ris, slovenija
Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj izjemnega, brez strahu so pritacali po cesti

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Domači pripravki proti glivicam na nohtih

16. 2. 2019; 03.00
Avtor: M.B., Maja
glivice na nohtih
Jabolčni kis, olje čajevca in lastni urin!

Seznam domačih pripravkov, ki naj bi odpravljali glivice na nohtih, je dolg. Začne se pri jabolčnem kisu in pecilnem prašku, nadaljuje z oljem čajevca in zobno pasto, konča pa pri lastnem urinu. Ali vse to res pomaga pri trdovratni glivični okužbi nohtov? Za vas smo preverili njihovo učinkovitost, prednosti in slabosti.

Jabolčni kis

Kisline v jabolčnem kisu imajo protibakterijske lastnosti. Zmešajte enako količino jabolčnega kisa in hladne vode ter si z vatirano paličico to mešanico večkrat na dan natrite v prizadete nohte. Alternativno lahko iz mešanice kisa in vode pripravite tudi poživljajočo nožno kopel: v vodo za nožno kopel dolijte skodelico kisa in dodajte štiri do pet žlic sode bikarbone. Premešajte in namakajte noge 15 minut. Za večjo učinkovitost lahko ponavljate večkrat na dan.

Eterična olja čajevca, žajblja in sivke

Vsa našteta eterična olja imajo razkuževalne lastnosti ter lahko zavrejo rast in širitev glivic. Nekaj kapljic eteričnega olja čajevca zmešajte z malo mandljevega, olivnega ali kokosovega olja in mešanico dvakrat na dan vtirajte na prizadeti predel. Mažete se lahko tudi z oljem čajevca v obliki gela. Eterična olja čajevca, žajblja in sivke

Vsa našteta eterična olja imajo razkuževalne lastnosti ter lahko zavrejo rast in širitev glivic. Nekaj kapljic eteričnega olja čajevca zmešajte z malo mandljevega, olivnega ali kokosovega olja in mešanico dvakrat na dan vtirajte na prizadeti predel. Mažete se lahko tudi z oljem čajevca v obliki gela.

Pecilni prašek

Pecilni prašek se najde v vsakem gospodinjstvu. Uporabniki priporočajo, da ga na prizadeto mesto potresete takoj po prhanju, s čimer naj bi glivice izsušili. Drugi recept pa je tale: zmešajte vrečko pecilnega praška z malo vode in pasto nanesite na noht. Ko se posuši, sperite.

Lastni urin in zobna pasta

Na nekaterih spletnih forumih lahko beremo, da se pri glivicah na nohtih obneseta tudi lastni urin in zobna pasta. Sečnina v urinu naj bi ubijala glivične spore in tako ozdravila noht, podobno kot fluor v zobnih pastah. Zaradi antimikotičnega učinka fluora naj bi se izboljšanje pokazalo že po nekaj dneh nanašanja paste na prizadete nohte.

Slabosti in opozorila

Večina domačih protiglivičnih pomagal je cenovno lahko dostopna in dosegljiva, vendar je treba opozoriti, da ni bilo opravljenih še dovolj resnih strokovnih raziskav, ki bi potrjevale njihovo učinkovitost. V nekaterih primerih ti pripravki morda res pomagajo, zlasti če je glivična okužba blažje oblike, sicer pa je pri hujših okužbah treba seči po antimikotikih, ki jih predpiše zdravnik ali priporoča farmacevt. Pri jabolčnem kisu, olju čajevca in drugih sredstvih je namreč problem predvsem ta, da ne morejo prodreti globlje v nohtno ploščo in torej največkrat sploh ne pridejo v stik z glivicami. Lahko pa ob predoziranju naredijo škodo, poslabšajo simptome, dražijo kožo, sprožijo alergije in razširjajo okužbo še na druge nohte. Za resno obravnavo glivic na nohtih se zato raje najprej odpravite k zdravniku, domače pripravke pa imejte za morebitno dopolnilno zdravljenje ter jih obravnavajte z veliko mero zdržnosti in zdrave pameti.

prejšnji članek
Veliki uspeh zvezdnika Usodnega vina
Svet slavnih
Veliki uspeh zvezdnika Usodnega vina
naslednji članek
Ko hormoni osušijo željo po spolnosti
Odnosi
Ko hormoni osušijo željo po spolnosti