zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Nič več strogih diet

31. 10. 2016; 12.00
Avtor: Marijana Mandić/Maja
smuti

foto: Profimedia

Mnogo učinkovitejši kot stroge diete s štetjem kalorij je režim, pri katerem polovico zaužite hrane sestavljata sadje in zelenjava, v šestih obrokih na dan.

Pa ne le hrana, tudi smeh, pogovor in sprostitev so pomembni! Predvsem pa nikoli ne smemo izrabljati hrane, da bi bili kos življenjskim izzivom, zato z jedilnika črtajmo nezdravo hrano. Sliši se zapleteno, a le na prvo uho, saj se naštetih nasvetov zlahka držimo vse življenje in posledično tudi shujšamo za vselej.

Sadje in zelenjava

Za zajtrk jejte nesladkana žita, vsako kosilo začnite s solato, za večerjo naj bo prva jed vedno zelenjavna juha, postrezite hrano na krožnikih, v hladilniku pa imejte narezano sadje spredaj in v višini oči. Kadar ste lačni, jejte balastno hrano z veliko vlakninami, določite si zdrave, nizkokalorične prigrizke in obvezno pijte pijače brez kalorij. Poleg tega je pomembno, da postane sadje vaš poobedek, občasno pecivo pa okrasite z jagodičevjem. Solato imate lahko kadarkoli tudi kar za prigrizek. Če boste pazili s prelivi, lahko pojeste celo skledo solate, preden boste dobili enako število kalorij kot iz nekaj prestic ali krompirjevega čipsa.

Majhne količine, večkrat na dan

Ko začutite sitost, je vaš želodec v resnici že poln, kajti želodec to informacijo sporoči možganom z zamikom 20 minut. Se pravi, nehajte jesti, ko ste nekako 80-odstotno siti, in se raje kot hrani posvetite pogovoru z drugimi za mizo. Prav tako je pomembno, da pomanjšate krožnike. Ne boste umrli od lakote, če boste jedli kar z desertnih krožnikov, pravzaprav ti odražajo pravo velikost porcij. Nikoli ne preskočite zajtrka in držite se triurnega pravila prehranjevanja. Vaš glavni obrok naj bo kosilo, večkrat pa si lahko vzamete le sadje in zelenjavo, ne pa žit, maščob ali mesa. Če se le da, 90 odstotkov obrokov pojejte doma, s čimer se izognete skritim maščobam in predelani hrani, prav tako prevelikim porcijam, jejte počasi in umirjeno ter skušajte uvesti pravilo odloženih vilic.

Pravilo odloženih vilic 

Da bi lažje jedli počasi, se prisilite, da po vsakem grižljaju odložite nož in vilice in jih ne poberete, dokler niste pogoltnili vsega, kar ste pravkar dali v usta.

Slavite hrano

Lepo je, da se pred obrokom višji sili zahvalite za vsak grižljaj, študije kažejo, da potem pojemo mnogo manj. Okušajte hrano in uživajte v jedi, pogovarjajte se z drugimi za mizo, izklopite televizor, odložite mobilne telefone, pozivnike in prenosne računalnike, povabite prijatelja ali se s kom srečajte pri jedi. Jejte sezonsko hrano. Če uživate krajevna sezonska živila, ima obrok še globlji pomen in poveže vaš krožnik s krajem, kjer živite. Kupujte na tržnici! Prav tako je pomembno, da je vsak obrok pravi obred. Sveče, cvetje, lepo pripravljena miza, okrašeni krožniki - vi in vaša družina si zaslužite tako pozornost vsak dan. Odločite se, da nikoli ne boste jedli za neurejeno mizo.

Odrecite se slabim prehranskim navadam

To pomeni, da se naučite prepoznati sprožilce stresnega hranjenja, uredite čustveno prehranjevanje oziroma odkrijte, katera čustva vplivajo na vaše slabe prehranske navade. Namesto da bi segli po čipsu, berite kaj navdihujočega, meditirajte ali pokličite prijateljico. Tudi sprehod do knjižnice je neprimerno boljša izbira. Odličen način za premagovanje čustvenega prenajedanja je pisanje dnevnika. Poiščite področje, ki vas veseli, in morda boste odkrili, da ne potrebujete več sladkarij, da bi vas razvedrile. Uskladite se s svojo resnično ravnjo lakote. Kdaj je, na lestvici od 1 do 10, čas, da nehate jesti? Ko ste med 5 in 7 in se počutite prijetno, ne pa pretirano site. Če sežete po hrani, ko še niste na 3, se zadržite in spomnite, da bo kmalu čas za prigrizek ali obrok.

