favorskaya
Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala sojenja Navalnemu

jv_0
Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja T-2

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Ste že poskusili s takšno dieto?

10. 2. 2017; 01.00
Avtor: Marijana Mandić/Revija Maja
dreamstime_xxl_32333600

foto: Dreamstime

Dieta z okusnim arašidovim namazom slovi po visokem deležu mononenasičenih maščob ter še vlaknin, zaradi česar občutek sitosti po obroku kar traja in traja.

Kako dieta deluje?

Dietni program so razvili pisci časopisa Prevention Magazine, kmalu za tem pa je tudi dietetičarka Holly McCord napisala knjigo o zanimivem načinu hujšanja, pri katerem ni prostora za prazen želodček. Pri dieti 35 odstotkov vseh zaužitih kalorij prihaja iz zdravih, mononenasičenih maščob. Znanstveni dokazi kažejo, da je nadomestitev nasičenih maščob z mononenasičenimi maščobami, ki jih najdemo predvsem v olivnem in repičnem olju ter v oreščkih, izjemnega pomena za vzdrževanje zdravja srca in ožilja, pa tudi za hujšanje. Na tak način namreč v telesu zdravimo vnetne procese, ki so vzrok številnim kroničnim boleznim in kopičenju kilogramov.

V tej dieti večino mononenasičenih maščob zaužijemo z arašidovim maslom, lahko pa, kajpak, uživamo tudi druge oreščke, zdrave maščobe so še v avokadu ter repičnem in olivnem olju. Približno polovico dnevnih kalorij zaužijemo z ogljikovimi hidrati, ki so v žitih, zelenjavi, sadju in stročnicah.

Jedilnik vsebuje tudi tri porcije sadja, kar devet porcij zelenjave ter dve porciji živil, bogatih s kalcijem, kamor štejemo manj mastne mlečne izdelke in s kalcijem obogaten pomarančni sok.

Pomembno!

Vsak dan lahko ženske zaužijemo štiri jedilne žlice arašidovega masla, moški pa kar šest jedilnih žlic. Osemindvajset dni dolga dieta dopušča ženskam vnos 1500 kalorij, moškim pa 2200 kalorij. V zgoraj omenjeni knjigi lahko najdete recepte za različne jedi in prigrizke z arašidovim maslom, denimo puding, sladoledni šejk, vročo čokolado in sladoled.

Prednosti in slabosti diete

Znanstveni dokazi kažejo, da je dieta nadvse učinkovita, če kalorije nadzorujemo in če se potrudimo uživati raznoliko hrano, če nam uspe nadzorovati porcije in uživamo priljubljene jedi. Velja pa se držati naslednjega opozorila: čeprav priporočene maščobe skrbijo za zdravje vašega srca in nadomeščajo nasičene maščobe, ne moremo govoriti o prehranskem programu za vse življenje. Zadostuje 28-dnevno hujšanje. In poudarimo še enkrat: arašidovo maslo vsebuje veliko kalorij, zato je zelo pomembno, da nadzorujete porcije.

Ali je dieta za vas?

Seveda je, če obožujete arašidovo maslo, obenem pa tudi polnovredna žita. Po drugi strani naj vam na misel ne pride, da bi hujšali na ta način, če imate težave pri požiranju hrane, kajti arašidovo maslo je lepljivo, če imate visoko raven trigliceridov v krvi ali če ste alergični na oreščke.

Ali bo treba spremeniti življenjski slog?

Dieta svetuje 45 minut telesne aktivnosti na dan, kar pa še zdaleč ne pomeni napornega treninga za maraton. Dovolj je, če telesne dejavnosti razporedite čez dan, na malo hitre hoje tu in na malce sankanja ali kepanja tam. Ker mišice porabijo več kalorij kot maščobe, je poudarek na vajah, ki hkrati utrjujejo mišice in topijo maščobne obloge.

Primer jedilnika 

Zajtrk: 200 g grenivke, omleta z gobami, en kos polnozrnatega kruha

Kosilo: Pisana mešana solata z dvema žlicama arašidov ter z žlico kisa in olja, kos polnozrnatega kruha s čajno žličko margarine

Večerja: 55 g na žaru pečenega lososa, 180 g stročjega fižola, polnozrnata bombetka, 300 g mešane solate z žlico solatnega preliva iz kisa in olja

Prigrizek 1: 200 g medene melone

Prigrizek 2: Kozarec posnetega mleka z štirimi čajnimi žličkami arašidovega masla

prejšnji članek
Božanski marcipan lahko pripravite sami
Zdravje
Božanski marcipan lahko pripravite sami
naslednji članek
FOTO: Vsi so govorili le o njej
Svet slavnih
FOTO: Vsi so govorili le o njej