Marcipan je gosta pasta iz mletih mandljev in sladkorja, ki je uporaben kot nekakšen slaščičarski plastelin. Iz njega namreč lahko oblikujemo okrasne figurice za kolače, z njim »oblečemo« torte. Sicer pa ima zelo dolgo zgodovino in izvira iz Perzije. Po zapisih zdravnika Rhazesa, ki je živel med letoma 850 in 923, so ga uporabljali kot zdravilo, za preveze ran. Danes velja za evropsko prestolnico marcipana nemško mesto Battenberg in od tam je tudi najslavnejša sladica - Battenbergov kolač.
Sestavine za domači marcipan:
200 g celih mandljev (s kožo)
180 g sladkorja v prahu
10 kapljic grenke mandljeve arome
Po želji: rožna voda, pomarančni sirup
Priprava:
Majin nasvet
V receptu lahko sladkor v prahu zamenjamo tudi z medom (dodamo ga ravno polovico količine mandljev v receptu). Za diabetike pa ga lahko pripravimo tudi z umetnim sladilom. V tem primeru na 100 g mandljev odmerimo poldrugo žlico tekočega sladila.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.