Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Vas ogroža osteoporoza?

31. 10. 2016; 01.00
Avtor: Marijana Mandić/Maja
osteoporoza

foto: Profimedia

Če ste se že kdaj spotaknili po stopnicah in si zlomili kost, potem to lahko pripišete nerodnosti, vendar pa bi bila lahko kriva tudi osteoporoza.

Žal se ne zavedamo vedno, da so takšne poškodbe ali celo manjša telesna višina, ki je posledica zlomov v hrbtenici, prvi resni znak te bolezni. Na srečo je moč krhke kosti preprečiti ali jih vsaj uspešno zdraviti.

Kaj je osteoporoza?

Osteoporoza je prav gotovo bolezen starejših ljudi. Pri ženskah začnejo kosti izgubljati trdnost predvsem po menopavzi, torej okvirno po 50. letu, čemur so se prilagodili tudi sodobni presejalni testi. Še do pred kratkim je bil označevalec za ogroženost za osteoporozne zlome rezultat merjenja mineralne kostne gostote (MKG), pri katerem letnica rojstva ni pomembna. Po letih sledenja bolnic z osteoporozo pa so zdravniki prišli do podatkov, da je MKG le eden od pokazateljev, ki napovejo možnost zloma v naslednjih petih ali desetih letih. Poleg MKG je še veliko drugih dejavnikov, med njimi pa je gotovo najvplivnejši prav starost.

Rešite sami računalniški vprašalnik Frax!

S pomoč računalniškega modela Frax (Fracture Risk Assesment Tool), ki ga najdete kar na domačem računalniku, zdravniki dandanes najučinkoviteje odkrivajo dejavnike tveganja za osteoporozo pri moških, starejših od 50 let, in pri ženskah po menopavzi. Presejanje ocenjuje možnost pojava osteoporotičnega zloma v naslednjih desetih letih. Vzemite si nekaj minut in rešite test, na kar vam bo lahko že farmacevt svetoval o zdravem življenjskem slogu, o pravilni in varni uporabi zdravil, pa tudi o ureditvi domačega okolja, da bi se izognili padcem in zlomom kosti.

Upoštevajte naslednja priporočila 

Tla doma naj ne drsijo, odstranite preproge in visoke pragove, urediti je treba osvetlitev, uporabljajte palice in bergle. Vaša obutev naj bo udobna in stabilna, s primernim podplatom, ki ne drsi.
Telesna vadba in dejavnost naj krepijo mišično moč, raztezne vaje ter vaje za izboljšanje ravnotežja ugodno učinkujejo na kosti, pa tudi na mišice, s čimer odlično preprečujete padce.
Vedite, da je ogroženost s padci mnogo večja, če jemljete pomirjevala in uspavala.
Obvezno preverite, kako dobro vidite. Prav slabši vid rad pripelje do nesrečnih, v primeru zloma kolka, tudi do usodnih padcev.

Kdaj pa je treba k zdravniku?

Če je tveganje za glavne osteoporotične zlome, kolka, vretenc, nadlahtnice in zapestja, po modelu Frax, v naslednjih desetih letih več kot 20 odstotkov, ali če je tveganje za zlom kolka več kot 5-odstotno. 
Če pogosto padate. 
Če se je vaša telesna višina v zadnjih letih zmanjšala za več kot 4 centimetre. 

Vključite več živil, ki vsebujejo kalcij

Uživajte mleko in mlečne izdelke, tudi manj mastno mleko vsebuje le malo nižje vrednosti kalcija.
Zelo veliko kalcija vsebujejo razne vrste sira, mladi in zorjeni, vendar jih zaradi maščob uživajte v manjših količinah. 
Privoščite si še obilo listnate zelenjave, blitve, špinače, zelene solate, kitajskega zelja in zelja.
Na vašem krožniku naj bodo pogosto stročnice, soja, bob, fižol v zrnju. 
Na jedilniku ne sme manjkati zelenjava: mlada čebula, hren, rabarbara, rdeča redkev, koleraba, por. 
In suho sadje: fige, dateljni, jabolčni krhlji, rozine in orehi, mandlji, pistacije, semena. 
Ne pozabite na izdelke iz otrobov in polnovredne moke. 
Pijte mineralno vodo. 

Dobro je vedeti!

Po menopavzi se kalcij sicer slabše absorbira, kožna pretvorba predstopnje vitamina D v svojo aktivno obliko pa se zmanjšuje. Zato je treba še zlasti v višji starostni skupini najprej preveriti in nato po potrebi zagotoviti primeren vnos kalcija in vitamina D, preden zdravniki predpišejo dodatna zdravila za osteoporozo.

Pri potrjeni osteoporozi je treba jemati zdravila - bisfosfonate, ki pa pogosto povzročajo stranske učinke, o katerih vam bo več povedal zdravnik.

Drugi pomembni vitamini

Sočasno s kalcijem je treba poskrbeti za zadosten vnos vitamina D. Vitamin D nastaja v koži pod vplivom sonca, nekaj pa ga dobimo tudi s hrano, na primer iz morskih rib, mleka, jajčnega rumenjaka, vendar veliko premalo.

Vitamin K je dodaten razlog, da v prehrano vključite veliko špinače, ohrovta in drugih kapusnic. Vse vsebujejo velika vitamina K, o katerem nekatere študije kažejo, da zmanjšuje tveganje za zlome kosti. Raziskave kažejo, da 45 miligramov tega vitamina na dan zmanjša stopnjo zlomov hrbtenice za 65 odstotkov, vendar je mnogo varneje, da ga uživate s prehrano. Skodelica kuhane zelenjave ga vsebuje okoli 1 miligram.

Vadba z utežmi

Najbolj koristijo vaje s prenašanjem teže v otroštvu in mladostnih letih, vendar vam bodo vseeno vsaj nekoliko koristile tudi, če jih začnete delati v odraslih letih. Štejejo hoja ali tek, aerobika, dvigovanje uteži in vaje z ročkami. Če hujšate tako, da uživate manj kalorij, lahko takšna vadba ublaži izgubo kostne mase.


prejšnji članek
Sezam čisti kožo, buče nahranijo lase
Moda&Lepota
Sezam čisti kožo, buče nahranijo lase
naslednji članek
Nič več strogih diet
Moda&Lepota
Nič več strogih diet
#nasazenazenska
nasazenazenska