duša Dobra karma

Očetu sta se hčerki vrnili leto dni po njuni ...

Samantha Katie James Svet24.si

Miselne akrobacije neke misice izzvale šok, ...

cerar pocivalsek-smc Reporter.si

Sanjske ponudbe za osem odpisanih: razkrivamo, ...

čelik7 Svet24.si

Pavle Čelik: »Državljani se zavedajo svojih ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

branko cvek Njena.si

Ljubezen po domače: Branka osvojila vztrajna ...

Kleopatrina skrivnost večne mladosti
| Bodi Zdrava

Kleopatrina skrivnost večne mladosti

Karitejevo maslo kožo vlaži, ji veča prožnost, manjša vnetja in deluje protibakterijsko., Pinterest

… se skriva v zahodnem delu črne celine, v Maliju, Kamerunu, Gani, Togu, Burkina Fasu in Ugandi ob ekvatorju.

Tu uspevajo drevesa karite Vitellaria paradoxa oziroma Butyspermum parkii, iz njihovih oreščkov pa pridobivajo karitejevo maslo, ki blagodejno vpliva na zdravje in lepoto kože. 
»Rastline poženejo prve plodove šele po približno petnajstih letih, naslednjih trideset let je najbolj rodnih, dočakajo pa tudi do dvesto let, zato ni nič nenavadnega, da jim pravijo tudi 'drevesa življenja' – navsezadnje beseda karite pomeni življenje,« pravi Gregor Galli, ki se ukvarja s proizvodnjo in prodajo naravne kozmetike iz kariteja. Povprečni donos drevesa je 45 kilogramov oreščkov, iz katerih po obdelavi pridobijo do 18 kilogramov surovega masla.

Zima kot po maslu

Izdelki za nego kože iz karitejevega masla ne povzročajo alergij, zlasti v zimskem času varujejo pred izgubljanjem vlage oziroma izsušitvijo, negujejo obraz, izpostavljene predele na komolcih, kolenih ter celo pospešujejo zdravljenje brazgotin in zmanjšujejo gube. Karitejevo maslo tako učinkovito obnavlja hidrolipidni zaščitni plašč kože ter jo hrani, pomirja, blaži in varuje. Karitejevo maslo se lahko uporablja samostojno za nego občutljive kože, prav tako za masažo celotnega telesa in nego ustnic. Poleg vsega ima naravni zaščitni faktor. »Pozimi bodo karitejevemu maslu hvaležne tudi pasje tačke, saj bo to preprečilo pokanje blazinic in prodiranje soli v kožo,« kot zanimivost doda naš sogovornik.

Karitejevo maslo je naravni vir vitaminov A, E in F, vsebuje koristne rastlinske maščobe, ki koži pomagajo pri cirkulaciji in obnovi celic. Ne vsebuje sintetičnih sestavin, umetnih parfumov ali barvil. 

Tradicionalni postopek pridobivanja karitejevega masla je povsem ročen, saj s kamenjem ali tolkači najprej oreščkom odstranijo lupino, notranjost tega pa zmeljejo. Nato maso med nenehnim mešanjem pražijo na ognju, ohlajeni masi pa pozneje med gnetenjem dodajajo vodo, tako da ločijo maščobe od preostale mase. Ta se zaradi trdne oblike enostavno loči od vode, pridobljeno maslo pa nato s segrevanjem utekočinijo, dokler ne zavre in se odstrani odvečna voda. Ohlajeno in strjeno je nato primerno za uporabo.