In ne nazadnje, zmigajte se ...

Telesna dejavnost zmanjšuje stres in sprošča endorfine, hormone dobrega počutja, medtem ko porabljate kalorije. Zavežite se, da boste večino dni v tednu vsaj pol ure telesno dejavni. Odlične možnosti so sprehodi, aerobna vadba z DVD-ji, tečaji telovadbe v telovadnicah ali fitnesu ali pa samo izbira aktivne zabave, kot so pohodništvo, kegljanje, plavanje, drsanje.

Preprosti pokazatelji, ali ste telesno vzdržljivi:
Plešete v hitrem ritmu več kot 10 minut, ne da bi se zasopli.
Hodite nepretrgoma 30 minut, ne da bi se počutili utrujene.
Počutite se energične še 14 ur potem, ko ste se zbudili. To pomeni, da če ste vstali ob 7. uri, morate biti še vedno budni in dejavni ob 21. uri.
Lahko nesete vedri vode v vsaki roki, ne da bi čutili bolečino.
Lahko brez napora položite prtljago v prostor nad sedeži v letalu.
Lahko desetkrat poskočite, ne da bi vam srce podivjalo.
Lahko nesete veliko košaro perila gor ali dol po dveh nizih stopnic brez truda ali naprezanja.
Si lahko uredite nohte na nogah brez nelagodja, ker se morate sklanjati.
Se lahko brez težav usedete na tla in spet vstanete.
Lahko pri brcanju dvignete nogo v višino kolka.
Se lahko obrnete in pogledate za seboj, ne da bi premaknili stopala.

Bolj zdravi prigrizki

Nezdravo hrano zamenjajte z zdravimi alternativami, se pravi, da za prigrizke izberite zelenjavo z veliko vlakninami in beljakovine, načrtujte priboljšek z zmernimi kalorijami. To lahko storite tako, da vzamete s seboj svoje prigrizke, denimo zelenjavo ali sadje v plastičnem lončku s pokrovčkom. S seboj imejte vedno tudi steklenico vode. V torbici ali avtomobilu imejte prigrizek za nujno primere, denimo zdravo žitno ploščico z manj kot 200 kalorijami. Poleg tega je pomembno, da se tudi ob prigrizku usedete in da se za vselej odrečete prodajnim avtomatom. Prepričajte se, da za vrečke slanih, mastnih prigrizkov in ploščice sladkih, predelanih čokolad ni prostora v vašem življenju. Po mesecu ali dveh uspešnega izogibanja boste pozabili, da so vas sploh kdaj mikale.

Izogibajte se škodljivi hrani

Varčno odmerjajte sol, odrecite se vsem začimbnim mešanicam. Začimbna sol z okusom česna ali čebule vsebuje 1400 mg soli na čajno žličko. Sojina omaka od 500 do 2000 mg na čajno žličko. Varne zamenjave so čebulne rezine, česen v prahu in jušna osnova z malo soli. Ne jejte konzerviranega fižola ali zelenjave, če ju niste vsaj dvakrat splaknili, saj vsebujeta tudi do petino dnevnih potreb po soli. Sami si pripravljajte solatni preliv in uživajte pravo meso namesto salam, hrenovk, slanine in klobas. Uživajte navadne kumare namesto kislih, kajti že nekaj kislih kumaric lahko vsebuje 830 mg soli.

Rešite se zasvojenosti s sladkorjem! Kupujte stoodstotni sadni sok in poglejte tudi na druge etikete. Naredite si svojo alternativo sladicam, tako da zamešate enake dele svojih najljubših oreščkov, rozin, posušenih brusnic in žit ter jih stresete v tesnilno vrečko. Kadar ne morete premagati sladkosnednosti, si dovolite eno pest na dan. Zelo pomembno je še, da ponovno odkrijete privlačnost navadnega jogurta. Zmešan s svežim sadjem in obogaten z oreščki vsebuje pol manj sladkorja kot oslajeni kupljeni sadni jogurt, ima pa tudi 60 kalorij manj.

prejšnji članek
Vas ogroža osteoporoza?
Zdravje
Vas ogroža osteoporoza?
naslednji članek
Kaj pomaga ugnati gripo?
Zdravje
Kaj pomaga ugnati gripo?
#nasazenazenska
nasazenazenska