Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490
Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih žuriral: "Nosil sem lasulje, da me ne bi prepoznali"

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ali prisluškujejo Hajdinjaku

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Hrana za hitrejšo rast las

1. 1. 2018; 02.00
Avtor: Tina Osterman, Bodi zdrava
prehrana_ThinkstockPhotos-97429683
Za lepši videz las si lahko pomagate s številnimi lepotnimi pripomočki, pomembna pa je tudi uravnotežena in zdrava prehrana. Številna živila namreč pomagajo pri krepitvi lasnih mešičkov, hitrejši obnovi lasišča in rasti.

Naj bo vaša prehrana čim bolj obogatena s ključnimi minerali, proteini in vitamini.

Šparglji

Šparglji so bogati z vitamini A in C, folno kislino, vlakninami in železom, ki v skupnem spodbujajo rast las. Vsebujejo veliko folne kisline, ki je kot nekakšen sintetični vitamin B, ki telesu pomaga absorbirati več beljakovin in posledično pripomore k rasti las. Šparglji so tudi vir silicija, ki je odličen za goste in zdrave lase. S skledo špargljev na dan bodo vaši lasje postali bolj sijoči.

Lanena in sončnična semena

Lanena semena so bogat vir železa in maščobnih kislin omega-3, s svojimi blagodejnimi sestavinami pa krepijo rast in zdravje las. Ena žlička lanenih semen vsebuje 2,3 miligrama maščobnih kislin omega-3, ena žlička lanenega olja pa 7,2 grama. Tudi sončnična semena so blagodejna za lase, saj vsebujejo veliko vitamina E, ki pospešuje prekrvitev celotnega telesa in posledično tudi lasišča.

Losos

Losos vsebuje veliko vitamina D, beljakovin in je bogat vir maščobnih kislin omega-3, ki so eden od gradnikov las in zelo pomembne za zdravo lasišče. Maščobne kisline omega-3 namreč skrbijo za zdravo hidratacijo in posledično pripomorejo k sijaju las. Losos vsebuje zakladnico vitaminov (A, B6, B12, C in D) in mineralov (bakra, cinka, fosforja, kalcija, kalija, magnezija, mangana, natrija, selena in železa). S svojo sestavo pripomore k boljši cirkulaciji krvi, krepi srce, imunski sistem in zmanjšuje možnost vnetij.

Zelena listnata zelenjava

Zelena listnata zelenjava je odličen vir vitamina A, C, E in K, vsebuje tudi velike odmerke selena in železa. Zelena listnata zelenjava čisti kri, izboljšuje cirkulacijo in imunski sistem, pripomore k zdravi črevesni flori, dviguje energijo, izboljšuje delovanje jeter ter s svojimi lastnostmi pospešuje rast las. Izredno blagodejna za rast las je zlasti špinača, saj vsebuje veliko vitamina C, betakaroten in železo. Večkrat tedensko si jo privoščite kot zelenjavno prilogo drugim jedem. Odlična izbira pa sta tudi blitva in brokoli.

Suho sadje in oreščki

Suho sadje in oreščki so bogati z biotinom, žveplom in železom ter spodbujajo rast las. Prav tako so bogati z vitaminom E in inozitolom, ki krepi krvni pretok, delovanje živčnega sistema in ohranja zdrave lasne mešičke. Oreščki, kot so mandlji in orehi, vsebujejo vitamin E, ki ima pomembno vlogo pri rasti las, krepi lase vse do korenin ter preprečuje izpadanje las. Datlji in fige so bogat vir železa, mandlji pa tudi biotina (vitamina B7), ki je eden od pomembnejših gradnikov zdravih las. Brazilski oreščki so eden boljših naravnih virov selena, ki je izredno pomemben mineral za zdravje lasišča.

Banane

Banane so bogat vir biotina oziroma vitamina B7, ki je nujen za rast las in pripomore k absorpciji hranilnih snovi iz zaužite hrane. Pomanjkanje tega vitamina namreč povzroča lomljenje in redčenje las. Veliko biotina vsebujejo tudi arašidi, avokado, jajca, losos, mandlji, nemastni sir in pšenični otrobi.

Jajca

Lasje so v osnovi sestavljeni iz keratina in beljakovin. Ker so jajca bogat vir beljakovin, tudi hitreje spodbujajo rast in preprečujejo izpadanje las. Jajca vsebujejo veliko vitamina B12, biotina in štiri pomembne minerale, kot so cink, selen, žveplo in železo. Žveplo med drugim pomaga pri proizvodnji keratina in posledično preprečuje izpadanje las.

Paprike

Rdeče, rumene in zelene paprike so bogat in okusen vir vitamina C, zato pripomorejo k boljši absorpciji železa in pomagajo varovati zdravje las. Celo manjše pomanjkanje vitamina C lahko namreč povzroči suho lasišče in cepljenje las.

Ostrige

Ostrige vsebujejo 74 gramov cinka na porcijo, kar je veliko več kot katero koli drugo živilo. Cink je ključnega pomena za številne biološke procese, kot je na primer proizvodnja beljakovin, ki so v laseh in nohtih. Pomanjkanje cinka se kaže v izpadanju las. Cink pa najdemo še v bučnih semenih, gobah, kakavu, pšeničnih kosmičih, špinači itd.

Sladki krompir

Sladki krompir je bogat z antioksidantom betakarotenom, ki se v našem telesu pretvori v vitamin A. Slednji pomaga zaščititi lasišče oziroma proizvesti olje, ki neguje in varuje zdravje lasišča. Pomanjkanje vitamina A torej povzroča suho lasišče in prhljaj. Podobni učinek kot sladki krompir ima tudi uživanje špargljev, buč, kodrolistnega ohrovta in korenja.

Koliko časa do prvih sprememb?

V jedilnik vključite čim več živil za močne, sijoče in zdrave lase, rezultati izboljšanja pa bodo vidni približno v dveh mesecih. Za zdravje las si torej pomagajte z lepotnimi izdelki, ustrezno hidratacijo, naštetimi živili, rekreacijo, izogibajte pa se strogim in hirajočim dietam, saj so te lahko škodljive za lepoto in sijaj las. Večinoma kolagen povezujemo z lepo in napeto kožo ter zdravimi nohti, pozabljamo pa, da je ključen tudi za zdrave lase in da ga naše telo je z vsakim leto bolj potrebuje. Kolagen je najbolj zastopana beljakovina v  človeškem telesu, saj predstavlja kar 30 odstotkov vseh beljakovin, ki so prisotne v telesu. Strokovnjaki za lepe lase priporočajo uživanje kolagena v prahu. Ta je vir peptidov, potrebnih v procesih, ki potekajo v mišicah in celicah v koži, laseh, nohtih. Izboljša strukturo in videz las, poveča debelino las in izboljša čvrstost nohtov. Za vidne rezultate
je potrebno uživanje najmanj dva meseca, običajno pa se pozitivne spremembe pokažejo že prej.

prejšnji članek
Katere maščobe potrebuje vaše telo?
Zdravje
Katere maščobe potrebuje vaše telo?
naslednji članek
Dom z razgledom na Mont Blanc
Zdravje
Dom z razgledom na Mont Blanc