foto: Profimedia
Čeprav so akne in mozolji del odraščanja in najstništva, pa velikokrat napadejo tudi kožo odraslih žensk. Razlogi so različni. Veliko pa se da popraviti že s pravo prehrano. Oziroma predvsem, če iz svoje prehrane odstranite eno določeno živilo.
Gre za transmaščobne kisline, ki tičijo predvsem v industrijskih hidogriranih maščobah. To so različne jedilne maščobe, ki se jih uporablja v predvsem 'na hitro' pripravljeni hrani, oziroma v 'fast food' jedeh. Najdete pa jo lahko tudi v nekaterih lešnikovih namazih, čipsu, ocvrtemu krompirčku, pripravljenih picah, pakiranem pecivu ...
Transmaščobe povečajo tveganje za infarkt, kap, povišajo krvni tlak, so krive za prezgodnje staranje kože in alergije. Hkrati pa povzročajo tudi akne, saj pospešijo nastanek loja in poroženitev v porah, ki se tako hitro zamašijo. V določenih državah pa jih že prepovedujejo.
Gre predvsem za maščobe, ki nastanejo pri kemičnem strjevanju olja ali tudi pri zelo segretem jedilnem olju, ko se že začne kaditi. Zato morate biti pozorni. Pri peki uporabljajte predvsem olje z visokim vreliščem. Primerno je tako kokosovo olje, repično ali sončnično. Oljčno olje je tako za peko manj primerno. V hladni različici pa je tako zelo zdravo.
Majhne količine teh maščob lahko sicer najdete tudi v mleku in mlečnih izdelkih, pa v klobasah in določenih mesnih izdelkih. Vendar te niso tako nevarne.
V boji proti aknam je tako pomembno, da omenjene maščobe nadomestite z zelenjavo, žiti, oreščki, ribami ... Iz jedilnika pa izpustite tudi belo moko in sladkor in velike količine mleka.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.