srebrnoprogasta napihovalka
Svet24.si

Foto: Slovenski ribič Anton ulovil eno najbolj strupenih rib na svetu

1715359556-dsc04278-1715359333876
Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za nezadovoljne s SDS je nejasen, meglen." #video

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Žajbelj zavira znojenje

30. 10. 2016; 09.00
Avtor: Metka McCully Žigon/Zarja
žajbelj

foto: Profimedia

Z žajbljevim eteričnim oljem si rada odišavim domač dezodorant ali pa si z njegovim listom podrgnem zobe in tako osvežim in razkužim usta.

V loncu pred hišo mi raste žajbljev grm, ki se je v nekaj letih prav bohotno razrastel in zadostuje za vse naše potrebe. Hvaležna in lepa rastlina je. Potrebuje sončno lego, tako kot večina mediteranskih rastlin. V najhujši suši ga kdaj zalijem, spomladi pa obrežem.

Kozmetika

Tako zdravilna rastlina je zelo priljubljena tudi v naravni kozmetiki. Žajbelj čisti kožo, oži pore in kapilare ter poživlja. Primeren je še posebej za mastno kožo (recept za tonik za mastno kožo sledi).

Ker deluje razkuževalno in oži pore, je priljubljena sestavina doma izdelanih deodorantov. Primeren je še posebno za tiste, ki se pretirano znojijo, saj zavira znojenje. Komur se noge rade potijo in zato smrdijo, naj si večkrat pripravi poparek iz žajblja in ga doda kopeli za noge.

Sama si s svežim žajbljevim listom večkrat zdrgnem zobe. Deluje antiseptično in osvežilno, pa še zobje se lepo svetijo.

Drugi ga uporabljajo za temnenje las. Nekoliko naj bi potemnil že sive lase, temnolaske pa bodo z žajbljevim čajem še polepšale barvo in lesk svojih las.

Večina industrijsko pripravljenih zobnih past vsebuje škodljive abrazive, čistilna sredstva in sladila. Z doma pripravljenimi izdelki lahko dosežemo boljše učinke brez škodljivih sestavin.

Zobni prašek z žajbljem


Sestavine:
1 žlička zelene gline
5 žličk sode bikarbone
dober ščep posušenega žajblja
1–2 kapljici eteričnega olja poprove mete

Priprava: Sestavine odmerimo, premešamo in zmeljemo v kavnem mlinčku v fin prah. Sama ga nato presejem skozi drobno sito. Dobljeno zmes damo v čist (sterilen) lonček in dodamo kakšno kapljo eteričnega olja, ni pa nujno. Meni je najljubša kombinacija z eteričnim oljem poprove mete. Kdor želi, lahko doda ščep fino mlete morske soli ali malce rastlinskega glicerina, če ima raje zobno pasto kot zobni prašek. Zmes uporabljamo kot običajno zobno pasto: zobno ščetko zmočimo z vodo, pomočimo v zobni prašek in si umijemo zobe.

Zelena glina veže nase nečistoče iz ustne votline in z jezika. Soda bikarbone zobe pobeli. Žajbelj ustno votlino razkuži, eterično olje pa odišavi. Po uporabi imamo v ustih prijeten občutek svežine.

Žajbljev tonik za mastno kožo

Sestavine:


pol kozarca močnega žajbljevega čaja
1 žlička glicerina
1 žlička gela aloje vere
1 žlička žajbljeve tinkture

Žajbljevo tinkturo moramo pripraviti vnaprej: kot vse tinkture jo naredimo tako, da suhe liste prelijemo z alkoholom in namakamo približno tri tedne, nato precedimo. Posebej pripravimo žajbljev čaj po gornjem receptu. Pustimo, da se ohladi. Vse sestavine zmešamo in nalijemo v ustrezno embalažo. Nanašamo z vlažnim kosmom bombaža na očiščen obraz zjutraj in zvečer.

prejšnji članek
Omar Naber ljubezni več ne iščem
Svet slavnih
Omar Naber ljubezni več ne iščem
naslednji članek
Se pozabljene bolezni vračajo?
Zdravje
Se pozabljene bolezni vračajo?