor: Mateja Bevk /Maja
ženska sivi lasje

foto: Profimedia

Pepelnati, srebrni, kositrni … Kakorkoli jih že poimenujete, sivim lasem ne uide nihče.

A zakaj nekateri posivijo že pri rosnih 20, medtem ko pri drugih tudi okoli 50. leta starosti še ne opazimo niti enega »sivčka«? Kako jih lahko zakrijete? Poleg barvanja imate na voljo tudi kopico naravnih lepotnih pomagal, ki preganjajo sivino!

Kdaj je prezgodaj?

Lasje posivijo, ko celice, zadolžene za proizvodnjo barvila, prenehajo izločati pigment. Naravno se lahko tudi zgodi, da se v laseh začne tvoriti hidrogen peroksid, ki pobeli lase.
Običajno začnejo belci siveti sredi tridesetih let, Azijci proti koncu tridesetih, Afroameričani pa sredi štiridesetih. Približno polovica ljudi ima pri petdesetih na glavi že dokaj velik delež sivih las. Če nam lasje začnejo siveti pri dvajsetih, je to res prezgodaj.

Medicinski problem?

Če osivite, to še ne pomeni, da ste bolni. Sivi lasje so v redkih primerih lahko posledica bolezni, na primer kadar vam primanjkuje vitamina B12 ter imate težave v delovanju hipofize ali ščitnice. A z ustreznim zdravljenjem se te težave lahko odpravijo in lasje zopet dobijo nazaj svojo barvo.


Sicer pa v nasprotju s prepričanjem glavni krivec za osivelost ni stres, strokovnjaki so ugotovili, da imajo največjo vlogo pri tem geni. Nekatere raziskave so pokazale tudi povezanost med prezgodnjo osivelostjo in manjšo kostno gostoto kasneje v življenju. Vendar je leta 2007 Kalifornijska študija na 1200 moških in ženskah to tezo ovrgla.

»Gostota kosti je povezana z (ne)aktivnim načinom življenja, telesno težo, višino, narodnostjo, ne pa z barvo las,« je povedala raziskovalka dr. Deborah J. Morton z Univerze Kalifornije, San Diego.

Naravne metode preprečevanja prezgodnje osivelosti

Če sta v družini oba starša dokaj zgodaj osivela, je torej velika verjetnost, da se bo to zgodilo tudi vam. S preventivnim ravnanjem pa prezgodnjo osivelost lahko odložite. Zelo pomembno je, da se izogibate neposredni izpostavljenosti soncu, da uporabljate antioksidante, zlasti flavonoide, pa tudi elementa cink in baker varujeta pred osivelostjo. Veliko lahko storite še s primerno prehrano in zdravim življenjskim slogom:

Začimba kari dokazano pospešuje nastajanje melanina, prezgodnjo osivelost pa odloži tudi prehrana z morskimi sadeži, oreščki in sadjem, recimo robidami, ananasom, kakiji, mandlji in bučnimi semeni. Priporočeno je uživati hrano, ki vsebuje baker (repo, stročji fižol, špinačo in meso).

Orehi so zelo uporabni pri poudarjanju temne barve vaših las. Zdrobite zelene zunanje lupine orehov, rahlo jih posolite in zalijte z vodo. Po treh dneh tekočini v razmerju 3 : 1 dodajte še vodo in jo 20 minut kuhajte na zmernem ognju. Poparek ohladite, prelijete si ga čez lase in pustite učinkovati pol ure. Nato lase temeljito sperite.

Kari dokazano pospešuje nastajanje melanina, prezgodnjo osivelost pa odloži. foto: Profimedia

Kombinacija sezamovega olja, korenčkovega soka in semen triplata je ajurvedsko pomagalo proti sivim lasem. Zmešajte po eno skodelico sezamovega olja in korenčkovega soka ter pol skodelice semen triplata. V prozorni steklenici pustite na soncu 21 dni. Nanašajte na nase tri mesece in obvarovali se boste prezgodaj osivelih las. 

