požar avto hiša
Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni vozili, ogenj zajel tudi hišo

zaprti-menedžerji
Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred njim že moral v zapor

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Šokantno odkritje na umazanih čopičih za ličenje

4. 9. 2017; 02.00
Avtor: V. M.
Čopiči za ličenje veljajo za nepogrešljiv lepotni pripomoček, z njihovo pomočjo je namreč nanašanje ličil mnogo bolj preprosto. Toda iskreno, kako pogosto pa jih čistite?

Za vaše zdravje je zelo pomembno, da redno skrbite za čistočo čopičev za ličenje. foto: Pexels

Ali redno čistite čopiče za ličenje? Če ne, naj vam zaupamo, da niste edini. Rezultati nedavne obsežne ankete podjetja Biocote navajajo, da uporabniki čistijo čopiče manj kot enkrat na mesec ali pa celo nikoli.

A umazanije na čopičih ne gre jemati tako zlahka. Na gostih ščetinah se namreč ne naberejo le ostanki ličil, pač pa tudi prah, ostanki sebuma, odmrle kožne celice in številni mikrobi, ki lahko resno ogrozijo vaše zdravje. Pojav mozoljev in kožnih vnetij je tako še najbolj zanemarljiv – samo poglejte, kaj so odkrili v laboratoriju podjetja Biocote.

''Kot lahko vidite na fotografiji, smo na testiranih čopičih odkrili močno kontaminacijo bakterije Staphylococcus aureus. foto: Biocote

V interni laboratorij so poslali različne čopiče za nanašanje ličil. Zanimalo jih nje namreč, koliko mikroorganizmov se je razvilo med ščetinami. Rezultati so bili šokantni. ''Kot lahko vidite na fotografiji, smo na testiranih čopičih odkrili močno kontaminacijo bakterije Staphylococcus aureus,'' pojasnjuje mikrobiolog dr. Andrew Summerfield in dodaja, da lahko omenjena bakterija, ki ji pravimo tudi stafilokok, povzroči različne kožne bolezni, kot so vnetja ali celuitis. Pri slednjem gre za akutno bakterijsko okužbo kože in podkožnega tkiva, ki jo prepoznamo po pordeli oteklini. Okužbo lahko spremlja tudi vročina in povečane regionalne bezgavke. To pa še ni vse, stafilokok lahko v resnejših primerih povzroči bakterimijo, pljučnico ali celo bakterijski endokarditis (okužba srčnih zaklopk).

''Naši izsledki jasno kažejo na to, kako pomembno je, da poskrbite za čistočo čopičev za ličenje. Toplo vam priporočamo redno čiščenje, skrb za zdravje naj bo na prvem mestu.''

Preberite si še: Kako z dvema sestavinama očistiti čopiče?

Mikrobiolog dr. Andrew Summerfield opozarja, da lahko okužba s stafilokoki vodi v številne resne bolezni. foto: Biocote

prejšnji članek
Ste dovolj drzne za tutu krilce?
Moda&Lepota
Ste dovolj drzne za tutu krilce?
naslednji članek
Imate na roki to brazgotino?
Zdravje
Imate na roki to brazgotino?