Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Katera je najboljša depilacija?

16. 7. 2017; 04.00
Avtor: P.M.
ženska noge

foto: Profimedia

Kdo si je izmislil, da ženske ne smemo imeti dlak? To se verjetno sprašujemo vsakič sproti, ko se lotimo njihovega odstranjevanja na vse mogoče načine. Dlake na ženskih nogah in pod pazduho so namreč nezaželene, neprivlačne, še posebej če so temne in če je zunaj poletje, ko radi pokažemo golo kožo. Ne glede na to, kako lepe, dolge in vitke noge imate, boste zaradi pretirane poraščenosti zlahka tarča posmeha ali celo zgražanja, saj sodijo gladke noge že v področje osnovne higiene.

Britvica
Pred uporabo nujno preverite britvico, saj mora biti čista, ostra in nepoškodovana. Če niste prepričani, kdaj je pravi čas, da jo zamenjate, naj bo morebiten občutek puljenja dlak ob britju opozorilo, da potrebujete novo.
Ko se torej odločite polepšati in se znebiti dlak, se odpravite pod prho ali v banjo in pustite, da je koža mokra vsaj dve do štiri minute, preden se lotite britja. Nato si nanesite kremo za britje, ki vsebuje vlažilne učinkovine, izogibajte pa se dišavam, ki lahko povečajo tveganje za nastanek vnetja.

Briti se začnite pri gležnju in ne hitite, temveč bodite natančni in potrpežljivi. Nikar ne pozabite odstraniti tudi majhne, drobne dlačice, ki morebiti rastejo na vaših nožnih prstih.

foto: Profimedia

Po končanem britju nogo dobro sperite in ponovite postopek na drugi. Toda, pozor! Niste še povsem končali. Preveriti morate le še kotičke oziroma mesta, ki ste jih morebiti izpustili. S konicami prstov si pogladite noge in tam, kjer vas bo še kaj zbodlo, še enkrat uporabite britvico. Dobro sperite in nato le še nežno obrišite z mehko brisačo.

Ostane vam le še, da kožo dobro navlažite. Uporabite balzam po britju, olje ali vlažilno kremo, da umirite kožo in zmanjšajte ali omilite rdeče pike, ki se včasih pojavijo po britju. 

Ste vedeli, da dlake pod pazduho rastejo 50 % hitreje kot dlake na nogah? Zato se jih je treba pogosteje odstranjevati, a se je treba britja lotiti nekoliko drugače. Najprej si jih umijte z milom in toplo vodo, da dobro sperete ostanke deodoranta. Nanesite gel za britje, ki vsebuje vlažilne učinkovine, nato pa roke dvignite visoko navzgor. S tem boste kožo pod pazduho napeli, s čimer boste zgladili gube, v katerih se pogosto skrivajo dlačice. Le-te rastejo v različni smeri, zato jih je treba briti iz vseh treh kotov – od zgoraj, spodaj in postrani. Ko končate, sperite s hladno vodo, da zaprete pore in si jih z brisačo nežno osušite. Če imate občutljivo kožo, počakajte vsaj nekaj minut, preden nanesete deodorant.

Vosek
Da bi dosegli maksimalni učinek z metodo voskanja, si morate vsaj nekaj časa pustiti rasti dlačice. Strokovnjaki svetujejo, da naj bi bile pred voskanjem dolge vsaj en centimeter. Vsaj nekaj dni pred voskanjem si privoščite piling nog, da jih zares dobro navlažite ter zmanjšajte tveganje za vnetje kože. Preden se lotite voskanja, si na noge posujte otroški puder, ki bo vpilo olje v koži, vosek pa se bo lažje oprijel dlačic. Vosek nato segrejte po navodilih proizvajalca, ob tem pa bodite pozorni, da ga ne pregrejete, saj zna biti to zelo boleče. 