Poskrbite za zadosten vnos vitamina B12, ki se nahaja v jajcih, mesu in mleku.

Opustite kajenje, saj povzroča prezgodnje staranje celotnega telesa in tudi pojav sivih las.
Za preprečevanje prezgodnje osivelosti ženske iz tropskih držav uporabljajo kokosovo olje. Na lase ga nanesite pred spanjem in zjutraj sperite z las.

Skrivanje sivine

Če naravne metode preprečevanja osivelosti odpovedo in se pojavu sivih las ne morete več zoperstaviti, pa imate na voljo še vedno celo vrsto sintetičnih barv, ki sivino skrijejo:
1. Barvni prelivi: barva traja nekaj tednov in je dobra izbira za tiste, ki na glavi prvič opazijo nekaj sivih las.
2. Prameni: prameni, navadno v svetlejši barvi, prikrijejo sive lase in se zlijejo s preostalimi lasmi.
3. Trajna barva: frizerji jo priporočajo takrat, ko imate že okoli 50 odstotkov sivih las.
4. Lasni izdelki: če se ne želite barvati, pa bi sive lase samo za kakšno priložnost radi nekako prikrili, frizerji priporočajo barvno pršilo ali lasna ličila, ki se sperejo s prvim šamponiranjem.

Poveličevanje sive

Seveda pa ni nujno, da sivino sploh skrivate. Še zdaleč ne, kajti novi lepotni trendi pozdravljajo sivo barvo v laseh. Ne samo pri starejših, celo mlajše si načrtno barvajo naglavni okras v sivo.
»Mit, da nas siva barva postara, je že zdavnaj preživet. Če ste mladi, živahni, aktivni, zdravi, naj vas prezgodnja osivelost ne ovira, da bi bili še naprej to, kar ste. Vse je samo odnos, ki ga imate do sebe, in če sivo vzamete le kot še eno od barvnih možnosti, se je ne boste bali,« pravi ameriška novinarka Ana Kreamer, ki je osivela že pri 25 letih. V naslednjih 20 letih je za frizerje zapravila več tisoč evrov, dokler se pri 49 ni odločila, da se bo prepustila sivi, napisala pa je tudi knjigo Going Gray: What I learned about beauty, sex, work, motherhood, authenticity, and everything else that matters.

»Poglejte samo slavne, kot je Steve Martin, ki so prezgodaj osiveli. Menim, da so videti fantastično. Enako lahko velja za ženske.« Vendar imamo po njenem mnenju ženske »oprane« možgane, saj nas je družba prepričala, da je siva barva las neprivlačna in nezaželena.

Ti preprosti nasveti vam lahko pomagajo, da boste sive lase nosili s stilom in samozavestno:


Razmislite o kratki pričeski. Trendovska pričeska v stilu pixie učinkuje mladostno in ženstveno, poleg tega pa preusmerja pozornost z barve las na modno obliko frizure.

Pozorno pri negi sivih las. Uporabljajte poseben šampon, ki preprečuje, da bi sivi lasje dobili rumen podton. Poleg tega priporočamo, da si enkrat na mesec nanesete lasno masko, s katero boste lase preskrbeli z vlago.

Sivi lasje se hitro naelektrijo in postavijo pokonci. To lahko preprečujete z uporabo izdelkov proti naelektrenosti (za glajenje) ali uporabo likalnika.

Lepota ni povezana z barvo las. Sposobnost zajemanja življenja z veliko žlico je tisto, kar naredi žensko resnično lepo. Otresite se spon in pometite s sivimi predsodki!

prejšnji članek
V Mlekarni Celeia so prepričani, da je vredno puščati sledi
Moda&Lepota
V Mlekarni Celeia so prepričani, da je vredno puščati sledi
naslednji članek
Nasveti za preprečevanje okužb nožnice
Zdravje
Nasveti za preprečevanje okužb nožnice