GJtPNFnW4AAxeMl
Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se tresla vse do Innsbrucka, Ljubljane in Pulja

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Kleopatrina skrivnost večne mladosti

27. 12. 2019; 04.00
Avtor: Bodi Zdrava
karitejevo maslo

Karitejevo maslo kožo vlaži, ji veča prožnost, manjša vnetja in deluje protibakterijsko. foto: Pinterest

… se skriva v zahodnem delu črne celine, v Maliju, Kamerunu, Gani, Togu, Burkina Fasu in Ugandi ob ekvatorju.

Tu uspevajo drevesa karite Vitellaria paradoxa oziroma Butyspermum parkii, iz njihovih oreščkov pa pridobivajo karitejevo maslo, ki blagodejno vpliva na zdravje in lepoto kože. 
»Rastline poženejo prve plodove šele po približno petnajstih letih, naslednjih trideset let je najbolj rodnih, dočakajo pa tudi do dvesto let, zato ni nič nenavadnega, da jim pravijo tudi 'drevesa življenja' – navsezadnje beseda karite pomeni življenje,« pravi Gregor Galli, ki se ukvarja s proizvodnjo in prodajo naravne kozmetike iz kariteja. Povprečni donos drevesa je 45 kilogramov oreščkov, iz katerih po obdelavi pridobijo do 18 kilogramov surovega masla.

Zima kot po maslu

Izdelki za nego kože iz karitejevega masla ne povzročajo alergij, zlasti v zimskem času varujejo pred izgubljanjem vlage oziroma izsušitvijo, negujejo obraz, izpostavljene predele na komolcih, kolenih ter celo pospešujejo zdravljenje brazgotin in zmanjšujejo gube. Karitejevo maslo tako učinkovito obnavlja hidrolipidni zaščitni plašč kože ter jo hrani, pomirja, blaži in varuje. Karitejevo maslo se lahko uporablja samostojno za nego občutljive kože, prav tako za masažo celotnega telesa in nego ustnic. Poleg vsega ima naravni zaščitni faktor. »Pozimi bodo karitejevemu maslu hvaležne tudi pasje tačke, saj bo to preprečilo pokanje blazinic in prodiranje soli v kožo,« kot zanimivost doda naš sogovornik.

Karitejevo maslo je naravni vir vitaminov A, E in F, vsebuje koristne rastlinske maščobe, ki koži pomagajo pri cirkulaciji in obnovi celic. Ne vsebuje sintetičnih sestavin, umetnih parfumov ali barvil. 

Tradicionalni postopek pridobivanja karitejevega masla je povsem ročen, saj s kamenjem ali tolkači najprej oreščkom odstranijo lupino, notranjost tega pa zmeljejo. Nato maso med nenehnim mešanjem pražijo na ognju, ohlajeni masi pa pozneje med gnetenjem dodajajo vodo, tako da ločijo maščobe od preostale mase. Ta se zaradi trdne oblike enostavno loči od vode, pridobljeno maslo pa nato s segrevanjem utekočinijo, dokler ne zavre in se odstrani odvečna voda. Ohlajeno in strjeno je nato primerno za uporabo.

prejšnji članek
Številni znani obrazi so se prelevili v Božičke
Moda&Lepota
Številni znani obrazi so se prelevili v Božičke
naslednji članek
Mafini s čokoladnimi kapljicami
Kulinarika
Mafini s čokoladnimi kapljicami