901596_f168_dragonja_promet02t
Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še ne bo konec

870457_151-vatikan
Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v Vatikan

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Pokažite pegice!

6. 8. 2017; 02.00
Avtor: M. B.
dreamstime_xxl_22526661

foto: Dreamstime

Tiste, ki jih imajo, bi jih najraje zradirale; tiste, ki jih nimajo, pa si jih na moč želijo. Zakaj? Ker so najbolj vroč trend leta 2017!

Rdeči lasje, prosojna koža in pegice - to je opis, ki ustreza približno dvema odstotkoma ljudi na svetu. Čeprav so v manjšini, postavljajo trende, ki bodo veljali letošnje poletje. Pegice so namreč lepotna zapoved, ki učinkuje mladostno, sveže, poživljajoče. Nič več jih ni treba skrivati za debelimi plastmi pudra, temveč jih, če jih imate, pokažite svetu ali si jih celo narišite, na primer s svinčnikom za pege katerega od znanih proizvajalcev kozmetike.

Kaj pege sploh so?

Pege so kožni pojav na obrazu, ki jih lahko opišemo kot okrogle in ploščate, rjave ali temnejše barvne pike različnih velikosti, ki se pojavljajo na koži, običajno na predelih, ki so pogosto izpostavljeni soncu. Največkrat se pojavijo na nosu in licih, in sicer zaradi pretirane koncentracije melanina, predolge izpostavljenosti soncu, dednih in hormonskih neravnovesij ter drugih motenj. Dejstvo je, da so ljudje s svetlo poltjo bolj nagnjeni k pegam na obrazu, baje pa imajo pegasti tudi poseben gen IRF4, ki uravnava kožni pigment.

Narišite jih!

S svinčnikom za pege (najboljši je dvobarvni, ki ima en odtenek temnejši od vaše naravne polti) lahko narišete različno velike pikice na različnih mestih obraza. Osredotočite se lahko na nos, ličnice ali predel pod notranjimi kotički oči. Najbolj naravne bodo videti tako, kot je opisano spodaj.

Okroglo

Natrosite jih v višjih predelih obraza, tam, kjer vas najprej ujame sonce. Začnite na sredini nosa, pomaknite se na obe strani nosa in na lica. Narišite nekaj pegic tudi pod spodnjo ustnico in na čelo.

Kvadratno

Pegice naj bodo skoncentrirane na sredini nosa in raztresene po ličnicah. Razpotegnite jih vse do začetka lasišča in po čelu.

Srčasto

S čisto rahlim dotikom svinčnika razporedite pegice na konico nosa in na ličnice, da ustvarite srčasto obliko.

Ovalno

Za klasično ovalno obliko narišite pegice po sredini nosa in neposredno pod očmi, nekaj pa jih narišite tudi po ličnicah.

Nega pegaste kože

Če ste tista srečnica, ki ima naravne pege, jih ne pozabite primerno negovati. Pegasta koža je občutljivejša, ker je bolj prosojna, jo sonce in zunanji vplivi okolja hitreje poškodujejo, zato nanjo nujno nanesite izdatno plast sončne kreme, kadar greste od doma. Sicer pa naj za vas veljajo vsi nasveti za nego občutljive kože:

Higiena

Kožo imejte vedno čisto, saj se lahko zelo dražeče odzove na umazanijo in prah.

Blagi izdelki

Negujte jo z nežnimi čistili, toniki, kremami. Uporabljajte takšne brez dišav, na osnovi naravnih sestavin (kamilica, bisabol, alantoin, sivka, rožmarin, aloe vera).

Mlačna voda

Pri umivanju se izogibajte zelo vroči ali zelo mrzli vodi.

Domači lepotni pripravki

Piling: pripravite ga tako, da zmešate nekaj jagod, malo naravnega jogurta in fino mletih ovsenih kosmičev. Z dobljeno mešanico si zdrgnite kožo.

Eterična olja: za občutljivo kožo so primerna kamilica, sandalovina in sivka.

Maska: Zmešajte žlico meda in rožne vode. Nanesite na obraz in pustite učinkovati 15 minut, preden sperete z mlačno vodo.

Kaj pa, če pegic nočete imeti?

Slavica Marić je v knjigi Lepe in zdrave s pomočjo narave nanizala nekaj receptov za domače kozmetične izdelke in postopke zoper pege. Priporoča naslednje:  

Umivanje pegastega obraza: Zmešajte 1 dl kefirja in žličko šipkovega čaja. Obraz si umijte zjutraj in zvečer.

Maska iz rdeče redkve: Manjšo redkvico naribajte v 2 dl jogurta in pustite stati čez noč. Precedite čez gazo in nato s to tekočino mažite pege in madeže. Po nekaj dneh bodo pege in madeži izginili.

Limonina tekočina za odstranjevanje peg: Potrebujete 1 dl domačega jabolčnega kisa, celo limono, narezano skupaj z dobro umito lupino, dve žlici alkohola, pol žličke sivkinega olja in tri velike žlice vode. Limono namočite v alkohol in jo pustite čez noč. Potem precedite in dodajte preostale sestavine. Vse skupaj pustite stati ter nato uporabite za pegaste predele obraza.

prejšnji članek
Pomlajevalne skrivnosti večnih lepotic
Moda&Lepota
Pomlajevalne skrivnosti večnih lepotic
naslednji članek
Domači pripravki proti glivicam na nohtih
Zdravje
Domači pripravki proti glivicam na nohtih