Usedite se na mesto, ki ga boste zlahka očistili, saj lahko ob voskanju nastane precej packarije. Previdno nanesite vosek na nogo, v tanki, enakomerni plasti. Aplikator držite pod kotom 90 stopinj in nanesite vosek v smeri rasti dlak. Z eno roko napnite kožo, z drugo roko odstranite trak. Povlecite ga v nasprotni smeri rasti dlak, poteg pa naj bo hiter, da bo bolečina čim krajša. Roke med vlečenjem držite čim bližje koži, saj boste s tem omilili bolečino. 

foto: Profimedia

Po voskanju si na noge položite vlažno brisačo, da preprečite morebitno vnetje. Odstranite vse sledi voska iz površine kože tako, da namočite bombažno krpo v malo olja za telo in ga nanesite na kožo. Zadnji korak je, da nanesete antiseptik, ki vsebuje salicilno kislino, in sicer za dezinfekcijo področja, preprečitev vraščanja dlak in zmanjšanje vnetja.

Depilacijska krema
Vaša koža naj bo čista, nepoškodovana in brez madežev. Čista koža bo postopek olajšala, saj bodo olja na koži in dlačicah preprečili, da bi depilarot opravil optimalno delo. Dlačice je nato treba zmehčati, zato uporabite toplo krpo za umivanje in vlažite dlake približno tri do pet minut. Nato noge osušite, nanesite kremo, ki naj pokrije prav vsako dlako, ki jo želite odstraniti. Potem se držite navodil. Pustite depilacijsko kremo delovati toliko časa, kot piše v navodilih. Nikar je ne puščajte dlje od tega, ker se koža lahko vname ali dobite celo opekline. Če čutite kot da vas dlake pečejo pred predvidenim časom za odstanjevanje kreme, potem jo takoj sperite. Po končanem postopku odstranite izdelek s plastičnim orodjem, ki je običajno priloženo in sperite z vodo karkoli je ostalo. Uporabite vlažno krpo v gibih navzdol. Izognite se vnetju in ne uporabljajte močne izdelke po depilaciji, vsaj dan ali dva. 

Odstranjevanje dlak z epilatorjem
Nezaželene poraščenosti na nogah se lahko znebite tudi z epilatorjem. Postopek je približno tako boleč kot pri voskanju, saj se tudi s tem načinom znebite dlake s korenino vred. Učinek je vsekakor trajnejši od britja. Še posebej neprijetno je pri prvem epiliranju, kasneje, z redno uporabo, pa naj bi bilo dlak čedalje manj. Po odstranjevanju dlak z epilatorjem se koža običajno vname, kar se kaže v obliki rdečice na določenih delih ali pa majhnih izboklinic, ki jih je mogoče omiliti z nanosom losjona oziroma kreme za telo. Redno se mažite z vlažilno kremo in si delajte piling, s čimer boste odstranili odmrle celice kože ter poskrbeli za preprečevanje vraščanja dlak.

foto: Vir: Sutterstock

Priporočeni načini odstranjevanja dlak:

Podpazduha: Puljenje, voskanje ali epilacija za pazduhe niso najbolj primerni načini, s katerimi se bi želeli znebiti dlak. Koža je tanka in občutljiva, zato ne boste zgrešili, če se boste odločili za depilacijsko kremo ali navadno britvico.
Noge: Britje je sicer enostavno, hitro in neboleče, ampak z njim ne dosežemo dolgotrajnega učinka. Splača se potrpeti, stisniti zobe in uporabiti epilator, ki zagotavlja, da dlake postanejo postopoma manj močne, redkejše, vi pa se boste tudi sčasoma privadili na bolečino, ki bo vedno bolj znosna. Do takrat pa ne pozabite - za lepoto se splača potrpeti.
Roke: Če vas motijo dlake na rokah, najprej preizkusite belilno kremo, s katero boste posvetlili dlake. Največjo napako boste naredili, če jih boste začeli briti.
Obraz: Tudi za obraz je britje neprimerna metoda, temveč raje izberite voskanje, če pa je težava z neugodnimi dlakami precej resna, pa se morda odločite za njihovo trajno odstranjevanje.

prejšnji članek
Na pomoč, suha koža!
Moda&Lepota
Na pomoč, suha koža!
naslednji članek
Jezne sobe zoper stres
Zdravje
Jezne sobe zoper stres
#obraziavenija
obraziavenija